Ξεσπά νέα κόντρα στα πανεπιστήμια για την επιστροφή των φοιτητών – Ποιοι και γιατί ζητούν πάλι τηλεκπαίδευση – Ποια εναλλακτική λύση προτείνουν
Καθηγητές επικαλούνται αδυναμία ελέγχου των πιστοποιητικών Covid, αλλά και αδυναμία σε πολλές σχολές να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα
Σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα ξεκινάει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά στα Πανεπιστήμια καθώς μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας εκτιμά ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες για να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα προστατέψουν τους τους φοιτητές από την πανδημία.
Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας επιβεβαίωσε ότι προχωρά άμεσα στην έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, που θα προβλέπει την ομαλή και με ασφάλεια λειτουργία της δια ζώσης διδασκαλίας των μαθημάτων στους φοιτητές ενώ αντίστοιχη απόφαση έλαβε χθες και η Σύνοδος των πρυτάνεων που τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των Πανεπιστημίων. Ωστόσο στους κόλπους της ακαδημαϊκής κοινότητας πολλοί καθηγητές ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ παράλληλα επικαλούνται αδυναμία ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης.
Από την πλευρά της η Σύνοδος εκφράζει την αισιοδοξία της για την ασφαλή μετάβαση στη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία και καλεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε συστράτευση.
Ωστόσο, η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), αν και ανέφερε ότι «μετά από σχεδόν τρία εξάμηνα με τηλεδιδασκαλία και κλειστά τα πανεπιστήμια, θα πρέπει να επανέλθουμε σε εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία των φοιτητών και των καθηγητών στα αμφιθέατρα», έχει ισχυρές επιφυλάξεις καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωσή της: «Η Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ θεωρούσε ακατανόητη και ανεδαφική τη θέση του υπουργείου για “διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στη μέγιστη πληρότητα των αιθουσών”, όταν σε πολλές περιπτώσεις η πληρότητα ξεπερνά το 100% (με ορθίους στις αίθουσες), πολλές αίθουσες δεν έχουν εξαερισμό ή υπάρχει αδυναμία τακτικού καθαρισμού, και όταν σε άλλους χώρους συγκέντρωσης ατόμων ορίζεται πληρότητα 50%-80% (όπως στα θεάματα)».
Τι προτείνουν
Για το λόγο αυτό, προτείνουν ένα μικτό σύστημα διδασκαλίας, που θα περιλαμβάνει εξ αποστάσεως μάθηση για τα θεωρητικά αλλά και πρακτικά μαθήματα και δια ζώσης εκπαίδευση μόνο στα εργαστήρια και σε συγκεκριμένες διδακτικές μονάδες, όπου αυτό απαιτείται και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Όπως επισημαίνουν ο έλεγχος των πιστοποιητικών ή των τεστ των φοιτητών θα αποτελέσει εστία έντασης, ενώ παράλληλα, σημειώνουν ότι και μέλη της ίδιας της ακαδημαϊκής κοινότητας δεν έχουν εμβολιασθεί. Παράλληλα, τονίζουν ότι δεν πληρούνται σε όλα τα ΑΕΙ ή τα τμήματά τους οι προδιαγραφές για καλό αερισμό, τήρηση αποστάσεων κλπ.
Η «απάντηση» της Πολιτείας
Με δεδομένο ότι η Πολιτεία έχει λάβει όλα τα μέτρα για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των Πανεπιστημίων, αλλά και για τον εμβολιασμό όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, δηλαδή τους φοιτητές, τα μέλη ΔΕΠ και το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό των Ιδρυμάτων, θα ήταν αδιανόητο, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, να συνεχισθεί για μία ακόμα χρονιά η απομάκρυνση των φοιτητών από τα αμφιθέατρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, το επιχείρημα της αδυναμίας ελέγχου της εισόδου φοιτητών και μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας με βάση τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού τεστ δεν ευσταθεί καθώς θα πρέπει να γίνεται και έχει προβλεφθεί το ανάλογο προσωπικό που θα αναλάβει αυτό το έργο σε κάθε σχολή.
Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, που αγγίζουν το 73,5% στους φοιτητές και το 91% στους πανεπιστημιακούς. Μάλιστα τόνισε ότι έχουν εξασφαλισθεί 2,6 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη, με ταχείες διαδικασίες, προσωπικού για τον έλεγχο των πιστοποιητικών, και έχει δοθεί ψηφιακή πλατφόρμα για τον ίδιο σκοπό. Επίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας θα εγκατασταθούν μονάδες εμβολιασμού στα ΑΕΙ και θα διατεθούν 400 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια.
Η Σύνοδος πρυτάνεων
Η Σύνοδος διαβεβαιώνει ότι τα Πανεπιστήμια της χώρας επισπεύδουν την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο πλαίσιο που πρόκειται να οριστεί από την Πολιτεία. Άλλωστε η Σύνοδος έχει ήδη εκφράσει ομόφωνα την ανάγκη της επιστροφής φοιτητών και καθηγητών στα αμφιθέατρα, από τον περασμένο Ιούλιο.
Η Σύνοδος έθεσε υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, εν όψει έκδοσης υπουργικών αποφάσεων, τα σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με την ασφαλή μετάβαση στη δια ζώσης εκπαίδευση και διατύπωσε τεκμηριωμένα τις προτεραιότητες για χρηματοδότηση και τις ανάγκες για λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα στηρίξουν τη μετάβαση.
Η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει ταχύτητα η έκδοση της ΚΥΑ που θα διέπει τη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία. Επιπλέον ενημέρωσε τη Σύνοδο για τη διάθεση 400 νέων θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια.