Αποκάλυψη: Νομικά κενά προκαλούν «Δαντικό» θρίλερ στο Νεκροτομείο της Θεσσαλονίκης με σορούς εγκαταλελειμμένες μέχρι 2 έτη
Παρέμβαση από το Γραφείο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης στον «αέρα» του North 98
Σε «καθαρτήριο» του Δάντη έχει μεταβληθεί το Νεκροτομείο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη, για πάνω από 20 νεκρούς συνανθρώπους μας που έχουν εγκαταλειφθεί εκεί από συγγενείς και υπηρεσίες για διάστημα έως και… 24 μηνών! Αυτό αποκάλυψαν σήμερα μέσω του Radio North 98, ιατροδικαστής και υπεύθυνος Γραφείου Τελετών που αναλαμβάνει δωρεάν την ταφή αυτών των ανθρώπων, προκαλώντας και την άμεση αντίδραση του Γραφείου Δημάρχου Θεσσαλονίκης που παρενέβη στον «αέρα» για αναζήτηση λύσης, καθώς η Δημοτική Επιχείρηση των Κοιμητηρίων υποδείχθηκε ως μέρος του προβλήματος, μαζί με το Ελληνικό Δημόσιο που απορροφά «κληρονομιές» θανόντων, αλλά δεν δαπανά ούτε 300 ευρώ για την ταφή του.
Η ιατροδικαστής κ. Ελένη Ζαγγελίδου, περιέγραψε ένα ακραίο σκηνικό με σορούς -ακόμα και σε αποσύνθεση- που διατηρούνται για υπερβολικά μεγάλα διαστήματα, προκαλώντας “έμφραγμα” στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία που εξυπηρετεί ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, εξηγώντας: «Συνήθως μένουν εδώ σοροί δύο κατηγοριών: είναι οι αγνώστων στοιχείων και οι γνωστών στοιχείων. Στην πρώτη περίπτωση, είτε η σορός αναγνωρίζεται και παραδίνεται στους οικείους της, είτε δεν αναγνωρίζεται και ως αγνώστων στοιχείων ενταφιάζεται σε δεύτερο χρόνο με έξοδα της ελληνικής πολιτείας. Το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τους σορούς γνωστών στοιχείων. Σ αυτή την κατηγορία ανήκει και σορός που είναι σχεδόν 24 μήνες στο ψυγείο της ιατροδικαστικής! Ο συγκεκριμένος δεν έχει οικογένεια αλλά έχει περιουσία. Και εδώ έχουμε και άλλες κατηγορίες. Είναι άνθρωποι που έχουν οικογένειες, οι οποίοι θα μπορούσαν να αναλάβουν το κόστος της ταφής αλλά δεν ενδιαφέρονται ή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα και υπάρχουν και οι άνθρωποι γνωστών στοιχείων, που δεν έχουν οικογένεια. Σ αυτούς που έχουν περιουσία όλα περνούν στο ελληνικό δημόσιο».
Εδώ όμως συμβαίνει το εξής παράδοξο, σύμφωνα με την κ. Ζαγγελίδου: «Απ` τη στιγμή που ένας άνθρωπος έχει περιουσία, έχει λογαριασμούς στο όνομα του, τα χρήματα αυτά πηγαίνουν στο Παρακαταθηκών και Δανείων. Δεν υπάρχει όμως πρόβλεψη από το νόμο να πληρωθεί η ταφή απ το ελληνικό δημόσιο και απ` όσο γνωρίζω εδώ υπάρχει νομικό κενό. Δεν υπάρχει πρόβλεψη γι αυτούς τους νεκρούς!»
Η δε δημοτική επιχείρηση των Κοιμητηρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης αν δεν λάβει από κάποιον χρήματα για τον ενταφιασμό αυτής της κατηγορίας του νεκρούς, σύμφωνα με το νόμο, δεν διαθέτει χώρο για την ταφή τους.
Τον δικό του αγώνα για τον ενταφιασμό των νεκρών, που μένουν στο κενό εξαιτίας της γραφειοκρατίας, κάνει ο ιδιοκτήτης οίκου τελετών κ. Γιάννης Γκουσμπουνάρης. Αναλαμβάνει δωρεάν τη διαδικασία της ταφής προφέροντας ακόμη και φέρετρα, αλλά κι αυτός αποκαλύπτει ότι χωρίς χρήματα χώρος στα Κοιμητήρια δεν διατίθεται.
«Εδώ και 1,5 χρόνο ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν δίνει μέρος για τα ταφούν κάποια περιστατικά. Δεν ζητάω λεφτά εγώ. Από την τσέπη την τελευταία πενταετία – εξαετία, αν τα βάλω όλα μαζί, πρέπει να έχω δώσει γύρω στις 20.000 ευρώ. Δυστυχώς από τον Δήμο μας αγνοούν. Είναι περιστατικά που έχουν απελευθερωθεί από την ιατροδικαστική υπηρεσία. Δεν έχουν οι σοροί δικαστικές εκκρεμότητες ή αναγνώρισης. Είναι καθαρά αιφνίδιοι θάνατοι. Πού να τους πάμε; Έχω απευθυνθεί και στον Δήμο και στην Εισαγγελία. Τελευταία έγινε μια προσπάθεια να μας βοηθήσει ο κ. Ιακώβου, ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος, αλλά δυστυχώς δεν είδαμε κάποιο αποτέλεσμα, όχι από την πλευρά του κ. Ιακώβου από την πλευρά του Κοιμητηρίου. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Έχουμε στείλει και στον δήμαρχο, στη Γραμματεία Δημάρχου, αλλά εδώ και 7 μήνες δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση!»
Στη συζήτηση παρενέβη -προς τιμήν των στελεχών του- το Γραφείο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα ο κ. Αλέξανδρος Παπουτσής, Ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα, διευκρινίζοντας ότι προσπάθησε ακούγοντας την εκπομπή να επικοινωνήσει με τους αρμοδίους υπηρεσιακούς παράγοντες κατά τη διάρκεια των προηγούμενων συνεντεύξεων, ώστε να ενημερωθεί για τα πραγματικά περιστατικά: «Αυτό που μπορώ να σας πω και να δεσμευτώ, είναι να μεταφέρω εγώ προσωπικά το ζήτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, να το δουν με μεγαλύτερη επιμέλεια και να επανέλθουμε σε δυο τρεις μέρες για να έχουμε καθαρή εικόνα για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και να δοθεί λύση. Υπάρχουν νομικά ζητήματα που περιορίζουν τα όρια δράσης του Δήμου, που στο συγκεκριμένο ζήτημα καλείται να εξυπηρετήσει περιστατικά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με διάφορες εκκρεμότητες, αστυνομικές, κληρονομικές, ή άλλες. Όμως να είστε σίγουροι ότι εντός τριών ημερών θα έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για τι μπορεί να γίνει, αφού αντιλαμβανόμαστε ότι και ανθρωπιστικό είναι το ζήτημα, αλλά και πρακτικό για την ιατροδικαστική υπηρεσία.»
Ο ίδιος άφησε ανοιχτό και υπό νομική διερεύνηση το ενδεχόμενο που περιέγραψαν ως λύση από πλευράς Radio North 98 οι δημοσιογράφοι Βαγγέλης Μωυσής και Ειρήνη Γκέλη, να έχει τη δυνατότητα ο Δήμος να προχωρήσει στον ενταφιασμό των συγκεκριμένων ανθρώπων που στοιβάζονται στην ιατροδικαστική υπηρεσία και να διεκδικήσει τη δαπάνη από το Ελληνικό Δημόσιο, ή να επιβάλει (π.χ. μέσω της εφορίας όπως στις περιπτώσεις των κλήσεων παράνομης στάθμευσης) τη δαπάνη στους αδιαφορούντες συγγενείς του εκλιπόντος.