Έκδηλη είναι η οργή της Άγκυρας ένα 24ωρο μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, με την Τουρκία να συνεχίζει την τακτική έντασης που έχει επαναφέρει το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα η Τουρκία με μία νέα NAVTEX που εξέδωσε το πρωί της Τετάρτης, δεσμεύει περιοχή που περικλείει το Καστελόριζο και εκτείνεται μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως αναφέρει η ναυτική οδηγία, στη συγκεκριμένη περιοχή θα πραγματοποιήσει έρευνες το σκάφος YUNUS-S, μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 8 Οκτωβρίου στην ίδια περιοχή θα κινείται και το ερευνητικό σκάφος «Bilim-2», για το οποίο έχει δεσμευτεί μεγαλύτερη περιοχή. Οι έρευνες του «Bilim-2» θα πραγματοποιηθούν εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της περιοχής ευθύνης όπου τυπικά έχει δικαιοδοσία ο υδρογραφικός σταθμός του Ηρακλείου για την έκδοση NAVTEX, όμως η Αγκυρα εξέδωσε δική της ΝΑVTEX αμφισβητώντας τις θέσεις της Ελλάδας.

navtex

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, με γραπτή δήλωσή του ανέφερε πως «τo τoυρκικό ναυτικό, το οποίο είναι ένα από τα ισχυρότερα της περιοχής, υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας στη ''Γαλάζια Πατρίδα'' και κυματίζει τη σημαία μας από τον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι και τον Ινδικό Ωκεανό και συμβάλλει στην περιφερειακή παγκόσμια ειρήνη».

«Ενοχλημένα» τα τουρκικά ΜΜΕ για την ελληνογαλλική συμφωνία

Εντωμεταξύ η στρατηγική συμφωνία Μητσοτάκη Μακρόν έχει πρωταγωνιστική θέση στα δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ, τα οποία «βλέπουν» την… Τουρκία πίσω από την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Η Αθήνα, η οποία στρέφεται όλο και περισσότερο κατά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κατέληξε σε νέα συμφωνία με τη σύμμαχό της, Γαλλία» επισημαίνει δημοσίευμα της ιστοσελίδας Milliyet, με τίτλο «Πολεμικά πλοία εναντίον της Τουρκίας».

Μάλιστα, κάνει αναφορά και στην αγορά των 24 Rafale από την Ελλάδα, «η οποία έλαβε τη μεγαλύτερη υποστήριξη από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ στην κρίση της Ανατολικής Μεσογείου».

«Αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας» είναι ο τίτλος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας YeniSafak, η οποία αναπαράγει τις δηλώσεις του Μακρόν ότι «πρέπει να συνεργαστούμε για να προστατεύσουμε την Ελλάδα από την επιθετικότητα».

Στο ίδιο μήκος κύματος παρουσιάζει τη συμφωνία και η ιστοσελίδα haber3. Με τίτλο «ο φόβος της Ελλάδας για την Τουρκία έχει κόστος», υποστηρίζει ότι «η Αθήνα, που αντιμετωπίζει συχνά στρατιωτικά την Τουρκία τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο, αγόρασε μια φρεγάτες πληρώνοντας 3 δισ. ευρώ στη Γαλλία».

Θεωρητικός «Γαλάζιας Πατρίδας»: Με δανεικά στήνουν θαλάσσια δύναμη

Διάχυτος είναι και ο εκνευρισμός από τους υπέρμαχους των νέο-οθωμανικών σχεδιασμών της κυβέρνησης Ερντογάν, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, αναφορικά με την υπογραφή του αμυντικού συμφώνου της χώρας μας με την Γαλλία.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του απόστρατου ναυάρχου Τζέμ Γκιουρντενίζ, «πνευματικού πατέρα» του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο οποίος σχολίασε στο Twitter ότι «λυπάται» τους Έλληνες, επειδή οι φόροι τους ξοδεύονται για νέους εξοπλισμούς, παραπέμποντας στον Θουκυδίδη.

«Λυπάμαι για τον ελληνικό λαό. Οι φόροι τους ξοδεύονται μάταια. Δίνουν χαρά στους εμπόρους γαλλικών όπλων και στους μεσάζοντες. Με δανεικά στήνουν θαλάσσια δύναμη. Με παραδειγματικό τρόπο πέφτουν στην παγίδα του Θουκυδίδη», έγραψε χαρακτηριστικά ο Γκιουρντενίζ.


Σημειώνεται ότι ο Τζέμ Γκιουρντενίζ ήταν αυτός που πρώτος το 2006 μίλησε για τη «Γαλάζια Πατρίδα», παρουσιάζοντας και αναλύοντας στ’ ομώνυμο βιβλίο του («Mavi Vatan») τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο Θάλασσά, με στόχο να καταστεί ναυτική υπερδύναμη.