Έντονη ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη ενόψει 28ης Οκτωβρίου και Αγίου Δημητρίου - Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις σχετικές εισηγήσεις που έχουν γίνει, η κυβέρνηση ακόμα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να ματαιωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά να πραγματοποιηθούν υπό από αυστηρά μέτρα
Έντονο προβληματισμό στην πολιτική ηγεσία και τις υγειονομικές αρχές προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη η οποία από το απόγευμα της Τετάρτης εντάχθηκε στην κατηγορία 4 του επιδημιολογικού χάρτη, επιφέροντας περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς του κοροναϊού.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται επιτείνει την ανησυχία ενόψει μάλιστα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις σχετικές εισηγήσεις που έχουν γίνει, η κυβέρνηση ακόμα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να ματαιωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά να πραγματοποιηθούν υπό από αυστηρά μέτρα.
Εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας αναμένεται να εισηγηθεί να μη διεξαχθούν η στρατιωτική και η μαθητική παρέλαση, καθώς και να ισχύσουν αυστηρά μέτρα προστασίας κατά τον εορτασμό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου.
Στόχος είναι να αποφευχθεί η επανάληψη της κατάστασης που επικράτησε πέρυσι κατά τη δοξολογία στον ναό του Αγίου Δημητρίου, με τον συνωστισμό των πιστών που έγινε η αιτία για την περαιτέρω διασπορά του κοροναϊού στη Θεσσαλονίκη, στα νοσοκομεία της οποίας γέμισαν τα κρεβάτια των ΜΕΘ και οι γιατροί αναγκάζονταν να στέλνουν ασθενείς σε νοσοκομεία άλλων περιοχών της χώρας.
Ενδεικτική του προβληματισμού που επικρατεί στο υπουργείο Υγείας, είναι η πρόσφατη επίσκεψη του Θανάση Πλεύρη και της Μίνας Γκάγκα στη Θεσσαλονίκη οι οποίοι ενημέρωσαν τους διοικητές των νοσοκομείων και την τοπική αυτοδιοίκηση για την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Στόχος όπως είχε πει ο υπουργός Υγείας, ήταν η αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών στη Βόρεια Ελλάδα, που σε κάποιες περιοχές είναι χαμηλότερος από τον μέσο όρο της επικράτειας.
Στόχος να μην υπάρξει νέο lockdown στη Θεσσαλονίκη
Στην κατάσταση που βρίσκεται η Θεσσαλονίκη προβλέπονται τα εξής μέτρα:
-Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
-Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι στόχος είναι τα μέτρα να μην επεκταθούν, δηλαδή να μην εφαρμοστεί νέο lockdown, προκειμένου να μην διαταραχθεί εκ νέου η οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης.
Σύμμαχος σε αυτόν τον στόχο είναι η εμβολιαστική κάλυψη που μπορεί μεν να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αλλά το γεγονός ότι πάνω από το 50% των κατοίκων της Θεσσαλονίκης είναι εμβολιασμένοι δημιουργεί αισιοδοξία ότι, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των μέτρων, η νέα εξάπλωση της πανδημίας θα ανασχεθεί.