Επίθεση με βιτριόλι: Πρωτόγνωρο το έγκαυμα - Στους 400 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο πρόσωπο της Ιωάννας λέει γιατρός
Ο μάρτυρας περιέγραψε την πρωτόγνωρη κατάσταση όπως την χαρακτήρισε που αντίκρισαν όταν κατέφθασε η Ιωάννα μετά την επίθεση με βιτριόλι, επισημαίνοντας πως η θερμοκρασία από τα τραύματα έφτανε τους 400 βαθμούς Κελσίου.
Ο μάρτυρας περιέγραψε την πρωτόγνωρη κατάσταση όπως την χαρακτήρισε που αντίκρισαν όταν κατέφθασε η Ιωάννα μετά την επίθεση με βιτριόλι, επισημαίνοντας πως η θερμοκρασία από τα τραύματα έφτανε τους 400 βαθμούς Κελσίου.
«Το έγκαυμα θεωρείται το μεγαλύτερο τραύμα στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα εγκαύματα αξιολογούνται με βάση την έκταση και βάθος. Η ασθενής προσήλθε στα επείγοντα και αυτό το οποιο αντικρίσαμε ήταν πρωτόγνωρο. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πράγμα φοβερό. Το στήθος εν μέρη σώθηκε επειδή φορούσα στηθόδεσμο, ο οποίος της έμεινε στο χέρι. Έπρεπε να εξουδετερώσουμε τη θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 400 βαθμούς Κελσίου. Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τριών ειδών σοκ» περιέγραψε ο μάρτυρας.
Ο πλαστικός χειρούργος αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρώτες ενέργειες που έπρεπε να κάνουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Ιωάννα επισημαίνοντας «έπρεπε να πάρει 8 κιλά σε υγρά. Είχα να αντιμετωπίσουμε τη νευρογενή καταπληξία. Ο πόνος είναι φοβερός. Και τέλος είχαμε την καρδιακή καταπληξία».
Ο μάρτυρας επισήμανε πως η Ιωάννα «διέτρεξε κίνδυνο ζωης, ήρθε αντιμέτωπη με τρία σοκ».
Σε ερώτηση της έδρας για σημείο της κατάθεσης του στην αστυνομία που αναφέρθηκε σε επιπλοκές που θα μπορούσαν να συμβούν, ο μάρτυρας εξήγησε ότι εννοούσε ακόμη και το θάνατο. Μάλιστα, ο μάρτυρας εκτίμησε ότι οι πλύσεις της Ιωάννας στο φαρμακείο βοήθησαν την κατάσταση. «Το υγρό συνέχιζε να προχωρά ακόμη και όταν την έφεραν στο νοσοκομείο. Και προχωράει μέχρι να εξουδετερωθεί με πλύσεις».
Εισαγγελέας: Από την εικόνα που αντικρίσατε είστε σε θέση να εκτίμηση για την ποσότητα που δέχτηκε;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση. Εχει την ιδιότητα να διασπείρεται συνεχώς το υγρό. Η ιδιότητα του θειικού οξέως είναι να τραβά το νερό. Το οξύ δέσμευε τον όγκο του νερού.
Πάρεδρος: Αν είχε καθυστερήσει να φτάσει στο νοσοκομείο θα μπορούσε να επέλθει κάποια ανακοπή;
Μάρτυρας: Ναι, είναι το καρδιογενές σοκ, που προκαλεί αρρυθμίες και κοιλιακή μαρμαρυγή.
Πάρεδρος: Σε ποσο χρόνο θα μπορούσε να επέλθει κάτι μη αντιμετωπίσιμο;
Μάρτυρας: Εξαρτάται. Σε εμάς ήρθε ουρλιάζοντας.
Εισαγγελέας: Θα είχε καταλήξει η Ιωαννα από την έκταση και την ένταση των εγκαυμάτων;
Μάρτυρας: Από τις επιπλοκές τους.
Εισαγγελέας: Γιατί θα κατέληγε αν δεν υπήρχε γειτνίαση του τόπου εγκλήματος με νοσοκομείο;
Μάρτυρας: Από επιπλοκές
Εισαγγελέας: Γιατί της έσωσε τη ζωή η γειτνίαση;
Μάρτυρας: Εχρηζε άμεσης αντιμετώπισης
Εισαγγελέας: Είχε ένταση εγκαυμάτων;
Μάρτυρας: Ε, δεν είχε με 20%;
Εισαγγελέας: Τα εγκαύματα ήταν πολύ σοβαρότερα του μέσου όρου; Σε τι ποσοστό υπάρχει κίνδυνος ζωης;
Μάρτυρας: Είχαμε έγκαυμα στο πρόσωπο, μύτη, αυτί, τράχηλο. Σε ζωτικά σημεία.
Εισαγγελέας: Λέτε στο δικαστήριο ότι η ποσότητα που δέχτηκε ήταν τέτοια, που αν δε μεταφέρονται σε άμεσο χρόνο θα είχε καταλήξει;
Μάρτυρας: Όχι αυτό δεν το λέω. Δεν μπορώ να ξέρω τι θα είχε γίνει.
Εισαγγελέας: Η Ιωαννα γιατί θα κατέληγε αν κατέληγε; Κάθε άνθρωπος που δέχεται επίθεση με βιτριόλι μπορεί να καταλήξει;
Μάρτυρας: Εξαρτάται από το βάθος και την έκταση των εγκαυμάτων.
Λίγο αργότερα, σε ερωτήσεις που δέχτηκε από την πολιτική αγωγή, ο μάρτυρας ξεκαθάρισε ότι η Ιωαννα θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της αν δεν είχε αντιμετωπιστεί έγκαιρα η κατάσταση της. «Ήταν τυχερή που ήταν κοντά το νοσοκομείο. Αν δεν της έριχνε νερό η φαρμακοποιός κινδύνευε να καταλήξει πριν φτάσει στο νοσοκομείο».