Ηχηρή «απάντηση» για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στη Β. Ελλάδα - Ξεκινά μεγάλη εκστρατεία - Κινητές μονάδες και στα χωριά
Κεντρικό ρόλο θα έχει ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους - Μακεδονία και Θράκη στο επίκεντρο
Την επείγουσα προειδοποίηση εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (ECDC), σύμφωνα με την οποία αναμένονται εξάρσεις της πανδημίας σε περιοχές οι οποίες εμφανίζουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, υπογράμμισε μεταξύ άλλων σήμερα το μεσημέρι ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «COVID – 19: Ιατρικές, Φιλοσοφικές και Οικονομικές διαστάσεις της πανδημίας», η οποία διοργανώθηκε στο κτίριο «Κωστής Παλαμάς» του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε επίσης ότι όσο υψηλότερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη σε μία περιοχή τόσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων ασθενών με νόσο COVID - 19, ενώ ο ίδιος εξαπέλυσε οξεία επίθεση κατά όλων εκείνων οι οποίοι, όπως ο ίδιος σημείωσε, «διατυπώνουν ψευδοεπιστημονικές ανοησίες, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν καν ιδέα πως γίνεται η σύγκριση των δεδομένων».
Στη Βόρεια Ελλάδα
Την ίδια στιγμή, σε Περιφερειακές Ενότητες της βόρειας Ελλάδας, στις οποίες η εμβολιαστική κάλυψη κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και κυμαίνεται στο 42% - 55%, θα βρεθεί από αύριο, Τρίτη 12 Οκτωβρίου, μέχρι την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, προκειμένου να συντονίσει τις Κινητές Ομάδες των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ και του «Χαμόγελου του Παιδιού», οι οποίες θα επισκεφθούν στο ίδιο χρονικό διάστημα απομακρυσμένα χωριά της Πιερίας, του Κιλκίς, της Ξάνθης, της Δράμας, της Πέλλας, της Φλώρινας και των Σερρών.
Οι Κινητές Ομάδες θα παροτρύνουν και θα εμβολιάζουν κυρίως ηλικιωμένους κατοίκους των εν λόγω χωριών, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει ή αποφεύγουν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα προς εμβολιασμό τους κατά του νέου κοροναϊού.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε το απόγευμα της Δευτέρας ο Μάριος Θεμιστοκλέους, η χώρα μας έχει ήδη ξεπεράσει τους 12.420.000 εμβολιασμούς, με 6.500.000 συμπολίτες μας (62% επί του γενικού πληθυσμού) να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού και με 6.250.000 συμπολίτες μας (59,5%) να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ακόμη ότι 120.000 ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς έχουν ήδη λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού, ενώ 10.000 κατάκοιτοι συμπολίτες μας έχουν ήδη ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Μίνα Γκάγκα: Ανάγκη να αυξηθούν οι εμβολιασμοί στη Βόρεια Ελλάδα
Από τη δική της πλευρά, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία επισκέφθηκε τη Δευτέρα νοσοκομεία και άλλες μονάδες του ΕΣΥ της βόρειας Ελλάδας, βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στην πόλη της Δράμας και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη, όπου συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο της πόλης.
Σε δηλώσεις της, μάλιστα, η Μίνα Γκάγκα εξέφρασε την ανησυχία της για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς, όπως η ίδια σημείωσε, υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθούν τα κρούσματα το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η Μίνα Γκάγκα επισήμανε ακόμα ότι τα δυο τελευταία χρόνια “το σύστημα Υγείας έχει υποστεί μια μεγάλη πίεση, οι γιατροί και οι νοσηλευτές έχουν φτάσει στα όριά τους και ο μόνος τρόπος για να βοηθήσουμε την κατάσταση είναι να εμβολιαστούμε, ώστε να έχουμε λιγότερα κρούσματα και λιγότερα ποσοστά ασθενών οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας”.
Γιατί η Ελλάδα πήγε καλά με την πανδημία
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα πήγε καλά με την πανδημία, γιατί, τουλάχιστον στα πρώτα κύματα της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, “ακούγαμε τους ειδικούς, προσέχαμε, συμμορφωνόμασταν προς τους κανόνες προστασίας και τις οδηγίες εκ μέρους των ειδικών επιστημόνων και δεν ακούγαμε αντιεπιστημονικές και επικριτικές απόψεις”.