Κορυφαίοι προορισμοί η Μύκονος και η Σαντορίνη το καλοκαίρι με πάνω από 2 εκατομμύρια επισκέπτες
«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην υποβαθμιστεί η τουριστική προσφορά από τον υπερτουρισμό και τη φθορά των φυσικών και τουριστικών πόρων», είπε ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Μυκόνου και νυν υπεύθυνος τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας
Τις πρώτες θέσεις στις αφίξεις τουριστών του Αυγούστου κατακτούν η Μύκονος και η Σαντορίνη. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία από τις αεροπορικές αφίξεις, στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2021, η μεν Σαντορίνη προσέλκυσε 1,27 εκατ. επισκέπτες παρουσιάζοντας άνοδο 155,9%, η δε Μύκονος με τη σειρά της προσέλκυσε 961,647 επισκέπτες καταγράφοντας άνοδο 153,4%.
Στη Σαντορίνη οι εισερχόμενοι ξένοι επισκέπτες ανέρχονται σε 846.559 και στη Μύκονο 716.479, πάντα στο εννεάμηνο του έτους. Την ίδια στιγμή η Σαντορίνη αύξησε κατά 72% τους εγχώριους επισκέπτες της σε σχέση με πέρυσι φτάνοντας τους 249.301, ενώ η Μύκονος πέτυχε άνοδο 103% των αφίξεων των Ελλήνων επισκεπτών φτάνοντας τους 120.406.
Ο Ανδρέας Φιορεντίνος, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Μυκόνου και νυν υπεύθυνος τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ότι: «Τηρουμένων των αναλογιών και των προκλήσεων η Μύκονος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων».
Παράλληλα, αναφέρει ότι αυτός δεν είναι λόγος για πανηγυρισμούς υπογραμμίζοντας τα εξής: «Όλοι μαζί οι τουριστικοί επιχειρηματίες, με τις τοπικές αρχές, τους εργαζόμενους και την κοινότητα να οργανωθούμε για να σταθούμε επάξια απέναντι στον ανταγωνισμό της επόμενης ημέρας. Οι προορισμοί και οι επιχειρήσεις θα πρέπει μετά την υγειονομική κρίση να επιστρέψουν στην κανονικότητα ενδυναμωμένες και με καλύτερες προοπτικές».
Στην συνέχεια σχετικά με το θέμα των υποδομών τόνισε ότι: «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην υποβαθμιστεί η τουριστική προσφορά από τον υπερτουρισμό και τη φθορά των φυσικών και τουριστικών πόρων».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Φιορεντίνος αναφέρθηκε και στο σύνολο των δημοφιλών προορισμών της χώρας και όχι ειδικότερα στη Μύκονο. Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει τοπικό σχέδιο ώστε να: «Γνωρίζουμε τι θα πρέπει να αποφύγουμε ή ακόμα εάν υπάρχουν κάποια όρια που δεν θα πρέπει να υπερβούμε» και πρόσθεσε:
«Οφείλουμε ακόμα να παρακολουθούμε συνεχώς την εικόνα που παρουσιάζει ο προορισμός, να καταγράφουμε τυχόν σημεία κόπωσης, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα τη φθορά της ενέργειας και των φυσικών πόρων αλλά και τον βαθμό ικανοποίησης των επισκεπτών μας».
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Φιορεντίνος στάθηκε στο γεγονός ότι η Μύκονος δεν θα πρέπει να χάσει το ιδιαίτερο ύφος της, να μην αλλοιωθεί η «προσωπικότητά της», αλλά να διατηρηθούν ζωντανές οι παραδόσεις της.