Η κακοκαιρία Μπάλλος χτύπησε τα τελευταία 24ωρα την χώρα, με αποτέλεσμα να «σπάσει» το ρεκόρ των βροχών με την Ιθάκη, το Άγιο Όρος και την Αιτωολοακαρνανία να καταγράφουν τον μεγαλύτερο όγκο νερού, σύμφωνα με το meteo.gr.

Συγκεκριμένα, το δίκτυο αυτομάτων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε μεγάλα ύψη βροχής από την Πέμπτη 14/10 έως και το πρωί του Σαββάτου 16/10.

Ο μεγαλύτερος όγκος νερού πέφτει σε Ιθάκη (460 χιλιοστά) και ακολούθησαν η Ιερά Μονή Βατοπεδίου στο Άγιον Όρος (297 χιλιοστά) και στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας (262 χιλιοστά).

Μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν σύμφωνα με το meteo και στην Αθήνα όπου ο σταθμός των Πατησίων κατέγραψε 182 χιλιοστά βροχής, όπως και στην Εύβοια.

Η βροχόπτωση μόνο για την Πέμπτη άγγιξε το 1/3 του όγκου νερού που πέφτει ετησίως σε κάποιες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό και εκπρόσωπο της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστο Ζερεφό.

Χάρτης με τα ύψη βροχής κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Μπάλλος

Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται η κατανομή της βροχόπτωσης στη χώρα από την Πέμπτη 14/10 έως το μεσημέρι του Σαββάτου 16/10 και παρουσιάζονται συνοπτικά τα κυριότερα προβλήματα που καταγράφηκαν.

Screenshot__75__2

 

Στον χάρτη του meteo φαίνονται παράλληλα και οι ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία Μπάλλος στις περιοχές που σάρωσε περισσότερο.

Για παράδειγμα, στην Κέρκυρα όπου το νησί αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα, αλλά και την Ιθάκη.

Με τον ίδιο τρόπο υπερχείλιση ρεμάτων και πλημμυρισμένοι δρόμοι ήταν το αποτέλεσμα της έντονης βροχόπτωσης και στην Χαλκιδική, την Εγνατία Οδό και την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία γενικότερα.

Μεγάλες ποσότητες νερού και στην Αττική, το οδικό δίκτυο της οποία δοκιμάστηκε από το απόγευμα της Πέμπτης, αλλά και στη κεντρική και νότια Εύβοια, όπου και έχασε τη ζωή του μέσα στα ορμητικά νερά ένας 69χρονος βοσκός.

Προβλήματα στη δυτική Ελλάδα

Εξάλλου, στην προληπτική εκκένωση του οικισμού Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου προχώρησε ο Δήμος Αγρινίου το απόγευμα, λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού στη λίμνη Λυσιμαχεία.

Παράλληλα, κλιμάκια μηχανικών της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου και επιτροπές ελέγχου και καταγραφής ζημιών διενεργούν αυτοψίες προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια και υποδομές του δήμου, μετά την εκδήλωση των πλημμυρικών φαινομένων και των κατολισθήσεων.

Επίσης από τη Κυριακή 17 Οκτωβρίου, θα λειτουργεί ειδικό γραφείο, όπου εκεί θα καταγράφονται τα αιτήματα των πολιτών, των οποίων τα σπίτια επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, υπέβαλε αίτημα για να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου, όπως αναφέρει, «να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν σε όλη την έκτασή του».

Υπερχείλισε ρέμα στο Μεσολόγγι

Στο μεταξύ στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με τον δήμο, «το κύμα της κακοκαιρίας χτύπησε σε μεγάλο βαθμό τον κάμπο των Οινιαδών, ενώ επλήγησαν και συνοικίες του Μεσολογγίου, εξαιτίας της υπερχείλισης του ρέματος της Αγριλιάς».

Επίσης, σύμφωνα με τον δήμο, «επλήγησαν συνοικίες και του Αιτωλικού, λόγω υπερχείλισης της λιμνοθάλασσας».

Σχετικά με το ζήτημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία, συνεργεία του δήμου του βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και παρεμβαίνουν για να δοθούν λύσεις.

Υποχωρεί η κακοκαιρία Μπάλλος

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι βροχές και καταιγίδες που εκδηλώθηκαν το πρωί του Σαββάτου σταδιακά, έως το απόγευμα, θα περιοριστούν κυρίως στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, στην Πελοπόννησο και στο Αιγαίο και έως το βράδυ στη Θράκη και στο Ανατολικό Αιγαίο.

Στη δική της πρόγνωση η ΕΜΥ επισημαίνει ότι στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία προβλέπονται λίγες τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες που κατά τόπους μέχρι το απόγευμα, στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα θα είναι ισχυρές

Δείτε τα συγκλονιστικά βίντεο

 

 

 

  

 



Ο Κηφισός στα όριά του