Περισσότερα από 6.000 καταγεγραμμένα νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού σε όλη τη χώρα αναμένουν για την Τρίτη 2 Νοεμβρίου τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μεταξύ των οποίων ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος επισημαίνει με νόημα ότι «τα σημερινά 5.500 νέα καταγεγραμμένα κρούσματα τα περιμέναμε για την Τρίτη, την πλέον επιβαρυμένη ημέρα της εβδομάδας, και είναι περισσότερα από όσα μας έδειχναν οι προηγούμενες ημέρες ότι θα καταγράψουμε τη Δευτέρα».
Ως εκ τούτου αποφασίστηκε στις 13:00 να συνεδριάσει η Επιτροπή των Επιδημιολόγων και στις 18:00 να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Θάνο Πλεύρη.
Συναγερμός
Παρά τις έντονες «αναταράξεις», τις οποίες προκάλεσε την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου η πολύ αυξημένη διασπορά του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, με τον δείκτη θετικότητας να φτάνει το 6,60%, από 5,12% για την περασμένη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr μας μεταφέρουν ότι η κυβέρνηση και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε εγρήγορση και παρακολουθούν στενά και καθημερινά τις σχετικές διακυμάνσεις της επιδημίας για όλη τη χώρα, αλλά και για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας μας ξεχωριστά.
Τα μέτρα
Έτσι, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, σε ήπια και όχι σε «σκληροπυρηνικά” νέα περιοριστικά – προστατευτικά μέτρα για τους ανεμβολίαστουςσυμπολίτες μας στους μεικτούς χώρους, καθώς και σε επίταση του testing και των ελέγχων για την αυστηρή τήρηση όλων των σχετικών μέτρων κατά της διασποράς και της εξέλιξης της επιδημίας του νέου κοροναϊού, ιδιαιτέρως στις “κόκκινες” περιοχές της χώρας μας, προσανατολίζεται ήδη η κυβέρνηση, μετά από την έκτακτη σύσκεψη των αρμοδίων υπουργών, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα.
Βασικός και κεντρικός στόχος των νέων μέτρων θα είναι αυτά να υποδεικνύουν, χωρίς ερωτηματικά και αστερίσκους, ότι η μόνη αποτελεσματική όσο και απλή και ασφαλής λύση για την προστασία μας από την εξάπλωση της επιδημίας είναι ο πλήρης εμβολιασμός κατά του SARS – COV 2.
«Λειτουργικά και συμβολικά»
«Οποιαδήποτε νέα περιοριστικά μέτρα για τις “κόκκινες” Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας αναληφθούν πρέπει να συνδέονται λειτουργικά και συμβολικά με την αύξηση των ποσοστών του εμβολιασμού επί του γενικού πληθυσμού, στις περιοχές αυτές και στο σύνολο της χώρας. Πρέπει να αποτελούν κάτι σαν ουσιαστική παρότρυνση προς τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, προκειμένου αυτοί να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα».
Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, σήμερα στο parapolitika.gr ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος επισημαίνει επίσης ότι «σε κάθε περίπτωση, η σχετική συζήτηση πρέπει να κινηθεί τόσο στο θέμα της αύξησης των ποσοστών εμβολιασμού επί του γενικού πληθυσμού όσο και στο θέμα της προσήλωσης και της αυστηρής εφαρμογής των υφιστάμενων μέτρων. Τα όποια τοπικά νέα μέτρα ληφθούν πρέπει να συνδέονται με τα ποσοστά του εμβολιασμού».
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, πάντως, δεν μας διευκρινίζει τα συγκεκριμένα νέα περιοριστικά μέτρα για τις «κόκκινες» περιοχές, τα οποία συζητεί ήδη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη για να εισηγηθεί τα νέα, ήπια περιοριστικά – προστατευτικά μέτρα, τα οποία θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και τους μεικτούς χώρους στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας μας, οι οποίες σημειώνουν επίσης τα πιο χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού επί του γενικού πληθυσμού.
«Αυξημένη επιδημικότητα»
Σύμφωνα με όσα είχε προαναγγείλει την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας επίσημης ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, «μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αναμένουμε να εκτιμήσουμε εάν η αύξηση της διασποράς ήταν μία απλή διακύμανση ή ήταν αυξημένη επιδημικότητα, με την αυξημένη επιδημικότητα να κερδίζει έδαφος μέρα με την ημέρα. Στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αναμένουμε να εκτιμήσουμε στην πράξη την ένταση της χειμερινής επιδημικότητας, στην πρώτη χειμερινή περίοδο μετά από τον μαζικό εμβολιασμό».