Η στρατηγική για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών κατά του κοροναϊού έχει πέσει στα βράχια, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής των ειδικών.

Είπε πως θέμα υπάρχει στον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής των ειδικών.

Ακόμα, επισήμανε πως το lockdown πρέπει να υπάρχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας, ενώ ανέφερε ότι το σύστημα υγείας είναι στα όρια του. 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Τάκη Παναγιωτόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι εργαλειοποιείται το θέμα της εκκλησίας και των εμβολίων, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής των ειδικών απάντησε: «Πολύ φοβάμαι ότι στη δημόσια συζήτηση υπάρχει μια υπερβολική τάση από κάθε πλευρά να δειχτεί ''εμείς τα λέγαμε, έχουμε δίκιο'' και τα λοιπά. Έχουμε 50 με 60 θανάτους την ημέρα και μου φαίνεται τέτοιες συζητήσεις που πάνε σε άλλα, είναι σαν να μας οδηγούν στην ανοχή, στον θάνατο. Δεν πρέπει να πάμε σε τέτοιο θέμα! Για να θεωρηθεί ότι παρακάμψω το θέμα νομίζω οτι και οι εκκλησίες όπως και όλοι οι χώροι είναι χώροι που μπορεί να γίνει μετάδοση και ιδιαιτέρα αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι να αποφεύγουν όσο είναι δυνατόν οι συνθήκες υπέρ-μετάδοσης, δηλαδή μεγάλου συγχρωτισμού. Κι αυτό έχει να κάνει και με τις εκκλησίες, έχει να κάνει και με τα γήπεδα, έχει να κάνει και με τους χώρους διασκέδασης, και με τα ΜΜΜ που συνηθίζεται να μένουν εκτός του πεδίου θεώρησης μέτρων που μπορούν να ληφθούν. Μπορούν να ληφθούν κάποια μέτρα».

Αναφορικά με την στρατηγική για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε: «Η στρατηγική της υποχρεωτικότητας και δη της μεγάλης συζήτηση για την υποχρεωτικότητα που έχει προηγηθεί τόσους μήνες τώρα έχει πέσει στα βράχια. Μας έχει οδηγήσει δηλαδή σε μια σταθεροποίηση των ανθρώπων στις θέσεις τους, αυτό δεν είναι σωστό. Πρέπει να πείσουμε και από την προσωπική μου εμπειρία υπάρχει περιθώριο να πείσουμε. Ο κόσμος φοβάται, υπάρχει κόσμος που φοβάται και χρειάζεται να προσεγγιστεί από ανθρώπους που τους εμπιστεύεται και είναι κοντά τους».

Αναφορικά με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την επιτροπή των ειδικών με κοινή επιλογή από τα κόμματα, δήλωσε: «Δεν βλέπω τίποτα θετικό σε αυτού του είδους τη συζήτηση. Δεν νομίζω ότι είναι μια εύστοχη δήλωση. Τα μεγάλα προβλήματα της επιτροπής είναι του τρόπου λειτουργίας, και αν θα θέλαμε πραγματικά να δούμε στην ουσία του το πράγμα η επιτροπή από την αρχή δεν είχε ποτέ δικό της ρόλο. Ποτέ δεν έβαζε την ατζέντα η ίδια για παράδειγμα, ποτέ δεν είχε στρατηγική θεώρηση των πραγμάτων παρά μόνο ανταποκρινόταν με ναι –όχι ή περίπου σε προτάσεις που γίνονταν. Εγώ πιστεύω ότι εκεί είναι τα μεγάλα ζητήματα στον τρόπο λειτουργίας».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, επισήμανε: «Ασφαλώς πρέπει να το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, νομίζω ότι είναι αυτονόητο και κοινός νους αυτό. Πάμε σε μια κατάσταση ανοδική δυστυχώς, το σύστημα υγείας είναι στα όριά του. Νομίζω ότι δεν πρέπει να το βγάλουμε από το μυαλό μας, νομίζω ότι είναι λάθος, είναι σαν να χαϊδεύουμε τα αυτιά όλων μας ότι ο μεγάλος κίνδυνος δεν είναι μπροστά μας. Φοβάμαι ότι δυστυχώς δεν είναι έτσι».

Για την τρίτη ενισχυτική δόση, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε: «Η αλήθεια είναι ότι με τις δύο δόσεις είναι η μεγάλη προστασία, η προστασία αυτή αρχίζει και φθίνει με την πάροδο του χρόνου, σχηματικά λέμε μετά το εξάμηνο αλλά αυτο είναι πολύ εντονότερο σε άτομα ευάλωτα με προβλήματα του ανοσοποιητικού, με προβλήματα υγείας και μεγαλύτερης ηλικίας. Η έμφαση στην τρίτη δόση είναι στα μεγαλύτερα άτομα και στα άτομα με προβλήματα υγείας, είναι ανοιχτό το σύστημα και συνιστάται και τρίτη δόση σε όλα τα άτομα μετά τους έξι μήνες όμως δεν σημαίνει ότι ένας 40άρης που έχει κάνει και τις δύο δόσεις στους 8 μήνες έχει προστασία μηδέν».

«Όχι, είναι πολύ καλό να εμβολιαστεί και με τρίτη δόση, το πάζλ είναι αρκετά σύνθετο και δεν είναι πολύ εύκολο να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση για το πώς αυτό θα μεταφραστεί στο πιστοποιητικό. Θέλει χρόνο να δούμε με πληρότητα τα δεδομένα. Καλώς αρχίζει αυτή η συζήτηση, καλώς τίθεται στο τραπέζι αλλά μην μας φύγει ότι το μεγάλο μας όπα είναι η πρώτη και η δεύτερη δόση και ασφαλέστατα η τρίτη δόση σε όσους έχουν υπερβεί το διάστημα αυτό και ιδιαίτερα είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή έχουνε προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την θεραπεία με χάπια κατά του κοροναϊού, διευκρίνισε: «Παίρνω σαν δεδομένο αυτά που αναδημοσιεύονται μοιάζει ότι έχει αποτέλεσμα, 50% αποτελεσματικότητα είναι καλό αλλά να θυμίσω ότι το εμβόλιο έχει 90 και αποτελεσματικότητα. Είναι ένα χρήσιμο όπλο δεν ειναι το όπλο, δεν είναι το φάρμακο. Είναι ένα συμπληρωματικό όπλο, είναι σημαντικό να το έχουμε και στη χώρα μας αλλά με τίποτα αυτό δεν μπορεί να βάλει κάποιον να σκεφτεί «τώρα έχουμε το φάρμακο μπορώ να μην εμβολιαστώ».