Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η αυξητική τάση που εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, καθώς εκτοξεύονται τα κρούσματα του κοροναϊού, όπως και οι διασωληνώσεις.

Τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα κοροναϊού κυμαίνονται σε πολυ υψηλά επίπεδα, ενώ την ίδια στιγμή, συναγερμό στους ειδικούς προκαλεί και η επιδείνωση των δεικτών σε πολλές περιοχές της χώρας.

Φόβος για 10.000 κρούσματα

Η μεγάλη ανησυχία είναι το ενδεχόμενο να επιβεβαιωθούν τα μοντέλα, που επικαλέστηκε ο καθηγητής Θωμαΐδης το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με τα οποία η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή μπορεί να δώσει μέχρι και περισσότερα από 10.000 κρούσματα στα μέσα Νοεμβρίου σε περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξουν νέα μέτρα.

Ανάλογα δυσοίωνες εκτιμήσεις έκανε και καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega, προέβλεψε ότι θα έχουμε «έκρηξη» ημερησίων κρουσμάτων και νεκρών, ενώ αναφερθηκε και στο ενδεχόμενο ενός lockdown.

«Τα δεδομένα που έχουμε τόσο από Αθήνα όσο και από Θεσσαλονίκη μέσα από τα λύματα δείχνουν ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα» δ
ήλωσε και όπως εκτίμησε «είμαστε κοντά τόσο στα 10.000 κρούσματα ημερησίως αλλά και στους 100 θανάτους κάθε μέρα.

Στο επόμενο 20ήμερο θα έχουμε μέχρι και 10.000 κρούσματα

Για πάρα πολύ δύσκολους επόμενους μήνες προειδοποιεί ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης σε σχέση με τη διασπορά του κοροναϊού στη χώρα μας, κατεξοχήν για τους ανεμβολίαστους και έως 7% για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 μέσα στο επόμενο 15ήμερο και 20ήμερο θα έχουμε μέχρι και 10.000 κρούσματα και κυρίως βαριές νοσηλείες και απώλειες συνανθρώπων μας, με επιπτώσεις όχι μόνο στη λειτουργία της κοινωνίας αλλά και στην οικονομία.

Αναφερόμενος στα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που ανακοινώθηκαν, τόνισε ότι χρειάζεται πολύ αυστηρή επιτήρηση, δεδομένου ότι το παρελθόν έχει δείξει ότι τα συστήματα επιτήρησης χαλαρώνουν και τελικά ο ιός ξεφεύγει πάλι.

Έχουμε, πρόσθεσε, ένα τεράστιο όπλο, το εμβόλιο, ασφαλές και αποτελεσματικό με βάση τη γνώση από τα 7 δισεκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί σε 2,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς και έθεσε το ηθικό ερώτημα αν οι ανεμβολίαστοι έχουν δικαίωμα να στερούν τη νοσηλεία ασθενών με άλλα νοσήματα που ενδέχεται να μην μπορούν να νοσηλευτούν από την επιβάρυνση των δομών υγείας.

Έως και 10.000 κρούσματα αν δεν ληφθούν μέτρα εκτιμά και ο Σαρηγιάννης

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα τα κρούσματα «μπορεί να διπλασιαστούν», να ανέλθουν, δηλαδή στα 10.000 ημερησίως και «οι θάνατοι να γίνουν γρήγορα 60 και 100». Η κορύφωση του τρέχοντος κύματος εκτιμάται ότι θα έρθει στις 8-15 Νοεμβρίου. Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι οι εκτιμήσεις του «δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας».

Η έξαρση της πανδημίας, όπως είπε στον Real Fm Θεσσαλονίκης, οφείλεται στο χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού αλλά και στον διπλάσιο ρυθμό μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα, έναντι της αρχικής παραλλαγής.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι χρειάζεται να αυξηθούν τα self test και στους εμβολιασμένους, κάτι που όπως είπε «θα είναι αναπόφευκτο» για να σταματήσουμε τη διασπορά.