Ο κοροναϊός σφυροκοπά την Ευρώπη: Επανέρχεται ο εφιάλτης του lockdown –Νέα μέτρα και στην Ελλάδα – Τι αλλάζει από αύριο
Φόβοι για ραγδαία αύξηση θανάτων και διασποράς – Περιοριστικά μέτρα για να «σωθούν» τα Χριστούγεννα
Επιστρέφει ξανά ο εφιάλτης του lockdown στην Ευρώπη με τους ανεμβολίαστους να μπαίνουν στο στόχαστρο, ενώ η αύξηση θανάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία της Ελλάδος, οδήγησαν την κυβέρνηση σε νέα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο.
Στην Ευρώπη ήδη πολλές χώρες επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα και ανακοινώνουν lockdown, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, αφού εκτιμούν πως τα εμβόλια από μόνα τους δεν επαρκούν για επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο αριθμός των εβδομαδιαίων κρουσμάτων στην Ευρώπη, που άρχισε να αυξάνεται ξανά στις αρχές Οκτωβρίου, είναι ο υψηλότερος από την έναρξη της πανδημίας, ακόμα κι αν οι μέθοδοι διεξαγωγής τεστ έχουν αλλάξει πολύ από την άνοιξη του 2020.
Επιδεινώνεται η κατάσταση
Εξάλλου, το ECDC τονίζει ότι η κατάσταση της πανδημίας του κοροναϊού εξακολουθεί να επιδεινώνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θεωρείται «πολύ ανησυχητική» σε δέκα χώρες και «ανησυχητική» σε άλλες δέκα, σύμφωνα με το ECDC.«Η επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ χαρακτηρίζεται αυτή την ώρα από ραγδαία και σημαντική αύξηση των μολύνσεων και ένα ποσοστό θνητότητας που είναι χαμηλό, όμως αυξάνεται αργά», επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) -η υπηρεσία που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση των νόσων-, στην πιο πρόσφατη αποτίμησή του για τους κινδύνους.
Νέα μέτρα στην Ελλάδα για τον περιορισμό της πανδημίας
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός, πως μπορεί να μην έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα από την εφαρμογή των μέτρων, τα οποία είχαν στόχο του ανεμβολίαστους και ήδη από την κυβέρνηση ανακοινώθηκαν νέα μέτρα, αυτή τη φορά για τα σουπερμάρκετ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, από αύριο, Σάββατο, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 9 τετραγωνικά μετρά, όπως ίσχυε κατά τη διάρκεια του ολικού απαγορευτικού. Περισσότερες πληροφορίες, αναμένονται με την έκδοση της σχετικής απόφασης από το Υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία αναμένεται ίσως και μέσα στη μέρα.
Πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο είχε καταργηθεί στις 25 Οκτωβρίου και είχε αντικατασταθεί από τον κανόνα 1 άτομο ανά 2 τ.μ., ωστόσο η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας δεν άφησε πολλά περιθώρια και έτσι επανέρχεται.
Ωστόσο, αυτά δεν είναι τα μόνο μέτρα που εξετάζονται. Σήμερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η είσοδος στα σουπερμάρκετ να επιτρέπεται μόνο με self test για τους ανεμβολίαστους. Ωστόσο, όπως είπε ο ίδιος «υπάρχουν προβλήματα» σε αυτό το σχέδιο.
«Υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που δεν θα κάνουν ούτε rapid test και δεν μπορούμε να τους στερήσουμε την πρόσβαση σε βασικά αγαθά», είπε, για να προσθέσει και το πρόβλημα με τις ατελείωτες ουρές που θα δημιουργηθούν σε ώρες αιχμής στα μεγάλα καταστήματα.
Σενάριο για επιστροφή του ωραρίου στην εστίαση
Την ίδια στιγμή, στο βάθος βρίσκονται ακόμα πιο σκληρά μέτρα, τα οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Star, η επιτροπή των ειδικών προετοιμάζει και θα τα παραδώσει στην κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα, εφόσον της ζητηθούν.
Συγκεκριμένα λοιπόν, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, μόλις πάρουν οδηγία από την κυβέρνηση να καταθέσουν προτάσεις οι ειδικοί είναι έτοιμοι να βάλουν στο τραπέζι τα παρακάτω μέτρα:
Ωράριο ως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα στην εστίαση και την ψυχαγωγία σε όλη την Ελλάδα.
Περιορισμό του ποσοστού κάλυψης με βάση τα τετραγωνικά σε εστιατόρια, καφέ, κέντρα διασκέδασης αλλά και σούπερ μάρκετ και καταστήματα.
Βέβαια, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, από την κυβέρνηση δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι ακολουθήσουν τα εν λόγω μέτρα.
Ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τηρήσει δυο βασικές αρχές: να μην υπάρξουν ξανά γενικευμένα lockdown, αλλά ούτε και περιορισμοί στους εμβολιασμένους.
Γκάγκα: Δεν μπορούμε να έχουμε δύο χρόνια lockdown
Στόχος της κυβέρνησης είναι τα Χριστούγεννα να επικρατεί οικονομική, κοινωνική και θρησκευτική κανονικότητα, όσο αυτό είναι δυνατόν εν καιρώ πανδημίας. Οπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα (ΕΡΤ) για τα μέτρα που ελήφθησαν καθώς και για το ενδεχόμενο lockdown, «τα μέτρα τύπου lockdown λαμβάνονται πάντα στην αρχή μιας πανδημίας, όταν δεν ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε, πώς να προστατευθούμε. Τα μέτρα τύπου lockdown δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε για δύο χρόνια. Το μεγαλύτερο αποτύπωμα, πέρα από εκείνο στην οικονομία και την κοινωνία, είναι το ψυχικό και στα παιδιά και στους μεγάλους. Άρα, είναι σημαντικό να έχουμε μια κοινωνικότητα με μέτρα».
Τα ενδεχόμενα επιπλέον μέτρα τα οποία προτείνουν οι ειδικοί να ισχύσουν μετά τις 22 Νοεμβρίου είναι η αύξηση των υποχρεωτικών rapid test στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε τρία, από τα δύο που ισχύουν σήμερα. Αυτή τη στιγμή δε φαίνεται να υπάρχει ζήτημα περιορισμών στη λειτουργία της εστίασης, αλλά είναι ένα μέτρο το οποίο υπάρχει πάντα πάνω στο τραπέζι, αναλόγως των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας.
Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών, έχουν καταγραφεί περίπου 2.125.775 κρούσματα ή 303.682 ημερησίως κατά μέσο όρο, σύμφωνα με απολογισμό που καταρτίζει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές. Το ποσοστό αυτό είναι 13% υψηλότερο από την προηγούμενη εβδομάδα.
Η τρέχουσα αύξηση επικεντρώνεται κυρίως σε πέντε χώρες που από μόνες τους αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των νέων εβδομαδιαίων κρουσμάτων στην περιοχή: Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Τουρκία και Ουκρανία.
Στο παρελθόν, η εβδομάδα με τα περισσότερα νέα κρούσματα μέσα σε 7 μέρες ήταν μεταξύ 2 και 8 Νοεμβρίου 2020: 1.988.507 κρούσματα μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Η σύγκριση με την πρώτη φάση της πανδημίας στις αρχές του 2020 είναι κάπως περίπλοκη γιατί γίνονταν πολύ λιγότερα τεστ εκείνη την περίοδο.
Πρέπει να διακρίνουμε τις χώρες που αντιμετωπίζουν ένα είδος κύματος, από την Ιρλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω των χωρών της Μπενελούξ, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ρουμανίας και της Ρωσίας», διευκρινίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επιδημιολόγος στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB), ο Ιβ Κοπιετέρ.
Μεταξύ αυτών των χωρών, υπάρχουν εκείνες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, «όπου η καμπύλη νοσηλειών δεν ακολουθεί αυτήν των μολύνσεων χάρη στους εμβολιασμούς», και οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, με μικρό αριθμό εμβολιασμένων, όπου την ακολουθεί περισσότερο.
«Σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, με εξαιρετικά ποσοστά εμβολιασμού ή η Ιταλία, η οποία έχει λάβει ισχυρά μέτρα, η επανάκαμψη δεν είναι ακόμη πολύ ορατή», είπε.
«Η Γαλλία βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα: η αναζωπύρωση των μολύνσεων είναι πραγματική αλλά λιγότερο ισχυρή», συνεχίζει ο επιδημιολόγος.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση της πανδημίας εξακολουθεί να επιδεινώνεται και θεωρείται η κατάσταση «πολύ ανησυχητική» σε δέκα χώρες και «ανησυχητική» σε άλλες δέκα.
Μεταξύ των 27, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Σλοβενία βρίσκονται στην κατηγορία μεγαλύτερης ανησυχίας.
Μέτρα περιορισμού και μίνι lockdown
Οι περισσότερες θέλουν να δώσουν ώθηση στους εμβολιασμούς.
Η Γαλλία, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι για τα άτομα άνω των 65 ετών η αναμνηστική δόση του εμβολίου είναι προϋπόθεση για την ισχύ του υγειονομικού τους πάσου. Άλλες πάλι προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, επιβάλλοντας εκ νέου περιορισμούς αντίστοιχους με αυτούς στην αρχή της πανδημίας.
Η Νορβηγία, η οποία ήρε όλα τα περιοριστικά μέτρα στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα επαναφέρει μέτρα σε πανεθνικό επίπεδο: έτσι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ δύο φορές την εβδομάδα και να φορούν μάσκα.
Η Αυστρία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι περιμένει το πράσινο φως από το κοινοβούλιο την Κυριακή για την επιβολή lockdown σε ανεμβολίαστους ή σε όσους δεν έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό.
Από την πλευρά της, η Ολλανδία ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ μερικό lokcdown από το αύριο Σάββατο, το πρώτο «μερικό lockdown» του φετινού χειμώνα σε χώρα της δυτικής Ευρώπης.
Η Βρετανία καταγράφει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά Covid-19 σε σύγκριση με τη δυτική Ευρώπη από το καλοκαίρι, όταν ο Τζόνσον ήρε τους περιορισμούς κατά του νέου κοροναϊού στην Αγγλία. Εντούτοις, οι δείκτες στη Βρετανία καταγράφουν πτώση. «Βλέπω τα σύννεφα καταιγίδας που συγκεντρώνονται πάνω από τμήματα της ευρωπαϊκής ηπείρου. Και πρέπει να είμαι απόλυτα ειλικρινής με τους ανθρώπους: το έχουμε ξαναζήσει αυτό. Θυμούμαστε τι συμβαίνει όταν το κύμα αρχίζει να φθάνει», είπε ο Τζόνσον σε ένα βίντεο που προβλήθηκε, αναφερόμενος σε άλλα κύματα μολύνσεων.
Στη Γερμανία αυτές τις ημέρες καταγράφονται πολύ υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων κοροναϊού και η λήψη μέτρων είναι μονόδρομος.
Ενδεικτική η περίπτωση του Βερολίνου, όπου από τη Δευτέρα δεν θα επιτρέπεται η είσοδος ανεμβολίαστων πολιτών σε εστιατόρια που δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο, σε μπαρ, γυμναστήρια και κομμωτήρια.
Βάσει των νέων κανόνων, μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19 και όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν αναρρώσει μπορούν να εισέρχονται σε αυτούς τους χώρους.
Το ίδιο θα ισχύει για τα μουσεία και τις εκδηλώσεις σε ανοικτό χώρο, όπου συγκεντρώνονται περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, όπως οι αγώνες ποδοσφαίρου. Επιπλέον, επανέρχονται οι συστάσεις για τηλεργασία, με τα όρια για φυσική παρουσία εργαζομένων να βρίσκονται ξανά στο 50%.
Φόβοι για μεγάλο αριθμό θανάτων
«Αν συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία, ενδέχεται να δούμε άλλο μισό εκατομμύριο θανάτους από την Covid-19 στην περιοχή έως τον Φεβρουάριο», προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Τις τελευταίες επτά ημέρες, η ήπειρος κατέγραψε 28.216 θανάτους ή 4.031 κατά μέσο όρο την ημέρα (+10% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, +18% σε σύγκριση με πριν από δύο εβδομάδες).
Συγκριτικά, πριν ένα χρόνο, η περιοχή κατέγραφε 3.785 θανάτους κατά μέσο όρο την ημέρα στις 8 Νοεμβρίου, αύξηση 41% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και + 109% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο ρυθμός προόδου είναι επομένως λιγότερο ταχύς από ό,τι πέρυσι την ίδια περίοδο.
«Είμαστε μάρτυρες ενός κύματος μόλυνσης λόγω της παραλλαγής Δέλτα και εξαιτίας των χαμηλότερων θερμοκρασιών, αλλά ο εμβολιασμός θα πρέπει να αποτρέψει το συσχετισμό με τις νοσηλείες», δήλωσε ο Ιβ Κοπιετέρ. «Το όλο θέμα αυτής της νέας αναζωπύρωσης είναι ότι υπάρχει πράγματι μια διάσταση μεταξύ των δεικτών, αλλά αναπόφευκτα θα βιώσουμε μεγάλες ετερογένειες μεταξύ των χωρών ανάλογα με την κάλυψη εμβολιασμού».