Την ανησυχία ειδικών και κυβέρνησης έχει πυροδοτήσει η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού, τα οποία έχουν σταθεροποιηθεί στα άνω των 6.000 ημερησίως, την ώρα που τα νοσοκομεία της χώρας δέχονται αφόρητη πίεση.

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε σχετικά ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης.

«Τα μέτρα έφεραν αυξημένη επιθυμία για εμβολιασμό»

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα, ο κ. Παπαζήσης είπε ότι «το πρόβλημά μας είναι η αντοχή του Συστήματος Υγείας που είναι ήδη εξαιρετικά πεισμένο, με ελάχιστα κρεβάτια διαθέσιμα, και το στοίχημα για την επόμενη περίοδο είναι να μην καταρρεύσει. Οπότε προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αποσκοπούν τα όποια μέτρα. Με τα μέτρα των τελευταίων ημερών έχουμε μια αυξημένη επιθυμία για εμβολιασμό, άρα φαίνεται ότι έχουν συνεισφέρει τα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση».

«Οι θάνατοι είναι αυξημένοι όλο το τελευταίο διάστημα και τα κρούσματα το ίδιο, εδώ και πάρα πολλά πολλούς μήνες. Αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη πίεση και τους περιορισμούς στις δραστηριότητες, έκαναν αυτούς που ήταν πιο σκεπτικοί να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν θέματα ασφάλειας με το εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Μιλώντας για το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ο κ. Παπαζήσης σημείωσε: «Το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας στο δημόσιο, στα σώματα ασφαλείας, στους εκπαιδευτικούς υπάρχει στο τραπέζι διεθνώς».

«Το πιθανότερο είναι να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο»

Σχετικά, τέλος, με τη διάρκεια ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο κ. Παπαζήσης τόνισε ότι «Η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού συμβαδίζει με την υποχρεωτικότητα της 3ης δόσης. Κάποιες χώρες αναγνωρίζουν ένα παράθυρο διμήνου – τριμήνου στο οποίο επιτρέπεται να γίνει η 3η δόση, μετά το εξάμηνο. Έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση χρειάζεται να γίνει μια ενισχυτική δόση. Πρέπει να περάσει το μήνυμα σε όλους ότι χρειάζεται να γίνει η 3η δόση».

«Για κάποιες ομάδες, όπως τους ανοσοκατασταλμένους υπάρχει σύσταση να γίνει η 3η δόση πολύ νωρίς, ένα μήνα μετά τη δεύτερη, αυτή είναι συμπληρωματική. Για τους υπολοίπους χαρακτηρίζεται ενισχυτική. Φαίνεται ότι το πιθανότερο είναι να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο, όπως γίνεται με τον ιό της γρίπης», διευκρίνισε ο ίδιος.