Οι Αμερικανοί έφυγαν από τη Λάρισα, αλλά θα… ξανάρθουν και με επενδύσεις (Εικόνες)
Κατά την διάρκεια της παραμονής των Αμερικάνικων μαχητικών αεροσκαφών στην Ελλάδα, εκτελέστηκαν συνεκπαιδεύσεις και με τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων
Αποχώρησαν προ ημερών από την 110 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Λαρίσης το προσωπικό και τα πτητικά μέσα της 336 Μοίρας των Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (USAF), μετά από μεταστάθμευση στη βάση επί 5 ολόκληρες εβδομάδες, από τις 7 Οκτωβρίου 2021, στο πλαίσιο της ασκήσεως «CASTLE FORGE», που ήταν σε πλήρη εξέλιξη.
Η προαναφερθείσα άσκηση, πολύ σημαντική για τους Αμερικανούς, περιελάμβανε μία επιχειρησιακή ανάπτυξη μιας ολόκληρης Μοίρας και του προσωπικού υποστηρίξεώς της όλων των ειδικοτήτων (περί τα 300 άτομα συνολικώς), σε μία προωθημένη αεροπορική βάση, ΝΑΤΟϊκών προδιαγραφών, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και από αυτήν σμήνη της Μοίρας θα πραγματοποιούσαν μετασταθμεύσεις σε προωθημένες συμμαχικές βάσεις κοντά στο μέτωπο των επιχειρήσεων.
Η άσκηση «CASTLE FORGE» περιελάμβανε τρεις φάσεις:
Η πρώτη (11-17 Οκτωβρίου 2021) κατά την οποία οι Αμερικανοί εκπαιδεύονταν στην Ελλάδα αποκλειστικώς με την Πολεμική μας Αεροπορία.
Η δεύτερη (18 Οκτωβρίου – 5 Νοεμβρίου 2021) όπου η Αμερικανοί άρχισαν την εκ περιτροπής ανάπτυξη των σμηνών τους σε Βουλγαρία και Ρουμανία, με κοινές ασκήσεις με τις αεροπορίες αυτών των χωρών, αλλά και με τη συμμετοχή ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.
Η τρίτη φάση (6-15 Νοεμβρίου 2021) κατά την οποία οι Αμερικανοί επέστρεψαν στη Λάρισα και συνέχισαν την εκπαίδευσή τους με την ΠΑ, ενώ προετοιμάζονταν και για την αναχώρησή τους.
Κατά την διάρκεια της παραμονής των Αμερικάνικων μαχητικών αεροσκαφών στην Ελλάδα, εκτελέστηκαν συνεκπαιδεύσεις και με τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και με την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.
Συγκεκριμένως, πραγματοποιήθηκαν πλήθος αποστολών Εναέριας Μάχης, Σύνθετων Αεροπορικών Αποστολών (επιθετικών και αμυντικών), αποστολών Προσβολής – Υποστηρίξεως Ναυτικών Δυνάμεων, συνεργασίας αεροσκαφών επιφυλακής με Μοίρες Κατευθυνομένων Βλημάτων, καθώς και αποστολές αεροπορικής υποστηρίξεως με τερματική καθοδήγηση πυρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από αμερικανικής πλευράς, εκτός της 336 Μοίρας με τα F-15E, χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες φάσεις της ασκήσεως, και συνασκήθηκαν και αυτοί, το προσωπικό και τα μέσα της 37 Μοίρας Αερομεταφορών της USAFE, που εδρεύει στην τεράστια αεροπορική βάση του Ramstein της Γερμανίας και επιχειρεί με μεταφορικά αεροσκάφη στρατηγικών μεταφορών C-17A, καθώς και η 435 Μοίρα Συνεχούς Υποστηρίξεως, που ήταν υπεύθυνη για την επιχειρησιακή ανάπτυξη και μεταφορά του συνόλου του χρησιμοποιούμενου υλικού που απαιτήθηκε για τη συγκεκριμένη πολυήμερη επιχειρησιακή ανάπτυξη για 5 βδομάδες εκτός της βάσεώς τους.
«Οι παραπάνω ασκήσεις εκτελέστηκαν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό ΓΕΕΘΑ και EUCOM, στο πλαίσιο της σταθερά αναβαθμιζόμενης πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ, με κοινό στόχο την συμβολή στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.