Γκάγκα: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα μονοκλωνικά - Έκκληση για επίσκεψη στον γιατρό με το πρώτο σύμπτωμα
«Οι νέες μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 11% και κατά 2% οι θάνατοι» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης
Τα νεώτερα επιδημιολογικά δεδομένα για την πανδημία στην Ελλάδα παρουσίασαν στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.
Γκάγκα: Να επισκέπεστε τον γιατρό με τα πρώτα συμπτώματα
Αρχικά, η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα σημείωσε πως τα πολλά κρούσματα σήμερα είναι στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Αχαϊα, τη Λάρισα και την Κοζάνη, ενώ ανέφερε πως είναι: «Ζήτημα του καθενός να αναλάβει την ατομική του ευθύνη και να τηρεί τα μέτρα», κι έκανε δραματική έκκληση στους πολίτες να επισκέπτεται ο καθένας έγκαιρα τον γιατρό του με τα πρώτα συμπώματα.Τέλος, λίγο πριν τελειώσει η ενημέρωση έκανε γνωστό πως σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τα μονοκλωνικά φάρμακα.
Παπαευαγγέλου: Η χορήγηση της τρίτης δόσης μειώνει την πιθανότητα λοίμωξης
Στη συνέχεια, η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε πως αν και η πανδημία παραμένει σε υψηλά επίπεδα με μέσο όρο εβδομάδας στα 6.700 κρούσματα, υπάρχει μικρή σταθεροποίηση στα κρούσματα της τελευταίες 10 ημέρες, αλλά δυστυχώς υπάρχει κι ένα «αίσθημα εφησυχασμού». Σις 54.000 υπολογίζονται σήμερα τα ενεργά κρούσματα, έχουμε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχισθεί, θα αργήσουμε να δούμε κάμψη σε θανάτους- διασωληνωμένους. Τόνισε λοιπόν, πως το σύστημα υγείας με αυτόν τον τρόπο, θα συνεχίσει να πιέζεται. Επίσης, σημείωσε πως αρκετοί είναι οι θάνατοι σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας.Επίσης, σημείωσε πως: «Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, 9 στα 10 κρούσματα διαγιγνώσκονται λόγω του τεστ που κανουν για να πάνε στο σχολείο. 4.500 ασθενείς νοσηλεύονται στην επικράτεια σήμερα. Χθες είχαμε ρεκόρ νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία που φθάνουν τις 590. Εχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση της πανδημίας. Η εμβολιαστική κάλυψη παρουσιάζει σημαντική αύξηση. 320.000 άνθρωποι άλλαξαν γνώμη και έκαναν την 1η δόση του εμβολίου. Όμως, παραμένει χαμηλή η ανταπόκριση σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως π.χ. η Πέλλα. Οι νεώτεροι ανταποκρινονται περισσότερο και εμβολιάζονται. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου χάθηκαν 64 άνθρωποι, κάτω των 60 ετών χωρί υποκείμενα νοσήματα».
«Το μήνυμα είναι σαφές, κανείς δεν είναι άτρωτος», ανέφερε σχετικά με τους νέους που νοσούν σοβαρά ή χάνουν τη μάχη με τον ιό.«Η χορήγηση της τρίτης δόσης μειώνει την πιθανότητα λοίμωξης, σύμφωνα με έρευνα του Ισραήλ», τόνισε.
Ειδικά για την τρίτη δόση, υπάρχουν δεδομένα από το Ισραήλ, που δείχνουν ότι μπορεί τελικά να αποτελέσει μέρος του βασικού εμβολιασμού, γι' αυτή τη νόσο ειδικά να χρειαζόμαστε τρεις δόσεις εμβολίου. Το εμβόλιο είναι το μεγάλο όπλο για τις ζωές μας, αλλά απαιτείται η τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας. Τα στοιχεία για την τρίτη δόση στην Ελλάδα είναι ενθαρρυντικά. Έχουμε ελάχιστους ασθενείς που έχουν κάνει τρίτη δόση στα νοσοκομεία. «Είναι νωρίς να μιλήσουμε για τα Χριστούγεννα», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι: «Πλέον έχουμε και εμβόλια και τεστ, άρα θα είναι διαφορετικά από τα περσινά. Χθες το ECDC εξέδωσε προειδοποίηση για κίνδυνο και αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Προτείνουν την εφαρμογή μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων».
«Είναι σαφές πως οι εμβολιασμένοι ακόμη κι αν νοσήσουν είναι λιγότερο μολυσματικοί, και μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης», τόνισε. «Εμβολιαζόμαστε για να μην κινδυνέψουμε και τηρούμε τα μέτρα» κατέληξε.
Μαγιορκίνης: Οι νέες μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 11% και κατά 2% οι θάνατοι
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως οι νέες μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 11% και κατά 2% οι θάνατοι.«Ήπιες οι τάσεις επιδείνωσης» ανέφερε.
Επίσης, σημείωσε πως σημαντικός είναι ο εμβολιασμός στις παραγωγικές ηλικίες και σε άτομα άνω των 60 ετών. «Υπάρχουν πλέον σαφείς στοιχεία για σοβαρό κίνδυνο από τον κοροναϊό σε νέους», είπε κι εξήγησε πως υπάρχει γενετική προδιάθεση για σοβαρή νόσηση, και γι' αυτό «έχουμε δει να νοσούν σοβαρά και να καταλήγουν μέλη της ίδιας οικογένειας», κατέληξε ο καθηγητής.