Αν και αρχικά προβλεπόταν η ολοκλήρωση της απογραφής του πληθυσμού να λάμβανε χώρα στις 26 Νοεμβρίου, τελικά πήρε παράταση έως τις 13 Δεκεμβρίου, λόγω των πολλών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά τη διαδικασία. Σημειώνεται πως αφορά τους πολίτες που επιθυμούν να ολοκληρώσουν την αυτοαπογραφή τους

Η ΕΛΣΤΑΤ ανήρτησε στα social media τη σχετική ανακοίνωση.

Δείτε την ανάρτηση


Ένα από τα προβλήματα που παρατηρούνται είναι ότι υπάρχουν πολλές γειτονιές και μεμονωμένοι πολίτες που δεν έχουν λάβει φάκελο με τον μοναδικό κωδικό (κλειδάριθμο) για την αυτοαπογραφή. Σε περίπτωση που έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας δεν έχει λάβει κάποιος πολίτης των κωδικό του, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ΕΛΣΤΑΤ και να λάβει επί τόπου τον κλειδάριθμο.

Εάν κάποιος πολίτης διαπιστώσει ότι είναι ο μόνος στη γειτονιά που δεν έχει λάβει το φάκελο, θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ΕΛΣΤΑΤ καθώς πιθανότατα έχει κάπου παραπέσει. Εάν όμως μια ολόκληρη γειτονιά δεν έχει λάβει φακέλους αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο τοπογραφικό τμήμα δεν έχει ακόμα στελεχωθεί.

Στο ερώτημα τι γίνεται εάν ο απογραφέας δεν έχει βρει τον πολίτη έως τις 26 Νοεμβρίου (σ.σ 13 Δεκεμβρίου πλέον), που τυπικά τελειώνει και η διορία απογραφής, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιος Θανόπουλος έχει δηλώσει σχετικά: «Αν κάποιος χάσει τις προθεσμίες, μπορεί να έρθει σε επαφή με εμάς, και θα δούμε πώς θα τον απογράψουμε εμείς».

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ διαβεβαίωσε ότι οι κωδικοί θα φτάσουν στις περισσότερες αστικές, ημιαστικές περιοχές και στα χωριά, ενώ σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις όπως απομακρυσμένα νησιά θα μεταβεί ο ίδιος με το λιμενικό για να ολοκληρώσει την απογραφή.

Όταν η πολιτεία γνωρίζει τον ακριβή αριθμό κατοίκων σε μια συγκεκριμένη περιοχή, ξέρει τί ανάγκες έχουν σε επίπεδο δικτύων ηλεκτρισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης. Τις νέες οδικές αρτηρίες που απαιτούνται, πόσες παιδικές χαρές, ποιες ανάγκες έχει η περιοχή από πλευράς σχολικών μονάδων, από πλευράς αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων. Η ηλικιακή διάρθρωση και η κατανομή διαφόρων χαρακτηριστικών που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών που διαβιούν στην Ελλάδα είναι απαραίτητη για το σχεδιασμό της επόμενης μέρας της οικονομίας και της χώρας.

Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για την απογραφή από την ΕΛΣΤΑΤ

Μου χτύπησε κάποιος την πόρτα και λέει ότι είναι από την ΕΛΣΤΑΤ για την Απογραφή Κτιρίων. Πρέπει να του ανοίξω; Τι θα με ρωτήσει; Πρέπει να του δείξω το σπίτι μου;
Οι Ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ για την Απογραφή Κτιρίων (Τομεάρχες) φέρουν ειδική κονκάρδα με το ονοματεπώνυμό τους, τη σφραγίδα και το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ και φορούν κατά κανόνα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες οδηγίες, μάσκα, χρώματος σκούρου μπλε, που αναγράφει με λευκά γράμματα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ 2021» και φέρει το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ. Δεν χρειάζεται να δείξετε το σπίτι σας, παρά μόνον να απαντήσετε στις ερωτήσεις του, οι οποίες μπορούν να δοθούν στην είσοδο του σπιτιού σας.

Μου χτύπησε κάποιος την πόρτα και λέει ότι είναι «Τομεάρχης» της ΕΛΣΤΑΤ και ρωτάει πληροφορίες για το σπίτι/πολυκατοικία μου.
Οι Ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ που έχουν την ευθύνη για την Απογραφή Κτιρίων ονομάζονται «Τομεάρχες».

Παρατηρώ κάποιον και κοιτά συνεχώς το σπίτι μου. Πώς θα γνωρίζω ότι είναι από την ΕΛΣΤΑΤ;
Οι Ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ για την Απογραφή Κτιρίων (Τομεάρχες) φέρουν ειδική κονκάρδα με το ονοματεπώνυμό τους, τη σφραγίδα και το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ και φορούν, κατά κανόνα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες οδηγίες, μάσκα, χρώματος σκούρου μπλε, που αναγράφει με λευκά γράμματα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ 2021» και φέρει το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ.

Ποια κτίσματα καταγράφονται στην Απογραφή Κτιρίων;
Στην Απογραφή Κτιρίων καταγράφονται όλα τα κτίρια ανεξαρτήτως χρήσης με επιφάνεια 4 τ.μ. και άνω, που έχουν στέγη και τοίχους και έχουν κατασκευαστεί να είναι οικοδομικώς σταθερά για τουλάχιστον 10 έτη.

Καταγράφονται οι ημιτελείς κατοικίες και οι οικοδομές;
Για να καταγραφεί ένα κτίριο που βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής του θα πρέπει να έχει στέγη και τοίχους.

Δε θυμάμαι το έτος κατασκευής του σπιτιού μου / της πολυκατοικίας μου. Τι πρέπει να κάνω;
Δεν ζητείται το έτος αλλά η περίοδος κατασκευής του κτιρίου και ο Ερευνητής της ΕΛΣΤΑΤ (τομεάρχης) θα σας βοηθήσει θυμίζοντας σημαντικά γεγονότα του παρελθόντος.

Καταγράφονται και οι αρχαιολογικοί χώροι;
Καταγράφονται μόνο τα κτίρια που πληρούν τα χαρακτηριστικά των κτιρίων και βρίσκονται στους αρχαιολογικούς χώρους όπως μουσεία, γραμματείες, εκδοτήρια εισιτηρίων κ.λπ.

Γιατί δε λαμβάνετε τα απαραίτητα στοιχεία από το «Ελληνικό Κτηματολόγιο»;
Οι διαδικασίες κτηματογράφησης δεν έχουν ολοκληρωθεί για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Επιπλέον, οι πληροφορίες που συλλέγονται στο πλαίσιο αυτής δεν καλύπτουν τις ανάγκες της Απογραφής Κτιρίων.

Γιατί δε λαμβάνετε τα απαραίτητα στοιχεία από τις Εφορίες και την ΑΑΔΕ;
Τα στοιχεία που συλλέγουν οι Εφορίες αφορούν σε επίπεδο δικαιώματος των φορολογούμενων και όχι στο σύνολο των χαρακτηριστικών των κτιρίων.

Πρέπει να δώσω πληροφορίες για τυχόν παραβιάσεις πολεοδομικής νομοθεσίας στο σπίτι μου;
Όχι. Καμία τέτοια πληροφορία δεν θα ζητηθεί από τον Ερευνητή της ΕΛΣΤΑT.

Το κτίριο ανήκει σε πολλούς κληρονόμους. Χρειάζεται να δηλώσω τις ιδιοκτησίες;
Όχι. Καμία τέτοια πληροφορία δεν θα ζητηθεί από τον Ερευνητή της ΕΛΣΤΑΤ.

Καταγράφονται και τα αυθαίρετα κτίσματα;
Καταγράφονται όλα τα κτίρια ανεξαρτήτως νομιμότητας και χρήσης, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του κτιρίου, δηλαδή έχουν επιφάνεια 4 τ.μ. και άνω, στέγη και τοίχους. Δεν θα ερωτηθείτε από τον Ερευνητή της ΕΛΣΤΑΤ αν το κτίριο είναι αυθαίρετο.

Πώς καταγράφονται τα εγκαταλελειμμένα κτίρια;
Εάν τα εγκαταλελειμμένα κτίρια δεν είναι ετοιμόρροπα, τότε ο Ερευνητής της ΕΛΣΤΑΤ θα προσπαθήσει να αντλήσει τις πληροφορίες από κάποιον καλά πληροφορημένο γείτονα.

Καταγράφονται και οι τόποι λατρείας θρησκειών / δογμάτων; Καταγράφονται και οι ιδιωτικοί ναοί και τόποι λατρείας;
Ναι, καταγράφονται όλοι οι τόποι λατρείας εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του κτιρίου. Καταγράφονται όλα τα κτίρια ανεξαρτήτως χρήσης με επιφάνεια 4 τ.μ. και άνω, εφόσον έχουν στέγη και τοίχους.

Ποια μέτρα ασφαλείας λαμβάνει η ΕΛΣΤΑΤ για την προστασία των πολιτών απέναντι στην πανδημία της νόσου του Κορωνοϊού Covid-19;
Η ΕΛΣΤΑΤ ακολουθεί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις κατευθύνσεις που τίθενται από την Πολιτεία. Οι Ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ για την Απογραφή Κτιρίων (Τομεάρχες) φορούν καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών τους εντός των κτιρίων που επισκέπτονται ή των εγκαταστάσεων της Υπηρεσίας τους, κατά κανόνα, μάσκα χρώματος σκούρου μπλε, που αναγράφει με λευκά γράμματα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ 2021» και φέρει το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης, τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις από τους συνομιλητές τους.

Με ποιους τρόπους θα επικοινωνεί ο Ερευνητής της ΕΛΣΤΑΤ με τους Απογραφόμενους;
Ο Ερευνητής της ΕΛΣΤΑΤ για την Απογραφή Κτιρίων (Τομεάρχης) ενδέχεται να χτυπήσει το κουδούνι / την πόρτα σας και να σας ρωτήσει πληροφορίες που αφορούν στα χαρακτηριστικά του κτιρίου, όπως η περίοδος κατασκευής του, οι χρήσεις του, ο αριθμός των ορόφων του, τα υλικά κατασκευής του κ.λπ.

Μένω μόνιμα στο εξωτερικό και είμαι αυτό τον μήνα / αυτό το διάστημα στην Ελλάδα. Θα απογραφώ;
Όχι. Για να θεωρηθεί κάποιος μόνιμος κάτοικος της Χώρας και να απογραφεί, θα πρέπει να διαμένει τουλάχιστον 12 μήνες σε κάποιον οικισμό της Ελλάδας ή να έχει έρθει πρόσφατα και να έχει πρόθεση να μείνει. Όσοι έχουν έρθει στη Χώρα για τουρισμό, πρόσκαιρη εργασία ή εργασία ορισμένου χρόνου κ.λπ. δεν απογράφονται.

Μένω στο εξωτερικό, αλλά κάνω φορολογική δήλωση στην Ελλάδα. Θα πρέπει να απογραφώ;
Όχι. Το κριτήριο για να απογραφεί κάποιο άτομο στη Χώρα είναι εάν διαμένει μόνιμα σε αυτήν και όχι η φορολογική του δήλωση.