Έντονη είναι η παγκόσμια ανησυχία για την πορεία της μετάλλαξης «Ο» που απομονώθηκε στη Μποτσουάνα και έχει προκαλέσει ανησυχία και στην Ελλάδα, καθώς έχει φτάσει στην Γηραιά Ήπειρο.

Οι ειδικοί, κληθέντες να απαντήσουν στο αν αυτό θα επηρεάσει την δυναμική των εμβολίων, την άνοδο των κρουσμάτων αλλά και το πως θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα, υπήρξαν κάθετοι στο ότι οι εμβολιασμοί αποτελούν τη μόνη και ενδεδειγμένη λύση, κάνοντας έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας.

Βασιλακόπουλος: Tρίτη δόση εδώ και χθες


Στο MEGA μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, όπου και τόνισε πως η μετάλλαξη Όμικρον έχει ήδη απλώσει τα δίχτυα της και καλεί τον κόσμο να εμβολιαστεί προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία.

«Το ότι είναι λογικό να ανησυχούμε είναι αυτονόητο, γιατί ο ΠΟΥ ονομάτισε το στέλεχος σαν ένα στέλεχος ανησυχίας. Το ότι βρήκαμε πολλά περιστατικά στην Αφρική δείχνει ότι η χώρα της Νότιας Αφρικής έχει ένα καλό σύστημα ιχνηλάτησης, που είχε αναπτύξει από την προηγούμενη χρονιά. Δεύτερον, αυτό που συμβαίνει, υπάρχει πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών και ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετοί ασθενείς που έχουν ανοσοκαταστολή λόγω AIDS και που πιθανό να έχουν τον ιό μέσα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, δίνοντας στο ιό την ευκαιρία να κάνει πολλές μεταλλάξεις», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Τι ανέφερε για εμβολιασμό και στέλεχος

«Ο ιός θα κάνει νέες μεταλλάξεις, κάποιες από αυτές επικρατούν, κάποιες εξαφανίζονται. Ο ιός θα βρίσκει τρόπους να κρατηθεί στη ζωή και αυτό το κάνει με το να αλλάζει και να είναι πιο μεταδοτικός. Εξελικτικά γίνονται πιο μεταδοτικοί αλλά λιγότερο νοσογόνοι και θνησογόνοι. Δεν γνωρίζουμε τη συμπεριφορά του ιού, θα πρέπει να περιμένουμε να γίνουν πειράματα. Φοβόμαστε, για παράδειγμα, αν τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά σε αυτό το στέλεχος. Τα εμβόλια θα μπορούν να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στο κακό σενάριο. Αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην επιλογή να μην εμβολιαστούμε τώρα και να περιμένουμε μήνες να βγει το επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα πιάνει αυτό το στέλεχος».

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως η Pfizer και η Moderna χρειάζονται 90 ημέρες για να φτιάξει μία τροποποιημένη εκδοχή των εμβολίων τους που να καλύπτει τις μεταλλάξεις και γι’ αυτό επιμένει να γίνει η τρίτη δόση. «Τρίτη δόση εδώ και χθες», είπε και πρόσθεσε ότι οι ειδικοί δεν γνωρίζουν για πόσο θα μας καλύπτει η αναμνηστική δόση, αλλά υπάρχει πρόβλεψη ότι θα καλύπτει για μεγάλο διάστημα.

«Τη μάσκα πρπει να τη φοράει κανένας εκεί που υπάρχει πολύς κόσμος. Η οδηγία είναι ξεκάθαρη: φόρα τη μάσκα σου όπου υπάρχει πολύς κόσμος. Ας πούμε ότι η πολιτεία βγάζει οδηγία για υποχρεωτική χρήση μάσκας. Αντέχει η ελληνική κοινωνία να επιτηρείται το μέτρο από τα όργανα της τάξεως; Ακούω για lockdown. Κατ’ αρχήν, για μένα αποτελεσματικό είναι ένα lockdown όταν ο κόσμος το εφαρμόσει. Κάνει μόνο ένα πράγμα: αγοράζει χρόνο. Τι σημαίνει αυτό; Να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας και να προλάβει ο κόσμος να εμβολιαστεί. Εάν δεν εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι δεν κερδίζουμε τίποτα από ένα lockdown.

«Δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγει κανείς με την κινητικότητα που υπάρχει παγκοσμίως», είπε για τη μετάλλαξη Όμικρον. «Υπάρχει ένας κίνδυνος με τα πολλά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν παγκόσμια στη Ν. Αφρική και παραπονέθηκαν οι αξιωματούχοι της Ν. Αφρικής. Ο ιός έχει ήδη διασπαρεί. Το Όμικρον ας είναι ακόμα ένα κίνητρο για να εμβολιαστούμε», τόνισε.



Βατόπουλος: Επανάληψη της Δέλτα

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η νέα παραλλαγή Όμικρον που εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα, είναι μία επανάληψη του σεναρίου της μετάλλαξης Δέλτα.

Πρόβλεψη για αυξημένη μεταδοτικότητα και βαριές νοσήσεις

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι θα είναι πιο μεταδοτική, θα υπάρξουν πολύ περισσότερα κρούσματα και πιθανότατα και βαριές νοσήσεις. «Αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνεται ένα σενάριο που έχουμε ξαναδεί άλλες δυο φορές, με τη μετάλλαξη Άλφα και τη μετάλλαξη Δέλτα. Βιολογικά αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι παραλλαγές του ιού που επικρατούν είναι αυτές που μεταδίδονται ευκολότερα. Επίσης, ξέρουμε ότι οι παραλλαγές που επικρατούν είναι και οι πιο ήπιες, διότι αυτές δε σκοτώνουν κόσμο. Άρα πάλι μεταδίδονται ευκολότερα. Ένα σενάριο λογικό που μπορούμε να πούμε ότι και τώρα με αυτή τη μετάλλαξη, εφόσον επικρατήσει, θα είναι πιο μεταδοτική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι όλος πληθυσμός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να έχουμε μια επανάληψη της μετάλλαξης Δέλτα, συνεπώς μια επίταση της επιδημίας, περισσότερα κρούσματα κι ανεξαρτήτως αν θα είναι ηπιότερη, θα έχουμε πολλά βαριά περιστατικά. «Ακόμα κι η Όμικρον να είναι όπως η Δέλτα από πλευράς βαρύτητας νόσου, επειδή θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα, πιθανόν να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό».

Ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι απίθανο η μετάλλαξη Όμικρον να μην καλύπτεται από το εμβόλιο, έστω και με μικρότερη αποτελεσματικότητα. «Αυτό που έχει προκαλέσει ανησυχία είναι κατά πόσο αντιστέκεται στο εμβόλιο. Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να εμφανιστεί ένας ιός που δεν το πιάνει το εμβόλιο. Το κακό σενάριο είναι να έχει μικρή αποτελεσματικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ξαφνικά θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να νοσήσει βαριά», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημείωσε ότι πριν από δύο μέρες καταγράφηκε το peak αυτού του κύματος και τώρα έχει αρχίσει η πτώση. «Τις τελευταίες δύο ημέρες είμαστε σε πτώση και ο αριθμός αναπαραγωγής είναι κάτω από τη μονάδα. Τα μοντέλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε πτώση. Το πρόβλημα είναι η διαχείριση της αποκλιμάκωσης», σημείωσε.

Στο πλαίσο αυτό, ανέφερε ότι πρέπει η χρήση της μάσκας να εφαρμοστεί σε εξωτερικούς χώρους, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις αποστάσεις στην εκπαίδευση και να αυξηθεί η τηλεργασία ώστε να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μεταφοράς. Σαρηγιάννης Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξέφρασε την εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του έτους το τείχος ανοσίας θα αγγίξει το 80%.

Ειδικότερα, ο καθηγητής ανέφερε ότι «στο τέλος του χρόνου θα έχουμε φτάσει στο 65% του συνολικού πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένοι και μαζί με ένα 15% που υπολογίζουμε ότι θα έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία μέσω νόσησης, θα έχουμε πετύχει ένα συνολικό 80% και θα πλησιάζουμε στο τείχος ανοσίας».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι πριν από δύο μέρες καταγράφηκε το peak αυτού του κύματος της πανδημίας και τώρα έχει αρχίσει η πτώση. «Τις τελευταίες δύο ημέρες είμαστε σε πτώση και ο αριθμός αναπαραγωγής είναι κάτω από τη μονάδα. Τα μοντέλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε πτώση. Το πρόβλημα είναι η διαχείριση της αποκλιμάκωσης», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι πρέπει η χρήση της μάσκας να εφαρμοστεί σε εξωτερικούς χώρους, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις αποστάσεις στην εκπαίδευση και να αυξηθεί η τηλεργασία ώστε να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μεταφοράς.

Μανωλόπουλος: «Θα ήταν άδικο ένα γενικευμένο lockdown»

Στο ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, όπως το να μην επισκέπτονται την εστίαση ούτε με rapid test, αναφέρθηκε ο κ. Μανωλόπουλος.

«Κάθε μέτρο που περιορίζει την κινητικότητα των ανεμβολίαστων είναι θετικό. Απλά είναι ένα μικρό μέτρο συγκριτικά με το πρόβλημα που έχουμε. Ένα γενικευμένο lockdown θα ήταν άδικο για πολλούς άλλους», τόνισε.

«Θα ήταν άδικο και επιφανειακό το γενικευμένο lockdown, γιατί ελάχιστοι εμβολιασμένοι βρίσκονται σε ΜΕΘ και πολύ λιγότεροι πεθαίνουν. Ο λόγος που νοσούν οι εμβολιασμένοι είναι γιατί έχουμε υψηλό ιικό φορτίο λόγω πολλών ανεμβολίαστων στην κοινότητα. Ακόμα και οι εμβολιασμένοι μπορούν να βρεθούν σε περιβάλλον με ανεμβολίαστους, Θα είχαμε αντιμετωπίσει τον κοροναϊό αν είχαμε εμβολιαστεί σε ένα ποσοστό 90%».

Ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε πως είναι σαφές πλέον πως πρέπει να γίνει η αναμνηστική δόση. «Δεν είναι δύσκολο για κάποιον που έχει κάνει και τις δύο δόσεις, έχει πειστεί. Δεν υπάρχει λόγος να το αναβάλλει», είπε.

Παγώνη: «Πρέπει να φανεί αν είναι πιο επιθετική»

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Κυριακής, εμφανίστηκε καθησυχαστική για τη νέα μετάλλαξη, επισημαίνοντας πως «θα αντιμετωπιστεί και θα φανεί τις επόμενες μέρες αν καλύπτεται από τα εμβόλια». Τόνισε δε πως «αν δεν την καλύψουν, τρεις εταιρείες κάνουν έρευνα» με άμεσα αποτελέσματα.

Παράλληλα, η κυρία Παγώνη εξήγησε πως, «τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι ότι η μετάλλαξη αυτή έχει τα ίδια περίπου συμπτώματα. Θέλει προσοχή όμως, επειδή είναι στέλεχος με 32 μεταλλάξεις κι αυτό που πρέπει να φανεί είναι αν είναι πιο επιθετική».

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι πρέπει να εμβολιαστούμε», είπε, διευκρινίζοντας πως «δεν χρειάζεται πανικός, το περιμέναμε». «Δεν έχουμε κρούσματα ακόμα, προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί και να κάνει την τρίτη δόση, που σώζει ζωές, ειδικά εκείνων που έχουν υποκείμενα», συμπλήρωσε σχετικά.

Αναφορικά με το πώς θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα, απάντησε ότι υπάρχει σταθεροποίηση στα κρούσματα τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, οι δείκτες παραμένουν υψηλοί και υπογράμμισε πως «για να έχουμε μείωση θανάτων και ΜΕΘ, θα πρέπει να έχουμε μείωση κρουσμάτων». «Μας ανησυχούν οι πολλοί θάνατοι και η πληρότητα σε ΜΕΘ κυρίως στη βόρεια Ελλάδα», συμπλήρωσε και είπε πως, εδώ και τέσσερις ημέρες ξεκινήσαμε τη μετατροπή των non covid κλινικών σε covid.

«Η Ελλάδα, όπως και όλος ο κόσμος, δεν μπορεί να γίνει covid. Θα πρέπει να βάλουμε πρόβλεψη για να γίνονται τα χειρουργεία», είπε σημειώνοντας πως «γίνονται μετακινήσεις γιατρών από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, υπάρχουν ελλείψεις στους γιατρούς, υπάρχουν γιατροί που δουλεύουν 24ώρα και γι’αυτό χρειάζονται τα μονοκλωνικά». Καταλήγοντας εκτίμησε πως, θεωρεί «δεδομένο ότι θα κάνουμε 4η δόση».