Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον» του κοροναϊού σε όλο τον κόσμο. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού προκειμένου να λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την πλήρη θωράκιση της χώρας απέναντι στο επιθετικό στέλεχος του ιού.

Τα σενάρια καθολικού ή τοπικών lockdown παραμένουν εκτός συζήτησης σύμφωνα με τον Σκάι. Προτεραιότητα της κυβέρνησης προς το παρόν είναι η αύξηση των εμβολιασμών.

Στην καθιερωμένη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, αναμένεται να συζητηθεί η δέσμη μέτρων που ενδέχεται να ληφθούν εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Την Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των επιστημόνων και την Τετάρτη η ολομέλεια, προκειμένου να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν από την προηγούμενη Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους.



Τα μέτρα που θα συζητηθούν

Στο «φαρέτρα» του εφεδρικού Plan B της κυβέρνησης, που μπορεί να ενεργοποιηθεί εφόσον κριθεί αναγκαίο, εξετάζονται τα εξής μέτρα:

-Η αύξηση των rapid test σε 3 από 2 εβδομαδιαίως για την προσέλευση των ανεμβολίαστων στην εργασία τους είτε ή απαίτηση να είναι ημερήσια αντί 48ωρου

-Η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους παντού ανεξαρτήτως συνωστισμού

-και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ως ύστατο μέτρο ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας ακόμη και με αρνητικό rapid test.

Η κυβέρνηση επιμένει σε κάθε τόνο ότι δεν υπάρχει θέμα lockdown στον ορίζοντα αλλά μόνο νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους, εφόσον χρειαστεί.

Η στρατηγική της εστιάζει, στην παρούσα χρονική στιγμή, στην αύξηση των εμβολιασμών, στη στήριξη του ΕΣΥ και στην πιστή τήρηση των μέτρων με αύξηση των ελέγχων.

Ωστόσο, ο τελευταίος λόγος ανήκει στην πανδημία και στις εφιαλτικές μεταλλάξεις της και οι Επιστήμονες στις συσκέψεις τους θα εξετάσουν αν απαιτούνται άμεσα νέες πρωτοβουλίες, υπό τον φόβο της μετάλλαξης «Όμικρον».

Στο μέτωπο του εμβολιαστικού προγράμματος, η αύξηση που παρατηρείται τον τελευταίο μήνα προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ως το τέλος του έτους το τείχος ανοσίας θα αγγίξει το 80%. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε φτάσει στο 65% του συνολικού πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένοι και μαζί με ένα 15% που υπολογίζουμε ότι θα έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία μέσω νόσησης, θα έχουμε πετύχει ένα συνολικό 80% και θα πλησιάζουμε στο τείχος ανοσίας” εκτιμά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης (ΣΚΑΪ).

Παράλληλα οι Επιστήμονες εκτιμούν, με βάση τα μοντέλα που επεξεργάζονται, ότι αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του κύματος της πανδημίας…

Κάτι ωστόσο, που δεν θα αποτυπωθεί άμεσα στο Σύστημα Υγείας, το οποίο συνεχίζει να δοκιμάζεται.

Κι ενώ πλέον “καραδοκεί” η μετάλλαξη “Όμικρον”, για την οποία υπάρχει ο φόβος ότι ίσως δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στην επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα…