Συνταγές με... ιστορία: Ένα βιβλιο με τις σπεσιαλιτέ της Μαρίκας Μητσοτάκη που αποθέωσαν σπουδαιες προσωπικότητες
Τη μαγειρική της συνοδεύουν δεκάδες μύθοι
Τη μαγειρική της Μαρίκας συνοδεύουν δεκάδες μύθοι, πρώτος από όλους αυτός με τα θρυλικά ντολμαδάκια της που... «έπεισαν» τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Λεωνίδα Κύρκο να συνεργαστούν το 1989 με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και να συγκροτήσουν την κυβέρνηση Τζαννετάκη.
Και λέμε για μύθο ή, για την ακρίβεια, δημοσιογραφικό εύρημα της εποχής, διότι η ίδια η Μαρίκα είχε αναφέρει πως τους δύο ιστορικούς ηγέτες της Αριστεράς είχε κεράσει τότε μόνο καφέ και γλυκό!
Τις γεύσεις της, πάντως, έχουν δοκιμάσει κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες, μεταξύ αυτών και ο (πρώην) πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με τη σύζυγό του, Μπάρμπαρα, όταν ο Κωνσταντίνος και η Μαρίκα Μητσοτάκη τούς έκαναν το τραπέζι, το καλοκαίρι του 1991, στο σπίτι τους στα Χανιά.
Λέγεται, δε, ότι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του τραπεζιού η Μαρίκα δεν άφηνε με τίποτα τους αστυνομικούς του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ να ελέγξουν για λόγους ασφαλείας τις κατσαρόλες, τα ψυγεία κ.λπ.
Κατά καιρούς, έχουν γραφτεί δεκάδες ιστορίες για τα τραπέζια της Μαρίκας Μητσοτάκη με τα οποία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ασκούσε πολιτική, καθώς γοήτευε τους συνδαιτυμόνες του και κέρδιζε τους συνομιλητές του.
Λάτρης της μαγειρικής της Μαρίκας ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος στα χρόνια της πολιτικής μοναξιάς του, την περίοδο της αυτοεξοαρίας στο Παρίσι, συχνά συνέτρωγε με τον Κωνσταντίνο και τη Μαρίκα Μητσοτάκη, ζητώντας να του φτιάχνει μακεδονικές πίτες και μαγειρευτά.
Αλλά και ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε να λέει για τη μαγειρική της, ιδίως όταν ήταν τα σπίτια τους δίπλα-δίπλα στη Γλυφάδα.
Στις 21 Μαΐου του 1966, όταν τους είχε επισκεφτεί για να ευχηθεί στον Κ. Μητσοτάκη για την ονομαστική του εορτή, είχε ρωτήσει το εξής: «Μαρικάκι, έχεις τίποτα να φάω; Πεινάω». Με αυστηρό και συνάμα παιχνιδιάρικο ύφος η Μαρίκα τού απάντησε: «Δεν ντρέπεσαι, άνθρωπος με τόσα καλά, να μην έχεις στο σπίτι σου κάτι να φας το βράδυ;».
Τελικώς, το μενού που του πρότεινε μάλλον ήταν ό,τι καλύτερο: «Εχω μια γουρουνοκεφαλή. Αν θέλεις, φάε την».
Σε κάθε περίπτωση, τα τραπέζια -οικογενειακά, πολιτικά, φιλικάαποτελούν μια ξεχωριστή παράμετρο συνολικότερα για την οικογένεια Μητσοτάκη, με την παράδοση να τηρείται και σήμερα με θρησκευτική ευλάβεια τόσο από τα παιδιά όσο και από τα αγαπημένα εγγόνια της Μαρίκας.
Πολλές, λοιπόν, από τις αγαπημένες συνταγές της Μαρίκας έχουν συγκεντρωθεί στο βιβλίο «Συνταγές με... Ιστορία» και έπειτα από πολλά χρόνια επανεκδίδονται από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει τη Δεύτερα στις 12.30 το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138) και θα μιλήσουν η Ντόρα Μπακογιάννη, η Αρτεμις Σκουτάρη, η Κύρα Κάπη και ο σεφ Ακης Πετρετζίκης, ο οποίος κατά την εκδήλωση θα μαγειρέψει κάποιες από τις συνταγές της Μαρίκας. Να σημειωθεί, τέλος, ότι τα έσοδα της έκδοσης θα διατεθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων και στην κοινωνική κουζίνα «Ο Αλλος Ανθρωπος».
Ηταν η σύζυγος που στήριξε τον άνδρα της σε όλες τις δυσκολίες, και μάλιστα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας αυτή μόνη κράτησε την οικογένειά μας, καθώς ο πατέρας μου ήταν εξόριστος στο Παρίσι, έως ότου πάμε κι εμείς. Ηταν η γυναίκα που μίλησε ανοιχτά για το πρόβλημα υγείας της σε μια εποχή που αυτό έμενε κρυφό, δίνοντας δύναμη σε όσες γυναίκες αντιμετώπιζαν κάτι παρόμοιο.
Είχε έντονο μεσογειακό ταμπεραμέντο και ταυτόχρονα στήριζε αθόρυβα δεκάδες ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Πάνω από όλα, κράτησε ενωμένη την οικογένειά μας γύρω από ένα στρωμένο τραπέζι, δημιουργώντας ιστορίες οικογενειακής γεύσης».
1 κιλό κιμά, ανάμεικτο (½ κιλό μοσχαρίσιο και ½ κιλό χοιρινό) - 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (ή 2 μεσαία κρεμμύδια) - 1/4 φλιτζανιού του τσαγιού γαλέτα - ½ φλιτζάνι του τσαγιού (125 ml) λάδι - Αλάτι, πιπέρι - 1 κύβο κότας - 6-8 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο - Λάδι, για τηγάνισμα Για τη σάλτσα - 3 φλιτζάνια του τσαγιού (750 ml) χυμό ντομάτας - 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο - Λάδι - 2 φύλλα δάφνης - Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε σε μια λεκάνη τον κιμά με όλα τα υλικά, μαζί και τον κύβο κότας λιωμένο σε λίγο νερό (μία κουταλιά της σούπας), και, αφού τα ζυμώσουμε καλά, πλάθουμε το μείγμα σε μικρά, μακρόστενα σουτζουκάκια 6-7 εκατοστών. Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια στο λάδι.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι, προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και τα 2 φύλλα δάφνης. Τέλος, ρίχνουμε και τα σουτζουκάκια μέσα στη σάλτσα μας και σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά. Χρόνος μαγειρέματος: περίπου 1 ώρα
Και λέμε για μύθο ή, για την ακρίβεια, δημοσιογραφικό εύρημα της εποχής, διότι η ίδια η Μαρίκα είχε αναφέρει πως τους δύο ιστορικούς ηγέτες της Αριστεράς είχε κεράσει τότε μόνο καφέ και γλυκό!
Τις γεύσεις της, πάντως, έχουν δοκιμάσει κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες, μεταξύ αυτών και ο (πρώην) πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με τη σύζυγό του, Μπάρμπαρα, όταν ο Κωνσταντίνος και η Μαρίκα Μητσοτάκη τούς έκαναν το τραπέζι, το καλοκαίρι του 1991, στο σπίτι τους στα Χανιά.
Λέγεται, δε, ότι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του τραπεζιού η Μαρίκα δεν άφηνε με τίποτα τους αστυνομικούς του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ να ελέγξουν για λόγους ασφαλείας τις κατσαρόλες, τα ψυγεία κ.λπ.
Κατά καιρούς, έχουν γραφτεί δεκάδες ιστορίες για τα τραπέζια της Μαρίκας Μητσοτάκη με τα οποία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ασκούσε πολιτική, καθώς γοήτευε τους συνδαιτυμόνες του και κέρδιζε τους συνομιλητές του.
Λάτρης της μαγειρικής της Μαρίκας ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος στα χρόνια της πολιτικής μοναξιάς του, την περίοδο της αυτοεξοαρίας στο Παρίσι, συχνά συνέτρωγε με τον Κωνσταντίνο και τη Μαρίκα Μητσοτάκη, ζητώντας να του φτιάχνει μακεδονικές πίτες και μαγειρευτά.
Αλλά και ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε να λέει για τη μαγειρική της, ιδίως όταν ήταν τα σπίτια τους δίπλα-δίπλα στη Γλυφάδα.
Στις 21 Μαΐου του 1966, όταν τους είχε επισκεφτεί για να ευχηθεί στον Κ. Μητσοτάκη για την ονομαστική του εορτή, είχε ρωτήσει το εξής: «Μαρικάκι, έχεις τίποτα να φάω; Πεινάω». Με αυστηρό και συνάμα παιχνιδιάρικο ύφος η Μαρίκα τού απάντησε: «Δεν ντρέπεσαι, άνθρωπος με τόσα καλά, να μην έχεις στο σπίτι σου κάτι να φας το βράδυ;».
Τελικώς, το μενού που του πρότεινε μάλλον ήταν ό,τι καλύτερο: «Εχω μια γουρουνοκεφαλή. Αν θέλεις, φάε την».
Σε κάθε περίπτωση, τα τραπέζια -οικογενειακά, πολιτικά, φιλικάαποτελούν μια ξεχωριστή παράμετρο συνολικότερα για την οικογένεια Μητσοτάκη, με την παράδοση να τηρείται και σήμερα με θρησκευτική ευλάβεια τόσο από τα παιδιά όσο και από τα αγαπημένα εγγόνια της Μαρίκας.
Πολλές, λοιπόν, από τις αγαπημένες συνταγές της Μαρίκας έχουν συγκεντρωθεί στο βιβλίο «Συνταγές με... Ιστορία» και έπειτα από πολλά χρόνια επανεκδίδονται από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει τη Δεύτερα στις 12.30 το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138) και θα μιλήσουν η Ντόρα Μπακογιάννη, η Αρτεμις Σκουτάρη, η Κύρα Κάπη και ο σεφ Ακης Πετρετζίκης, ο οποίος κατά την εκδήλωση θα μαγειρέψει κάποιες από τις συνταγές της Μαρίκας. Να σημειωθεί, τέλος, ότι τα έσοδα της έκδοσης θα διατεθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων και στην κοινωνική κουζίνα «Ο Αλλος Ανθρωπος».
Τι δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη στα «Π»
«Η Μαρίκα Μητσοτάκη δεν ήταν μόνο μια πολύ καλή σύζυγος, μητέρα και μαγείρισσα, ήταν μια δυναμική προσωπικότητα με πολλά ενδιαφέροντα και ταλέντα. Ηταν ο άνθρωπος που στήριξε τα ΑμεΑ και βγήκε μπροστά για τα δικαιώματά τους. Ηταν η γυναίκα που της είπαν να μην κάνει παιδιά και εκείνη έκανε τέσσερα.Ηταν η σύζυγος που στήριξε τον άνδρα της σε όλες τις δυσκολίες, και μάλιστα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας αυτή μόνη κράτησε την οικογένειά μας, καθώς ο πατέρας μου ήταν εξόριστος στο Παρίσι, έως ότου πάμε κι εμείς. Ηταν η γυναίκα που μίλησε ανοιχτά για το πρόβλημα υγείας της σε μια εποχή που αυτό έμενε κρυφό, δίνοντας δύναμη σε όσες γυναίκες αντιμετώπιζαν κάτι παρόμοιο.
Είχε έντονο μεσογειακό ταμπεραμέντο και ταυτόχρονα στήριζε αθόρυβα δεκάδες ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Πάνω από όλα, κράτησε ενωμένη την οικογένειά μας γύρω από ένα στρωμένο τραπέζι, δημιουργώντας ιστορίες οικογενειακής γεύσης».
Σουτζουκάκια από το βιβλίο της Μαρίκας
Υλικά1 κιλό κιμά, ανάμεικτο (½ κιλό μοσχαρίσιο και ½ κιλό χοιρινό) - 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (ή 2 μεσαία κρεμμύδια) - 1/4 φλιτζανιού του τσαγιού γαλέτα - ½ φλιτζάνι του τσαγιού (125 ml) λάδι - Αλάτι, πιπέρι - 1 κύβο κότας - 6-8 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο - Λάδι, για τηγάνισμα Για τη σάλτσα - 3 φλιτζάνια του τσαγιού (750 ml) χυμό ντομάτας - 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο - Λάδι - 2 φύλλα δάφνης - Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε σε μια λεκάνη τον κιμά με όλα τα υλικά, μαζί και τον κύβο κότας λιωμένο σε λίγο νερό (μία κουταλιά της σούπας), και, αφού τα ζυμώσουμε καλά, πλάθουμε το μείγμα σε μικρά, μακρόστενα σουτζουκάκια 6-7 εκατοστών. Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια στο λάδι.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι, προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και τα 2 φύλλα δάφνης. Τέλος, ρίχνουμε και τα σουτζουκάκια μέσα στη σάλτσα μας και σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά. Χρόνος μαγειρέματος: περίπου 1 ώρα