Γκάγκα: Με μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών η είσοδος ταξιδιωτών στην Ελλάδα
«Έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται», είπε η κυρία Γκάγκα για την έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα
Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.696 νέα κρούσματα, 96 θανάτους και 692 διασωληνωμένους.
Αρχικά, η κ. Γκάγκα ανέφερε πως έχει σημειωθεί μια μικρή κάμψη στις μολύνσεις, καθώς ο εμβολιασμός προχωρά αισιόδοξα. Επίσης, αναφέρθηκε στην νέα ταξιδιωτική οδηγία που έχει δοθεί, καθώς οι ταξιδιώτες από όλες τις χώρες πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ 72 και όχι 48 ωρών για είσοδο στην Ελλάδα.
Η νέα ταξιδιωτική οδηγία
Για τη νέα ταξιδιωτική οδηγία, η κ. Γκάγκα εξήγησε πως όλοι οι ταξιδιώτες άνω των 5 ετών, θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα για τις γιορτές, με μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.
Για την έκθεση των Τσιόδρα - Λύτρα, η κ. Γκάγκα είπε: «Κάθε εβδομάδα έχουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που ελέγχει τα δεδομένα. Ο ίδιος έχει ζητήσει να τα βλέπει κάθε μέρα και το φθινόπωρο του '20 έστειλε πολλοπυς γιατρούς στη Θεσσαλονίκη και τα περιφερειακά νοσοκομεία για να βοηθήσουν. Τα δεδομένα παρατηρούνται καθημερινά. Δεν θέλω να σχολιάσω ένα επιστημονικό άρθρο που έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται. Έχουμε ανθρώπους που οδηγούνται αργά στα ΤΕΠ, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Πρέπει να σκεφτόμαστε τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού. Πρέπει να έχουμε στοιχεία της βαρύτητας, της ηλικίας και των υποκείμενων νοσημάτων. Ο μέσος όρος αναμονής εισόδου στις ΜΕΘ είναι μικρός, λιγότερος από μια μέρα. Υπάρχουν περιστατικά που είναι αδύνατο να διακινηθούν. Η μελέτη μπορεί να αναφέρεται σε οτιδήποτε, δεν είναι σαφής».Παπαευαγγλέλου: Έχουμε μείωση κρουσμάτων 14% αυτή την εβδομάδα
Στη συνέχεια, η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε πως: «Έχουμε μείωση κρουσμάτων 14% αυτή την εβδομάδα. Υπάρχει αποκλιμάκωση, αλλά είναι μικρή. Μια στις τρεις περιφερειακές ενότηρςες είναι στο βαθύ κόκκινο. Τα ενεργά κρούσματα είναι στις 43.000. Μειώθηκε στο 1,48% το ποσοστό θετικότητας την προηγούμενη εβδομάδα. Η μετάλλαξη Όμικρον, σύμφωνα και με τα δεδομένα που έχουμε από την Βρετανία, είναι κοντά στο να επικρατήσει. Στη χώρα μας είχαμε μέχρι χθες 10 κρούσματα, σήμερα είχαμε άλλα τρία. Επίσης, τα δεδομένα δείχνουν πως μπορούν να νοσήσουν με τη νέα παραλλαγή και όσοι έχουν νοσήσει στο παρελθόν. 'Αρα, όπως είπε, πρέπει να μην καθυστερεί κανείς τον εμβολιασμό του ή την αναμνηστική δόση και να το κάνει αμέσως. Οι πολλές μεταλλάξεις έχουν τροποποιήσει το περίβλημα του ιού, ωστόσο η χορήγηση αναμνηστικής δόσης και ο συνδυασμός νόσης και εμβολιασμού, προσφέρουν αυξημένη προστασία.
Επίσης, η καθηγήτρια σημείωσε πως οι έφηβοι έδειξαν τον δρόμο, καθώς σε μεγάλο ποσοστό είναι εμβολιασμένοι. Μάλιστα, στις περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στους εφήβους, η επιδημιολογική εικόνα είναι καλύτερη. Μέχρι σήμερα, ένας στους δυο εφήβους, έχουν εμβολιαστεί, σε κάποιες περιοχές ξεπερνά το 70%, αγγίζοντας ακόμα καλι το 100%. Για τα παιδιά 4-18 ετών, εμφανίζουν σταθερή μείωση στον αριθμό νέων κρουσμάτων. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε σχεδόν 9.000 κρούσματα.
Εμβολιασμός παιδιών
Ακόμη, χθες όπως ανέφερε, ξεκίνησε ο εμβολιασμός παιδιών 5 έως 11 ετών και κάλεσε τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, καθώς «στις ΗΠΑ 1 στα 5 παιδιά έχουν κάνει μια δόση εμβολίου, χωρίς απρόσμενες παρενέργειες».Επίσης, ανέφερε πως είναι απαραίτητος ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) στα παιδιά και κατά την περίοδο των γιορτών και ιδιαίτερα πριν την επίσκεψη σε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, καθώς όπως έχει φανεί αρκετές μολύνσεις στα παιδιά εντοπίζονται από τα self tests, αφού τα παιδιά συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Η προστασία που μας προσφέρουν η μάσκα, ο καθαρισμός χεριών και οι αποστάσεις, μας προστατεύουν ανεξαρτήτως μεταλλάξεων. Η πιθανή επικράτηση της Όμικρον, μας καλεί να είμαστε προσεκτικοί με τις επισκέψεις μας μέσα στις γιορτές, τόνισε.
Μαγιορκίνης: Υπάρχουν τάσεις αποσυμπίεσης στο ΕΣΥ
Από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης, έκανε μια αναφορά στα επίσημα στοιχεία της εξέλιξης της πανδημίας ανά τον κόσμο.Πιο αναλυτικά, είπε: «Παρατηρούμε κάμψη στην επιδημία στην Ευρώπη, από τις 47 χώρες, οι 14 έδειξαν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Στην Ελλάδα, εντός της τελευταίας εβδομάδας, είδαμε σταθεροποίηση στους θανάτους. Υπάρχουν τάσεις αποσυμπίεσης στο ΕΣΥ. Υποχώρησαν κατά 16% οι ασθενείς Covid στα νοσοκομεία. Για την Όμικρον, τα στοιχεία δείχνουν πως έχει υψηλή μεταδοτικότητα. Στη Νότια Αφρική, οι θάνατοι λόγω Όμικρον είναι βραδύτερη από άλλα στελέχη, όμως δεν πρέπει να την υποτιμήσουμε. Η έλευση τους στελέχους θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των διαγνώσεων και μετά θα σταθεροποιηθεί, ανάλογα με τον εμβολιασμό. Η δυναμική στο ΕΣΥ θα εξαρτηθεί από τον εμβολιασμό στους άνω των 60 και η συμμετοχή του πληθυσμού στην ενισχυτική δόση».