Κοροναϊός: Η υψηλή μεταδοτικότητα της Όμικρον που φοβίζει τους ειδικούς - Γιατί προκαλεί παγκόσμια ανησυχία
Τα στοιχεία που οδήγησαν το υπουργείο Υγείας σε συναγερμό
Αισθητά αυξημένα, φαίνεται ότι θα είναι και σήμερα τα καταγεγραμμένα νέα κρούσματα του στελέχους «Ο», τα οποία θα ανακοινώσει το απόγευμα, με το ημερήσιο επιδημιολογικό δελτίο του, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές των «Παραπολιτικών». Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα μετρά επισήμως, μέχρι στιγμής, 87 καταγεγραμμένα κρούσματα του στελέχους Όμικρον του νέου κοροναϊού, ενώ ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας, υπογράμμισε την περασμένη Τετάρτη ότι «ένα κύμα της “Ο” μπορεί να περικλείεται εντός του τρέχοντος επιδημικού κύματος της “Δ”», καθώς και ότι «τα κρούσματα του στελέχους “Ο” του νέου κοροναϊού διπλασιάζονται κάθε τρεις ημέρες».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ανέφερε προ ημερών ότι η μετάλλαξη Όμικρον υπάρχει πλέον στην κοινότητα και το σενάριο να μην επικρατήσει είναι πια απειροελάχιστο. «Μιλάμε για ένα σενάριο επικράτησης της Όμικρον και νομίζω ότι μέσα στις γιορτές θα έχουμε εξελίξεις ή, το αργότερο, στις αρχές Ιανουαρίου. Η Όμικρον αναπτύσσεται ιλιγγιωδώς, αλλά δεν ξέρουμε το πλήρες κλινικό της προφίλ. Δεν ξέρουμε σε τι βαθμό προκαλεί βαριά νόσο και σε ποιους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αν και, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ειδικά με την τρίτη δόση, «πρέπει να δούμε και τα κλινικά στοιχεία». Από την πλευρά τους, τόσο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας όσο και η ίδια η κυβέρνηση εκτιμούν ότι η υποχρέωση εκ μέρους όλων των ταξιδιωτών που εισέρχονται στην Ελλάδα και είναι ηλικίας άνω των 5 ετών να επιδεικνύουν στις πύλες εισόδου αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών ή αρνητικό rapid τεστ 24 ωρών φαίνεται ότι έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει για ικανό χρονικό διάστημα την αναμενόμενη επέλαση του στελέχους «Ο» στη χώρα μας. Η καθυστέρηση αυτή δίνει τον πολύτιμο εκείνο χρόνο στην Ελλάδα προκειμένου να αυξηθεί έτι περαιτέρω η εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού της. «Ο κόσμος που έχει εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση, και κυρίως οι νέοι, δεν πρέπει να φοβούνται καθόλου, αν προσέχουν στοιχειωδώς», επισήμανε ο κ. Τζανάκης.
Τα δεδομένα αυτά εξετάστηκαν στην εβδομαδιαία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την εξέλιξη της πανδημίας, η οποία πραγματοποιήθηκε εκτάκτως την περασμένη Κυριακή, υπό την προεδρία του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, και του κ. Τσιόδρα, και οδήγησε το υπουργείο Υγείας σε συναγερμό σχετικά με τη μετάλλαξη «Ο».
Χαρακτηριστικά ήταν όσα είπε στην αρχή της εβδομάδας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία τόνισε για την Ομικρον ότι είναι μια παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα, που διπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά δύο με τρεις ημέρες, ενώ στη μετάδοση μετέχουν και οι εμβολιασμένοι. Η κ. Θεοδωρίδου έφερε ως παράδειγμα ένα πάρτι στη Νορβηγία: «Αποδείχθηκε εστία υπερμετάδοσης, όπου πάνω από το 70% νόσησε. Δεν ήταν όλες οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της Όμικρον, αλλά εικάζεται πως ήταν οι περισσότερες».
«Το άλλο στοιχείο είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά νοσούν ηπιότερα», είπε και συνέχισε: «Τα άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Δηλαδή, η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να τους προστατεύσει». Όσον αφορά την ικανότητα της παραλλαγής να διαφεύγει από τα αμυντικά συστήματα των εμβολιασμένων, η κ. Θεοδωρίδου είπε πως «στις 25 εβδομάδες, δηλαδή στο εξάμηνο μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της Όμικρον είναι 35%, έναντι 64% για τη Δέλτα. Όμως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης ήταν πολύ μεγαλύτερη. Η τρίτη δόση επαναφέρει την άμυνα του οργανισμού έναντι του ιού».
Ρεκόρ κρουσμάτων, νοσηλείων και θανάτων περιμένουν στις ΗΠΑ
Την ίδια στιγμή, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο επικεφαλής υγειονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο κορυφαίος ανοσολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, δήλωσε την Κυριακή ότι είναι πιθανόν οι Ηνωμένες Πολιτείες να δουν ρεκόρ κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, καθώς και ρεκόρ νοσηλειών και θανάτων, καθώς εξαπλώνεται το στέλεχος «Ο».
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για το State of the Union (Κατάσταση του Έθνους), ο Τζέικ Τάπερ του CNN ρώτησε τον Φάουτσι πού οδηγεί η πανδημία. «Περιμένετε νέους αριθμούς-ρεκόρ κρουσμάτων; Και τι γίνεται με τα νοσοκομεία και τους θανάτους;», ρώτησε ο δημοσιογράφος. «Ναι, δυστυχώς, νομίζω ότι αυτό θα συμβεί», επιβεβαίωσε ο Φάουτσι. «Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό (σ.σ.: την Όμικρον). Εχει μια εκπληκτική ικανότητα εξάπλωσης», τόνισε ο ίδιος μιλώντας στην εκπομπή «Meet the Press» του τηλεοπτικού δικτύου NBC.
Σημειώνεται ότι η παραλλαγή Όμικρον μολύνει περίπου 70 φορές πιο γρήγορα από τη Δέλτα και το αρχικό στέλεχος του ιού που είχε εντοπιστεί στη Γουχάν, όπως υποστηρίζει η μελέτη του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. Μάλιστα, η συγκεκριμένη παραλλαγή έχει αναφερθεί σε περίπου 90 χώρες και ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται σε μιάμιση με τρεις ημέρες σε περιοχές όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα, όπως ανακοίνωσε προ ημερών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η Όμικρον εξαπλώνεται ραγδαία σε χώρες με υψηλά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού, αλλά δεν είναι σαφές αν αυτό οφείλεται στην ικανότητα του ιού να διαφεύγει από την ανοσιακή προστασία, στην εγγενή αυξημένη μεταδοτικότητά του ή σε έναν συνδυασμό των δύο, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ενημέρωσή του. Ενδεικτικό της επικινδυνότητας της νέας μετάλλαξης είναι το γεγονός ότι δώδεκα άνθρωποι στη Βρετανία έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της Όμικρον. Για τον περιορισμό της μετάδοσής της, αρκετές χώρες έχουν προχωρήσει σε σκληρά μέτρα.