Μετάλλαξη Όμικρον: Έτσι θα κάνουμε ρεβεγιόν - Οι οδηγίες των ειδικών
«Αν και τα συμπτώματα είναι ηπιότερα, δεν μπορούμε να έχουμε εφησυχασμό», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου
Λίγες ώρες έχουν απομείνει μέχρι να υποδεχτούμε το νέο έτος, υπό τη σκία του νέου κύματος της πανδημίας.
Η ραγδαία αύξηση των μολύνσεων του κοροναϊού και τα νέα «μαύρα» ρεκόρ κρουσμάτων που σημειώνονται, επίσπευσαν την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, αλλάζοντας τα σχέδια πολλών ανθρώπων για την Πρωτοχρονιά. Επομένως, ενόψει των τραπεζιών μέσα στις γιορτές, οι ειδικοί συστήνουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν οι πολίτες.
Σημειώνεται πως από το πρωί έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα μέτρα ως τις 16 Ιανουαρίου. Άρα, το ρεβεγιόν θα είναι χωρίς μουσική σε εστίαση και διασκέδαση, παρότι θα λειτουργήσουν μέχρι τις 2 τη νύχτα την παραμονή Πρωτοχρονιάς.
Ανησυχία ωστόσο, δεν υπάρχει μόνο για τα μαγαζιά αλλά -ίσως και κυρίως- για τα σπίτια όπου οργανώνονται συγκεντρώσεις και τραπέζια. Οι ειδικοί τονίζουν τι πρέπει να αποφύγουν οι πολίτες, ώστε να παραμείνουν ασφαλείς.
Βατόπουλος: Εμβολιασμένοι με την τρίτη δόση στο τραπέζι
Όπως εξήγησε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν είναι εύκολο να υπολογισθούν πόσα είναι τα κρούσματα της Όμικρον διότι «υπάρχουν πολλοί που είναι ασυμπτωματικοί».
Για αυτό, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό τώρα στις γιορτές, την Πρωτοχρονιά, όσοι είναι καλεσμένοι σε τραπέζια:
-να έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου.
-να κάνουν ένα self test ή ένα rapid test, ανήμερα ή την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
-να αερίζεται ο χώρος.
-να μην πάνε οι υπερήλικες με χρόνιο πρόβλημα.
«Η πανδημία είναι εδώ και όπλα μας είναι ο εμβολιασμός και τα φαρμακευτικά μέσα», επεσήμανε επίσης, ο κ. Βατόπουλος.
Δημόπουλος: Μάσκα σχεδόν συνέχεια
Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ την Τετάρτη (29/12), ανέφερε πως «αν κάποιος είναι καλεσμένος, να κάνει ένα rapid test, όσο και αν αυτό δεν μας προφυλάσσει απολύτως. Αν έχει συμπτώματα κρυολογήματος, να αποφύγει να έρθει σε επαφή με κόσμο. Να χρησιμοποιούμε μάσκα σχεδόν συνέχεια. Να αερίζουμε τους χώρους και να κρατάμε αποστάσεις».
«Χρειάζεται προσοχή, η ουσία είναι τι μπορεί να κάνει ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο. Μπορεί η Όμικρον να μην μεταδίδεται σε δευτερόλεπτα αλλά μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα από τη Δέλτα», συμπλήρωσε ο κ. Δημόπουλος, αναφερόμενος στο FDA και τον Άντονι Φάουτσι, ότι «τα self test και τα rapid test δεν εξασφαλίζουν απόλυτα το αποτέλεσμα».
Γκάγκα: Δεν χρειάζεται PCR μετά από ένα θετικό rapid test
«Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
«Η επέλαση της Όμικρον είναι πάρα πολύ έντονη και τα τελευταία κρούσματα μετρημένα με γονιδιακό έλεγχο είναι πάνω από 60% Όμικρον, άρα είναι κάτι που μεταδίδεται πολύ γρήγορα και είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε», είπε η κ. Γκάγκα.
«Ο τρόπος να το κάνουμε», προσέθεσε, «είναι να φοράμε μάσκες, και λόγω εορτών να αποφύγουμε τις επαφές. Αν έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα, να κάνουμε test», συστήνοντας ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην μεταφέρουμε τον ιό μέσα στα σπίτια μας. «Να μην φοβόμαστε, μην πανικοβληθούμε, αλλά να προσέχουμε», τόνισε.
Παπαευαγγέλου: Ισχυρή σύσταση να μην αψηφούμε τα συμπτώματα
«Μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το θετικό rapid με PCR, γεγονός που δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται σε ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι», προσέθεσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Εξήγησε, μάλιστα, ότι αν και η ευαισθησία των αντιγονικών τεστ είναι χαμηλότερη από αυτή της PCR, οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που έχουν ένα ψευδώς αρνητικό αντιγονικό τεστ, δηλαδή αρνητικό rapid, αλλά θετική PCR, είναι άτομα που έχουν χαμηλό ιικό φορτίο και συνεπώς χαμηλή μεταδοτικότητα.
«Με τη μεγάλη διασπορά που έχουμε σήμερα είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί και να παραμείνουμε σπίτι εφόσον έχουμε οποιοδήποτε κλινικό σύμπτωμα κοινού κρυολογήματος», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.
«Ισχυρή είναι η σύσταση να μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωράμε στη διενέργεια είτε αυτοδιαγνωστικού ή και εργαστηριακού ελέγχου», συμπλήρωσε.
«Αν και τα συμπτώματα είναι ηπιότερα, δεν μπορούμε να έχουμε εφησυχασμό», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και αυτό, «διότι τα νοσοκομεία είναι ακόμα επιβαρυμένα με σχεδόν 4.000 ασθενείς να νοσηλεύονται στην επικράτεια και πληρότητα που αγγίζει το 53% στις απλές κλίνες και το 88% στις ΜΕΘ covid, με 91% στην Αττική και 96% στη Θεσσαλονίκη. Θα πρέπει να περιμένουμε στην Ελλάδα λίγο ακόμα για να δούμε αν το πανδημικό κύμα χαρακτηρίζεται από πολλά κρούσματα αλλά λίγες νοσηλείες, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Για αυτό, η κ. Παπαευαγγάλου συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στις ενδοοικογενειακές και κοινωνικές επαφές, υπενθυμίζοντας ότι πριν την οικογενειακή συνάντηση, ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό «να κάνουμε όλοι ένα αντιγονικό τεστ πριν βγούμε. Οι νεαροί θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί και να αποφύγουν να συναναστραφούν με ευάλωτους συγγενείς τους. Αντιγονικά τεστ πρέπει να γίνονται και στα παιδιά».