Για τις δύο μεταλλάξεις, την Όμικρον και τη Δέλτα, με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, μίλησε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην κορύφωση του κύματος, το οποίο όπως είπε θα σημειωθεί μεταξύ 18 και 25 Ιανουαρίου.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, «η Δέλτα είναι εδώ καθώς αποτελεί το 10% και σε ορισμένες περιοχές το 20% των κρουσμάτων. Είναι πολύ λοιμογόνος και συνεχίζει να προκαλεί θανάτους, διασωληνώσεις και νοσηλείες». Η έξαρση της Δέλτα, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι και η αιτία που συντηρείται η πίεση στο σύστημα υγείας.

«Όταν έχουμε 25.000, 30.000 και 35.000 (κρούσματα) και το 20% από αυτά να είναι Δέλτα, -που μπορεί να είναι παρά πάνω, έχουμε 5.000 και 6.000 Δέλτα. Τα υπόλοιπα είναι Όμικρον που υποτίθεται ότι δεν πιέζουν το σύστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Τα πρώτα στοιχεία

Για την Όμικρον ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα οι ειδικοί θα έχουν τα πρώτα στοιχεία για τους νοσηλευόμενους που νοσούν από την εν λόγω μετάλλαξη ενώ σε δύο με τρεις εβδομάδες θα διαπιστώσουν την επήρεια της στις διασωληνώσεις και θανάτους.

Η κορύφωση

Ο καθηγητής ανέφερε ότι η κορύφωση του κύματος αναμένεται μεταξύ 18 και 25 Ιανουαρίου. Το μαθηματικό μοντέλο της ομάδας του, προβλέπει 48.000 έως 52.000 κρούσματα κοροναϊού, κάτι που σημαίνει ότι «οι ημερήσιες αιχμές ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες».

Πάνω από 20%

Ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι ο δείκτης θετικότητας τον τρομάζει καθώς χθες με σχετικά λίγα τεστ (80.000) έφτασε στο 22,7% κάτι που σημαίνει πως ένα στα τέσσερα δείγματα ήταν θετικά. Εξήγησε πως όταν γίνουν πολλά τεστ για παράδειγμα 650.000 τότε τα κρούσματα θα φτάσουν 65.000 με έναν δείκτη θετικότητας γύρω στο 10%.«Αυτοί οι αριθμοί είναι ρεαλιστικοί που σας λέω», συμπλήρωσε ο καθηγητής.