Νέα μέτρα: Τι αλλάζει σε τηλεργασία, πιστοποιητικά και αναρρωτικές άδειες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ανατρέπει τα δεδομένα και η κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγές.
Η επικράτηση της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον, φέρνει ως αποτέλεσμα μια εκτεταμένη κυβερνητική ατζέντα, προκειμένου να προλάβουμε την κορύφωση του κύματος.
Σημειώνεται πως το ένα μετά το άλλο καταρρίπτονται τα «μαύρα» ρεκόρ κρουσμάτων, καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν 50.126 μολύνσεις. Έτσι, το Μέγαρο Μαξίμου ανεβάζει τα επίπεδα συναγερμού.
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων λοιπόν, ανατρέπει τα δεδομένα και η κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγές.
Όπως είναι ήδη γνωστό, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, με κάποιες αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως και ο Θάνος Πλεύρης.
Πιστοποιητικό νόσησης
Ακόμη, εξελίξεις αναμένονται και αναφορικά με την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης για τους πολίτες και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και το καθεστώς για τη χορήγηση άδειας ασθενείας, σε περίπτωση νόσησης από κοροναϊό, όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μετά την έκδοση της νέας ΚΥΑ:
-Εμβολιασμένοι πολίτες: Θα εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης ΜΟΝΟ με θετικό rapid test,
-Ανεμβολίαστοι πολίτες: Θα εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης με θετικό θετικό rapid test και επιβεβαίωση με PCR.
Αναρρωτική άδεια με rapid test
Στην περίπτωση, ωστόσο, παροχής αναρρωτικής άδειας από την εργασία, θα είναι αρκετό το θετικό rapid για όλους τους εργαζομένους -ιδωτικό και δημόσιο- «και επομένως οι εργοδότες θα πρέπει να αποδέχονται το θετικό rapid, προκειμένου να δίνουν την αναρρωτική άδεια», σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.
Ακόμη, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι: «Έχουμε έρθει σε συμφωνία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών και άμεσα θα μας διατεθεί από τις ιδιωτικές Κλινικές από το 10% έως 15% των απλών κλινών τους, προκειμένου να διαχειρίζονται Covid περιστατικά», ώστε να ανακουφιστεί άμεσα το ΕΣΥ.
50% τηλεργασία στο Δημόσιο
Εν τω μεταξύ, αναλυτικές οδηγίες για την απρόσκοπτη λειτουργία του Δημόσιου τομέα, στη σκιά της ραγδαίας εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον παρείχε πριν ακόμα την έλευση του 2022, το υπουργείο Εσωτερικών.
Συγκεκριμένα, στις κατευθυντήριες γραμμές για τη λειτουργία του Δημοσίου στη φάση έξαρσης της πανδημίας, που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών με υπηρεσιακό έγγραφο ήδη από τις 30 Δεκεμβρίου, επεκτείνεται η τηλεργασία σε ποσοστό 50% μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου.
Ειδικότερα: «Ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται σε ποσοστό έως πενήντα τοις εκατό (50%), βάσει πλάνου εργασιών κάθε υπηρεσίας, για την κατάρτιση του οποίου λαμβάνονται υπόψη η φύση των καθηκόντων των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και οι ανάγκες κάθε υπηρεσίας» αναφέρεται στο υπηρεσιακό έγγραφο, όπου απαριθμώνται όλα τα «Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κοροναϊού».
Δικλείδα Ασφαλείας
Οι οδηγίες αφορούν τόσο στους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες στο Δημόσιο, όσο και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, δηλαδή όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Με προτεραιότητα στους ανήκοντες σε ομάδες αυξημένου κινδύνου υπαλλήλους. Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε φορέα η αξιοποίησή του στις κατάλληλες θέσεις, αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου όπου ανήκει», όπως προβλέπεται ακόμη στην ίδια εγκύκλιο.
Σε κάθε περίπτωση: «Η παρεχόμενη από τους υπαλλήλους τηλεργασία δεν θα επηρεάσει την εξυπηρέτηση των πολιτών» τονίζει το υπουργείο Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι: «εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο της σταδιακής προσέλευσης των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες».