Τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων μελετούν ενδελεχώς όλες τις τελευταίες εξελίξεις με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, εξ ου και συνεδριάζουν εκ νέου αύριο, Τετάρτη.

Ένας από τους βασικότερους λόγος της συνεδρίασης είναι η αξιολόγηση των υφιστάμενων μέτρων, τα οποία λήγουν τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου.

Οι ήπιες νοσηλείες που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον φέρνουν έστω και λίγα χαμόγελα στα χείλη δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για το «καλό σενάριο», δηλαδή την αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ήδη, κάποιοι επιστήμονες παρατηρούν πως το τοπίο της πανδημίας στη χώρα έχει μεταβληθεί αρκετά με την έλευση κιόλας του 2022, καθώς η πίεση προς τις μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ιδίως για κλίνες ΜΕΘ, αλλά και η κατακόρυφη άνοδος στον αριθμό των νέων κρουσμάτων που ήχησαν «κόκκινο» συναγερμό στην ιατρική κοινότητα την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όταν «η πανδημία κάλπαζε», τρέχοντας στην κοινότητα με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, απέχουν παρασάγγας από τη σημερινή κατάσταση.

Σταθμίζονται τα δεδομένα

Τη σχετική, ενδοκυβερνητική συζήτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο χαλάρωσης κάποιων υγειονομικών περιορισμών επιβεβαίωσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση χθες πως «την Τετάρτη υπάρχει η νέα συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών. Σταθμίζονται τα δεδομένα, αξιολογούνται, θα γίνουν οι εισηγήσεις της και η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της, τις οποίες θα ανακοινώσει έγκαιρα».

Γήπεδα

Πάνω στο τραπέζι βρίσκεται, κατά πληροφορίες, και η αύξηση του ποσοστού των θεατών στα γήπεδα, καθώς η επιτρεπόμενη πληρότητα ανέρχεται σήμερα σε ποσοστό 10%, με πιθανή την αύξηση του ποσοστού σε 20%. Ακόμη και αν η σχετική απόφαση δεν ληφθεί μέσα σε αυτήν την εβδομάδα, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την αναπροσαρμογή του αριθμού των θεατών να ακολουθεί στα επόμενα βήμα της πορείας προς την μετάβαση στην κανονικότητα, μόλις δοθεί η σχετική ευκαιρία από τους ειδικούς.

Εκτός τραπεζιού νέοι περιορισμοί

Πλην της πιθανής παράτασης στα υφιστάμενα μέτρα, η κυβέρνηση δεν βρίσκεται για την ώρα διατεθειμένη για την εφαρμογή νέων περιορισμών, όπως για παράδειγμα η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, καθώς μετά την αλλαγή στον τρόπο ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού (ώστε αυτό να ακυρώνεται μετά την παρέλευση επταμήνου μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης), ο εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 60 ετών έφτασε σε ποσοστό 90%, σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι από τις 16 Ιανουαρίου και εξής ενεργοποιείται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τα άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, «για τους άνω των 60, από την ημέρα της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί περισσότερα από 180.000 ραντεβού πρώτης δόσης. Περισσότερες από 150.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη εμβολιαστεί» ανέφερε σχετικά χθες ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ γνωστοποίησε ακόμη πως «σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών χορήγησης τρίτης αναμνηστικής δόσης». «Τρίτη δόση χορηγείται σε άτομα κάτω των 18 ετών, εφόσον υπάρχει πρόβλημα, ανοσοκαταστολή στο άτομο λόγω χρόνιου νοσήματος ή φαρμάκων», συμπλήρωσε. Συνεπώς, ορόσημο αποτελεί «η 16η Ιανουαρίου 2022 και μετά την ημερομηνία αυτή θα ξεκινήσει η βεβαίωση των προστίμων» προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, παραπέμποντας ταυτόχρονα στον ιστότοπο «emvolio.gov.gr», για τις αιτήσεις απαλλαγής από τον κορωνοϊό.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίστηκε χθες και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Εμβολιασμό, Μαρία Θεοδωρίδου, σχολιάζοντας πως «η αισιοδοξία είναι καλή και πρέπει να την έχουμε, αλλά βέβαια δεν πρέπει να μας παρασύρει με αποτέλεσμα να μη μελετάμε και ετοιμαζόμαστε και για άλλες προοπτικές», σχετικά με το ενδεχόμενο σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών. «Η λέξη “προσαρμογή” είναι αυτή που κατευθύνει τις εργασίες μας, οπότε δεν πρέπει να καλλιεργούμε προσδοκίες αυτή τη στιγμή, παρά μόνο να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο τις επόμενες ημέρες» εξήγησε σχετικά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. «Καλύτερα να πηγαίνουμε βήμα προς βήμα και πιστεύω ότι σύντομα θα φτάσουμε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, ενώ ανακοίνωσε ότι μελετάται η χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού σε υπαλλήλους του Δημοσίου, που τα παιδιά τους πρέπει να μείνουν στο σπίτι.