Για την πορεία της μετάλλαξης «Όμικρον» στην Ελλάδα, την αύξηση των θανάτων αλλά και για τυχόν λάθη που έγιναν από την πολιτική εξουσία και δεν κατάφερε να πείσει όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν, τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Το πρόσωπο του τέρατος» με τον δημοσιογράφο Θανάση Λάλα, η πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

Ερωτηθείσα για τον μεγάλο αριθμό των θανάτων, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ απάντησε: «Είχαμε μια δύσκολη μετάλλαξη, τη μετάλλαξη Δέλτα την οποία δεν περιμέναμε. Η μετάλλαξη αυτή, ειδικά σε όσους ήταν ανεμβολίαστοι και είχαν υποκείμενα νοσήματα έκανε αμέσως επιπλοκές, διασωληνώθηκαν οι άνθρωποι αυτοί και πήγαν στις Μονάδες και εκεί δεν τα έβγαλαν πέρα. Για αυτό φωνάζαμε ‘’εμβολιαστείτε’’ και ιδιαίτερα την τρίτη δόση».

«Η μετάλλαξη Δέλτα ήταν απρόβλεπτη μετάλλαξη, όχι τόσο μεταδοτική όσο η Όμικρον αλλά απρόβλεπτη. Έκανε επιπλοκές στους ασθενείς και ιδιαίτερα στους άνω των 60 που αν είχαν και ένα υποκείμενο νόσημα καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για τους ασθενείς αυτούς», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι έχουν γίνει λάθη από την πολιτική εξουσία και δεν κατάφερε να πείσει όλους να εμβολιαστούν, η κ. Παγώνη απάντησε: «Πιστεύω ότι επικοινωνιακά λάθη γίνανε και ίσως έχουμε ευθύνη και εμείς οι γιατροί που ενημερώναμε. Ίσως κάναμε κάποια λάθη επειδή είχαμε αγχωθεί, είχαμε να κάνουμε με έναν άγνωστο ιό, όλος ο επιστημονικός κόσμος προσπαθούσε να μελετήσει αυτό τον ιό με τις μεταλλάξεις του και ίσως επικοινωνιακά κάναμε και λάθη».

«Το βασικό λάθος ήταν ότι μιλούσαμε για τις επιπλοκές του εμβολίου δηλαδή για τις θρομβώσεις και δεν λέγαμε για τις επιπλοκές της νόσου που κάνει φοβερές θρομβώσεις σε όλα τα όργανα. Αυτό ήταν το επικοινωνιακό λάθος το δικό μας. Δεν ήταν σωστό αυτό το επικοινωνιακό κομμάτι το δικό μας, από εκεί και πέρα και οι κυβερνήσεις κάνουν λάθη. Σε μια πανδημία δύο χρόνια δεν μπορεί να μην κάνεις λάθη», υπογράμμισε η ίδια.

«Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή και κάθε κυβέρνηση ανεξάρτητα ένα πράγμα πρέπει να κάνει, ενίσχυση με χρηματοδότηση στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που έχουν αργήσει, έχουν πάει πίσω αυτές οι προσλήψεις ούτως ώστε να ενδυναμώσει το προσωπικό στα νοσοκομεία έτσι ώστε να έχουμε ένα εθνικό σύστημα υγείας που να μην έχει ανάγκη τίποτα και να μπορεί να σταθεί σε οποιαδήποτε πανδημία. Πρέπει να το κάνουμε τέλειο», διαμήνυσε κλείνοντας.