Θεοδωρίδου: Πάνω από 100 παιδιά στην Ελλάδα έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή πάσχουν με τον σύνδρομο MIS-C
Τα χαρακτηριστικά του νέου πρωτεϊνικού εμβολίου της Novavax κατά του κοροναϊού - Εμβολιάστηκε με την αναμνηστική δόση το 92.5% από όσους είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους
Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ πριν λίγο ανακοίνωσε 18.855 τα νέα κρούσματα, ενώ κατέληξαν 109 συμπολίτες μας και 549 είναι διασωληνωμένοι.
Tο χαρακτηριστικά του εμβολίου της Novavax
Aρχικά, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε πως εγκρίθηκε και θα έρθει και στη χώρα μας το νέο πρωτεϊνικό εμβόλιο Nuvaxovid. Έπειτα, ανέφερε τα χαρακτηριστικά του εμβολίου αυτού.Ειδικότερα, ανέφερε: «Από τον Ιανουάριο του 2021 που αναγνωρίστηκε το γονιδίωμα του κοροναϊού, άρχισε η ανάπτυξη των εμβολίων. Σήμερα πάνω από 200 εμβόλια είναι υπό ανάπτυξη, ενώ έχουν γίνει πάνω από 10 δισ. εμβολιασμοί.
Στα mRNA εμβόλια δίνονται γενετικές πληροφορίες και ο οργανισμός συνθέτει την πρωτεϊνη που προκαλεί παραγωγή αντισωμάτων. Στο νέο εμβόλιο, nuvaxovid (Novavax), έκδοση της πρωτεινικής ακίδας χορηγείται έτοιμη, δηλαδή δεν την παράγει ο οργανισμός. Είναι εμβόλιο παλιάς τεχμνολογίας, που έχει χρησιμοποιηθεί για τη γρίπη. Το ανοιγμένο μπουκαλάκι, μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου. Στις κλινικές δκοκιμές διαπιστώθηκε 90% και 89,7% για μείωση της μέτριας και σοβαρής συμπτωματικής νόσου. Χορηγείται σε δυο δόσεις, με μεσοδιάστημα 28 ημερών, σε ηλικίες 18 ετών και άνω, ενώ η προστασία αρχίζει μετά από 14 ημέρες. Περιορισμένα είναι τα δεδομένα για χορήγηση αναμνηστικής δόσης. Δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για τη μετ΄δοση και τη διάρκεια ανοσίας, αλλά οι παρενέργειες είναι ύποπτες. Εμβόλιο για αναμνηστική δόση αναπτύσσουν οι Sanofi και Glaxo, αναμένουμε σύντομα αποτελέσματα».
Ακόμη, σημείωσε χαρακτηριστικά πως: «Με το εμβόλιο αυτό μπορούν να πειστούν οι διστακτικοί και να ενισχυθούν εμβολιασμοί σε περιοχές μα χαμηλή κάλυψη».
Τι λένε οι ειδικοί για την τρίτη δόση στα παιδιά
Ως προς την τρίτη δόση στα παιδιά, η Μαρία Θεοδωρίου είπε ότι έχει εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή για παιδιά με θέματα ανοσοκαταστολής. Παράλληλα, μελετώνται στοιχεία για παιδιά που είναι σε αυξημένο κίνδυνο. Για παιδιά κάτω των 5 ετών, υπάρχει έντονος προβληματισμός των ειδικών , αφού η ανοσοαπάντηση στα παιδιά στις δύο δόσεις δεν φαίνεται να ήταν ικανοποιητική και αναζητείται η τροποποίηση της δοσολογίας και η χορήγηση 3ης δόσης.
Οι ειδικοί λένε ότι αν τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά για τη χορήγηση 3 δόσεων, θα δώσουν έγκριση για αυτή την ομάδα ηλικιών. Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, έμμεση προστασία στα παιδιά δίνεται και με τον εμβολιασμό ων γονιών τους.
Σύμφωνα με ισραηλινή έρευνα σε 230.000 νοικοκυριά, φάνηκε ότι με τον εμβολιασμό του ενός γονέα, παρέχεται προστασία 26% από τη μετάλλαξη Άλφα και 20% από τη μετάλλαξη Δέλτα. Με τον εμβολιασμό και των δύο γονέων, η προστασία ανεβαίνει στο 71,7% και στο 58,1% αντίστοιχα.
Η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι ο εμβολιασμός των γονέων μειώνει τη διασπορά στο νοικοκυριό και προστατεύει έμμεσα τα μικρά παιδιά. «Έχουμε νέα εμβόλια, νέα φάρμακα, όμως εξίσου σημαντική η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας , ώστε να βγούμε από την πανδημία», κατέληξε.Σε ερώτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών, η κ. Θεοδωρίδου είπε: «Ακόμα και μετά από νόσηση, οι δύο δόσεις απαιτούνται για την προστασία των παιδιών».
Oι άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί στο 91%
Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε τα στατιστικά στοιχεία της πορείας των εμβολιασμών.
«Ξεπέρασαμε σήμερα τους 19,6 εκατ. εμβολιασμούς. Το 70,3% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με δυο δόσεις. Όλοι οι άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί στο 91%», σημείωσε.
Για την αναμνηστική δόση, δικαιούχοι είναι 5.820.000. Έχουν γίνει 4.960.000 εμβολιασμοί και 146.000 έχουν προγραμματίσει ραντεβού»
Θεοδωρίδου: Πάνω από 100 παιδιά στην Ελλάδα έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή πάσχουν με τον σύνδρομο MIS-C
Σε ερώτηση για τον 12χρονο που νοσηλεύεται στο Παίδων, η κ. Θεοδωρίδου απάντησε πως πάνω από 100 παιδιά έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή πάσχουν με σύνδρομο MIS-C. Με τη θεραπευτική αντιμετώπιση, δεν είχαμε θανατηφόρα έκβαση, απ' όσα γνωρίζουμε.