Κοροναϊός: «Τίτλοι τέλους» στα πιστοποιητικά νόσησης με επαναμόλυνση – Ποιοι εξαιρούνται – Οδεύουμε προς την κανονικότητα;
Έρχονται νέα «όπλα» για την αναχαίτιση της πανδημίας - Σαφής η αποκλιμάκωση
Ο κοροναϊός και η μετάλλαξη Όμικρον χτυπούν τη χώρα, ωστόσο καθώς είναι φανερή η αποκλιμάκωση στη χώρα, Επιτροπή και κυβέρνηση προχώρησαν σε νέα άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ αλλάζουν τα δεδομένα που είχαμε ως τώρα, αφού καθημερινά έχουμε νέα στοιχεία για τη νόσο.
Έτσι, αλλαγή στη χορήγηση του πιστοποιητικού νόσησης ανακοίνωσαν οι ειδικοί στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, πλέον δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό νόσησης σε όσους νόσησαν για δεύτερη φορά, όπως ίσχυε μέχρι τώρα και εξασφάλιζε σε όσους επαναμολύνονταν δικαιώματα αντίστοιχα με των εμβολιασμένων.
Μάλιστα, όπως ανέφερε η καθηγήτρια η επιτροπή έχει αποφασίσει να δοθεί πιστοποιητικό σε περίπτωση επαναμόλυνσης, μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες, που δεν πρόλαβαν να κάνουν την τρίτη δόση λόγω της λοίμωξης.
«Δεν είμαστε έτοιμοι για πλήρη άρση των μέτρων»
Επιπλέον, η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως τα βήματα που κάνουμε για την χαλάρωση των μέτρων είναι μικρά, αλλά σταθερά.Επίσης, ανέφερε πως μπορεί να υπάρχει αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες, όμως το πανδημικό κύμα της Όμικρον παραμένει σταθερό.
«Για καιρό θα συνυπάρχουμε με τον ιό και με την τωρινή εικόνα, δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών και να πάμε στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων. Είμαστε σε αναμονή, γιατί μπορεί να εμφανιστούν νέες παραλλαγές», σημείωσε ακόμη.
Κυριαρχεί η Όμικρον στη χώρα - Στο 96% των κρουσμάτων
Η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως τo 96% των νέων κρουσμάτων αφορά τη μετάλλαξη Όμικρον, στο 2,2% η Δέλτα. Το 90% των εισαγωγών στα νοσοκομεία αφορούν επίσης Όμικρον. Ακόμα, παρατηρείται σταδιακή μείωση των θανάτων και για 2η εβδομάδα. Σύμφωνα με έρευνα, λόγω της Όμικρον, μια επαναμόλυνση είναι πιο πιθανή κατά 56%. Ιδιαίτετα σήμερα, λόγω της Όμικρον, είναι λάθος να σκεφτεί κάποιος να μην εμβολιαστεί, γιατί έχει νοσήσει.Νέα «όπλα» για την αναχαίτιση της πανδημίας
Επίσης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα ανέφερε πως το εμβόλιο της Novavax έρχεται την επόμενη εβδομάδα, ενώ ανέφερε ακόμη, ότι έρχονται τα εμβόλια της Sanofi, «που τα περιμένουμε πιθανώς τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου και περιμένουμε έγκριση από τον EMA τις επόμενες εβδομάδες». «Εξακολουθούμε να δίνουμε έμφαση στον εμβολιασμό», σημείωσε.Υπενθυμίζεται πως και τα δύο είναι πρωτεϊνικά εμβόλια, τα «κλασικής λογικής», αλλά, αντί για ολόκληρο τον ιό, χρησιμοποιείται μόνον η πρωτεΐνη εναντίον της οποίας πρέπει να προκληθεί η παραγωγή αντισωμάτων, ενισχυμένη με την προσθήκη ανοσοενισχυτικού, προκειμένου να μπορεί να χορηγηθεί. Έτσι, οι ειδικοί ευελπιστούν να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι να εμβολιαστούν, καθώς διαφέρουν από τα mRNA.
Για τα αντιικά χάπια, η κα Γκάγκα ανέφερε πως μέχρι τώρα έχουν διατεθεί 1957 συσκευασίες. Ανακοίνωσε επίσης, ότι 322 ασθενείς ακύρωσαν την παραλαβή του αντιικού φαρμάκου, καθώς δεν ήθελαν να υπογράψουν για την λήψη του. «Η μέχρι τώρα άποψη είναι θετική για το πώς πηγαίνει το πρόγραμμα, αλλά είναι μόλις η 28η ημέρα του, οπότε θα έχουμε καλύτερα στοιχεία σε τρεις εβδομάδες από τώρα», δήλωσε στην ενημέρωση.
Τελικά οδεύουμε προς επιστροφή στην κανονικότητα;
Επίσης, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης, παίρνοντας τον λόγο, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην εξέλιξη της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τον καθηγητή, μειώθηκαν παγκοσμίως οι διαγνώσεις κατά 21% την τελευταία εβδομάδα, ενώ πρόκειται για την τρίτη εβδομάδα μείωσης στο παγκόσμιο κύμα της Όμικρον. Οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 7%, ενημέρωσε ο καθηγητής.
Στην Ευρώπη, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, η πανδημία εξακολουθεί να δείχνει σημεία συρρίκνωσης, με μείωση κατά 20% στις διαγνώσεις όσο οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου παρέμειναν σταθεροί.
Η διασπορά της επιδημίας υποχωρεί, είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, με μόνο 7 από τις 47 χώρες να παρουσιάζουν επιδείνωση ενώ 19 χώρες δείχνουν σημαντική βελτίωση.
Στην Ελλάδα, είπε ο καθηγητής, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των διαγνώσεων παρέμεινε σταθερός, αλλά παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση σχετικά με τους θανάτους, της τάξης του 20%.
Η πίεση, λοιπόν, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, δείχνει σαφή σημεία αποσυμπίεσης. Ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών σε ΜΕΘ έδειξε υποχώρηση 7%, ενώ μειώθηκε ο αριθμός των εισαγωγών και αυξήθηκε ο αριθμός των εξιτηρίων.
Συνεπώς, κατέληξε ο καθηγητής Μαγιορκίνης, η εξέλιξη της πανδημίας φαίνεται πως οδεύει σύμφωνα με τις βασικές προβλέψεις και πως κατευθύνεται προς την επιστροφή στην κανονικότητα. «Αν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση, που είναι λογικό ότι θα εξακολουθήσει, αναμένουμε και την επιστροφή στην κανονικότητα» είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.