H πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» διεξήχθη το διάστημα 19-21 Φεβρουαρίου, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων, με στόχο την αποτύπωση των απόψεων της κοινής γνώμης για τα θέματα που αφορούν την πορεία της πανδημικής κρίσης και σημαντικές παραμέτρους της εξέλιξής της, όπως είναι το ζήτημα του εμβολιασμού και της υποχρεωτικότητας.

Το 44,9% του εξεταζόμενου πληθυσμού στην παρούσα συγκυρία κρίνει θετικά και μάλλον θετικά τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έναντι 54,5% που εκφράζει αρνητική άποψη και στέκεται κριτικά απέναντι στη συνολική κυβερνητική πολιτική για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στον αντίποδα, η πλειοψηφία, σε ποσοστό 69,5%, συμφωνεί με τις πρόσφατες αποφάσεις για χαλάρωση των μέτρων και επαναφορά σε κάποια μορφή κανονικότητας. Η παρατεταμένη περίοδος απαγορεύσεων σε μια σειρά δραστηριοτήτων της καθημερινότητας είχε επιφέρει κόπωση στους πολίτες, που δυσανασχετούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα με όλο αυτό το αυστηρά περιοριστικό πλαίσιο. Η σταθεροποίηση των κρουσμάτων και η διαφαινόμενη ύφεση στους σκληρούς δείκτες έδωσαν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ανοίξει ένα παράθυρο χαλάρωσης, που, όπως φαίνεται, αναζητούσαν οι πολίτες.
dimosk2

Το 29,3% ωστόσο βρίσκεται απέναντι σε αυτή την απόφαση, καθώς πιθανώς φοβάται ότι η χαλάρωση των μέτρων μπορεί να φέρει εκτίναξη των κρουσμάτων. Σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του Covid-19 για το υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ, το 63,3% τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, ενώ αντίθετο εμφανίζεται το 36,5%.
δημ1

dhmosk3
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το 56,1% του συνόλου δεν θεωρεί ότι η άρνηση εμβολιασμού θα πρέπει να οδηγεί στην απομάκρυνση κάποιου υγειονομικού από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έναντι 43% που πιστεύει ότι εργαζόμενοι αυτού του κλάδου που αρνούνται να εμβολιαστούν θα πρέπει να μην παραμένουν στις θέσεις τους. Πρόκειται για ένα ζήτημα που προκαλεί σοβαρές διχογνωμίες στο σύνολο των πολιτών, οι οποίοι φαίνεται πάντως να υποστηρίζουν την υποχρεωτικότητα, όχι όμως και την απομάκρυνση από την εργασία όσων αρνούνται να συμμορφωθούν με τις κυβερνητικές υποδείξεις.

Οσον αφορά τους υπόλοιπους «ευαίσθητους» εργασιακούς κλάδους, το 61,4% πιστεύει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πρέπει να ισχύσει για τους αστυνομικούς, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τους εκπαιδευτικούς είναι 58,5%, για όσους υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις 54,5% και όσον αφορά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων το ποσοστό που θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας φτάνει στο 54%.

dimosk5
Με το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού να έχει ήδη εμβολιαστεί, είναι λογικό και αναμενόμενο οι απόψεις υπέρ της υποχρεωτικότητας να είναι πλειοψηφικές. Πρόκειται ωστόσο για ένα ζήτημα αρκετά περίπλοκο και σύνθετο, που συνεχίζει να προκαλεί έντονες συζητήσεις. Το αισιόδοξο μήνυμα προκύπτει από τις απαντήσεις στην ερώτηση για το αν βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας. Μπορεί η σχετική πλειοψηφία (50,1%) να θεωρεί ότι απέχουμε αρκετά ακόμη από αυτό το σημείο, ωστόσο το 43,4% πιστεύει ή ελπίζει ότι βαδίζουμε προς το τέλος αυτής της περιπέτειας, άποψη που ενστερνιζόταν μόλις το 18,3% τον Δεκέμβριο του 2021.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κρίνεται αρνητικά από το 58,8% των ερωτηθέντων, ενώ αρνητικά κρίνεται και η στάση του ΚΙΝ.ΑΛ. από το 48,9% του δείγματος, με το 27% να απαντά ότι δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για τις θέσεις του κόμματος στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 26/2