H Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού προωθεί τη γαστρονομική διπλωματία
Αποφασίστηκε η καθιέρωση της «Ελληνικής Γαστρονομικής Εβδομάδας» που θα διοργανώνονται κάθε χρόνο με την στήριξη των πρεσβειών και των προξενείων, για την προβολή της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό.
Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, συναντήθηκε με. τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις».
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο κ. Κωνσταντίνος Μουζάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας και Οίνου (CEICO), ο κ. Βασίλης Μπέκας, Αρχιμάγειρας της Προεδρίας της Δημοκρατίας και ο κ. Στέλιος Μαστοράκος. Στη συνάντηση επίσης παρευρέθηκε και ο κ. Κυριάκος Μαριδάκης, Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος «Σαλαμίς 2500 Χρόνια» με στόχο την ανάδειξη στοχευμένων δράσεων γαστρονομικής και πολιτιστικής διπλωματίας.
Ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης επεσήμανε τον ρόλο της γαστρονομίας στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, τα οποία δημιουργούν ένα μοναδικό αφήγημα για τη χώρα που έχει θετική επίδραση στην εικόνα της και ταυτόχρονα ευνοεί ευκαιρίες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης τόνισε ότι η γαστρονομία αποτελεί μέρος της δημόσιας διπλωματίας της Ελλάδας, καθώς συνδέεται με την πολιτιστική κληρονομιά, τις αξίες, αλλά και την ταυτότητα ενός τόπου, ενώ εντάσσεται στο σχέδιο των επικοινωνιακών δράσεων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, τόσο μέσα από το δίκτυο των Γραφείων Δημόσιας Διπλωματίας στο εξωτερικό, όσο και μέσα από το δίκτυο των Αποδήμων Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στον χώρο..
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο κ. Κωνσταντίνος Μουζάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας και Οίνου (CEICO), ο κ. Βασίλης Μπέκας, Αρχιμάγειρας της Προεδρίας της Δημοκρατίας και ο κ. Στέλιος Μαστοράκος. Στη συνάντηση επίσης παρευρέθηκε και ο κ. Κυριάκος Μαριδάκης, Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος «Σαλαμίς 2500 Χρόνια» με στόχο την ανάδειξη στοχευμένων δράσεων γαστρονομικής και πολιτιστικής διπλωματίας.
Ελληνικής Γαστρονομικής Εβδομάδας
Στο πλαίσιο προώθησης της γαστρονομικής διπλωματίας οι δύο πλευρές συζήτησαν δυνατότητες συνεργασίας και κοινές δράσεις. Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η καθιέρωση της «Ελληνικής Γαστρονομικής Εβδομάδας», κατά τη διάρκεια της οποίας, σε συνεργασία με τις περιφέρειες και με την στήριξη των πρεσβειών και των προξενείων, θα διοργανώνονται κάθε χρόνο, ποικίλες εκδηλώσεις για την προβολή της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό. Η εν λόγω πρωτοβουλία θα συμβάλει στην ανάπτυξη, προβολή και προώθηση του γαστρονομικού προϊόντος, καθώς και στην προώθηση των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων.Ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης επεσήμανε τον ρόλο της γαστρονομίας στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, τα οποία δημιουργούν ένα μοναδικό αφήγημα για τη χώρα που έχει θετική επίδραση στην εικόνα της και ταυτόχρονα ευνοεί ευκαιρίες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Γαστρονομική διπλωματία
Αναφέρθηκε στη σημασία της γαστρονομικής διπλωματίας, ενώ τόνισε ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας έχει αναλάβει να κάνει γνωστή τη γαστρονομία της χώρας μας σε όλο τον κόσμο.Ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης τόνισε ότι η γαστρονομία αποτελεί μέρος της δημόσιας διπλωματίας της Ελλάδας, καθώς συνδέεται με την πολιτιστική κληρονομιά, τις αξίες, αλλά και την ταυτότητα ενός τόπου, ενώ εντάσσεται στο σχέδιο των επικοινωνιακών δράσεων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, τόσο μέσα από το δίκτυο των Γραφείων Δημόσιας Διπλωματίας στο εξωτερικό, όσο και μέσα από το δίκτυο των Αποδήμων Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στον χώρο..