Η χώρα σταδιακά βαίνει προς την πλήρη άρση των μέτρων για τον κοροναϊό.

Ειδικότερα, έπειτα από την συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την Πέμπτη και τις αποφάσεις της κυβέρνησης, σε σχέση με τη μείωση των self τεστ, από δύο σε ένα, στους μαθητές από την ερχόμενη εβδομάδα και την 100% πληρότητα θεατών στα γήπεδα από το Σάββατο 26 Μαρτίου, ανοίγει σταδιακά ο δρόμος προς την κανονικότητα.

Με αφορμή την σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι από τις 15 Απριλίου καταργείται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους πολίτες ηλικίας από 60 ετών και άνω.

Από την άλλη, τα υψηλά κρούσματα που παραμένουν καθημερινά δεν αλλάζει τα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη μείωση των μέτρων, με τους πολίτες να έχουν κουραστεί από τα μέτρα που εδώ και δύο χρόνια έχουν αλλάξει την καθημερινότητά τους.

Ο κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους

Στο 85% έχει φτάσει η εμβολιαστική κάλυψη στους ενηλίκους, γεγονός που επιτρέπει στους αρμοδίους την επιστροφή για όλους και όχι μόνο για τους εμβολιασμένους. Τις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται οι ανεμβολίαστοι να αποκτήσουν το ελεύθερο για κλειστούς χώρους, ενώ προβλέπεται να απαλλαγούν από τα πρόστιμα οι άνων των 60 ετών.

Την ίδια στιγμή, η υποπαραλλαγή BA.2 της μετάλλαξης Όμικρον που εξαπλώνεται ταχύτατα και στην Ελλάδα και τείνει να κυριαρχήσει δε φαίνεται να έχει χαρακτηριστικά βαρύτερης νόσησης σε σχέση με το αρχικό στέλεχος της Όμικρον, BA.1. Ευάλωτα άτομα όπως τα ηλικιωμένα ή με επιβαρυμένο ιστορικό, και σε κάθε περίπτωση ανεμβολίαστα άτομα, διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν ή και να καταλήξουν λόγω της λοίμωξης covid-19, ακόμη και από την Omicron 2.

Μικρή η αύξηση στις εισαγωγές ασθενών

Παράλληλα, μικρή αύξηση παρουσιάζουν οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, όπου οσυνολικός αριθμός των νοσηλευομένων σε απλές αλλά και εδιδικές κλίνες έφτασε στους 3.020, με τις χθεσινές εισαγωγές να είναι στις 441.

Από την άλλη πλευρά όμως οι ειδικοί δεν προβλέπουν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που θα προκαλούσε «έμφραγμα» στα νοσοκομεία, καθιστώντας ως μη διαχειρίσιμη την κατάσταση.

Τι προβλέπεται για τη συνέχεια

Με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να παρουσιάζει το σχέδιό της, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ότι η αποκλιμάκωση αφορά στα τεστ, την είσοδο στους κλειστούς χώρους και την ανάγκη να υπάρχει πιστοποιητικό για πρόσβαση σε διάφορους χώρους.

Η αναστολή προστίμου για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών πλέον θα έχει ως εξής. Στις 15 Απριλίου σταματά η βεβαίωση του προστίμου, με την εφορία να βεβαιώνει κανονικά το ποσό των 250 ευρώ που αντιστοιχεί από τις 15 Ιανουαρίου. Βέβαια, το μέτρο θα επανεξεταστεί το Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς δεν αλλάζει κάτι, καθώς σε αναστολή εργασίας θα βρίσκονται όσοι υγειονομικοί παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θεωρείται πολύ πιθανό να μπει στο περιθώριο της κοινωνικής μας ζωής κατά την περίοδο του Πάσχα, πιθανόν αρχής γενομένης από τους χώρους εστίασης και διασκέδασης, όπου θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.