Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη που παραχώρησε επεσήμανε τα εξής:

Αναφορικά με τις αυξήσεις: Παραλάβαμε 70% αυξημένα τα άλευρα από την προηγούμενη εβδομάδα. Τώρα όλοι λαμβάνουμε αυτές τις τιμές.

ΔΗΜ.: Ακούσαμε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ότι οι εισαγωγές μας από Ουκρανία και Ρωσία σε μαλακό σιτάρι είναι μικρές, κυρίως εισάγουμε από Βουλγαρία

Μ.ΜΟΥΣΙΟΣ: Όχι-όχι, από τις χώρες που αναφέρατε εισάγουμε το 30% μαζί με την Μολδαβία άλλο ένα 5% και είναι και οι αγορές των Βαλκανίων, είναι η Βουλγαρία, είναι και η Ρουμάνια, είναι και πολλές χώρες. Επάρκεια σε παγκόσμια κλίμακα υπάρχει αυτό το διάστημα με αφορμή όμως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτινάχτηκαν οι τιμές στα ύψη. Ο τόνος στα σιτηρά είχε 294 δολάρια κι έχει περάσει τα 450 για αυτό άμεσα πέρασε και στα αρτοποιεία στο αλεύρι. Έχει γίνει όπως το πετρέλαιο, 100 δολάρια σήμερα το βαρέλι από 90 για παράδειγμα αμέσως την άλλη μέρα το βλέπουμε στα διυλιστήρια και στην κατανάλωση. Τουλάχιστον σ'εμάς δεν έγινε την επομένη μέρα, έγινε με καθυστέρηση 15 ημερών που παραλάβαμε.

Αποθέματα που είχανε οι κυλινδρόμυλοι της χώρας μας ήταν για δυο μήνες. Ο ένας μήνας πέρασε, περιορίστηκαν τώρα στον έναν μήνα. Δεν εξαντλήθηκε ο μήνας, το λογικό ήταν να περάσει κι αυτός ο μήνας να παραλάβουν τις παρτίδες τις καινούργιες των σιτηρών και μετά να περάσει στα άλευρα δηλαδή θα κερδίζαμε δυο μήνες και αυτό θα ήταν όφελος και γι’ εμάς σαν επιχειρήσεις και για τους καταναλωτές.

Άρα λέτε κερδοσκοπία έγινε

Ότι χαρακτηρισμό θέλει ο καθένας μπορεί να βάλει. Εγώ θα μιλήσω για τους φουρναραίους. Οι φουρναραίοι πριν παραλάβουν τιμολόγια με αυξημένες τιμές δεν μετακυλήσαν τίποτα στην κατανάλωση γι’ αυτό βλέπουμε τώρα σταδιακά άλλοι ακόμη έχουν παραμείνει στις παλιές τιμές κι άλλοι περιμένουν, άκουσα στα ΜΜΕ συναδέλφους που είπαν «έχω ακόμη αποθέματα, δεν θα αυξήσω τις τιμές. Έχω ακόμη για τις επόμενες 10 μέρες, θα δω». Έτσι λειτουργούμε εμείς οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις τώρα οι μεγάλοι έχουν άλλον κώδικα στο πως λειτουργούν. Εμείς αυτό που είναι γεγονός είναι ότι παραλάβαμε με 70% αυξημένα τα τιμολόγια αλεύρων.

Ερωτηθείς πότε υπολογίζει ότι θα αυξηθεί ξανά η τιμή του ψωμιού

Δεν υπάρχει περίπτωση (επιπλέον αύξησης) για το επόμενο διάστημα, για τον επόμενο ένα με δυο μήνες θα σας πω εγώ αλλά δεν ξέρουμε πως θα εξελίχθη η κατάσταση. Υπάρχει και πιθανότητα να ομαλοποιηθεί η αγορά.

Μας λέτε ότι για το επόμενο δίμηνο η τιμή που υπάρχει αυτή τη στιγμή θα μείνει στα ίδια επίπεδα

Αυτό το εκτιμώ και το εύχομαι. Εύχομαι να πάει παρακάτω κι όχι παραπάνω.

Αν η ατμόσφαιρα ομαλοποιηθεί θα ξαναπέσουν οι τιμές ή θα μείνουν εκεί που είναι τώρα;

Η εκτίμηση μου είναι ότι ναι, εκεί που είναι στο 1.20 η φρατζόλα θα πέσει, το 0.80 δεν μπορεί να πέσει. Το κουλούρι Θεσσαλονίκης από 0.50 λεπτά έχει πάει 0.60 λεπτά, ήταν από τις πρώτες ανατιμήσεις. Όλα τα προϊόντα έχουν αυξηθεί ή θα αυξηθούν κατά 10%.

Ακούστε τη συνέντευξή του