Η Ελλάδα στις 12 χώρες παγκοσμίως με πλήρη νομική ισότητα ανδρών - γυναικών
Ποιες χώρες βαθμολογήθηκαν με 100%
Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 12 χώρες του κόσμου που προσφέρουν πλήρη νομική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Όπως αναφέρει η έκθεση Women, Business and the Law 2022 της Παγκόσμιας Τράπεζας, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Σουηδία είναι οι χώρες που συγκέντρωσαν το 100% της βαθμολογίας στο σχετικό δείκτη, καθώς προχώρησαν σε νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούν την ισότητα των φύλων στις γονικές άδειες.
Σημειώνεται πως η Ελλάδα με τον νέο εργασιακό νόμο έφερε σημαντικές αλλαγές στο κομμάτι της κατοχύρωσης και ενίσχυσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά, θεσπίστηκε η άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών –και μάλιστα ενώ η πρόβλεψη της αντίστοιχης ευρωπαϊκής Οδηγίας ήταν 10 ημέρες. Η άδεια πατρότητας που ψηφίστηκε στην Ελλάδα έφερε τη χώρα μας στην πέμπτη θέση μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ αναφορικά με τη διάρκεια της άδειας πατρότητας.
Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η θέσπιση, για πρώτη φορά, γονικής άδειας τεσσάρων μηνών ως ατομικό και αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα, ώστε να συμμετέχουν από κοινού στην ανατροφή του παιδιού τους. Χρήση του ευνοϊκού αυτού μέτρου, το οποίο θα πληρώνεται για τους δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ, θα μπορούν να κάνουν και οι δύο γονείς - και όχι μόνο οι μητέρες όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων, δήλωσε, με αφορμή τη θέση που κατέκτησε η χώρα μας, ότι «με τις πολιτικές και τις δράσεις μας εξασφαλίζουμε στους γονείς και ιδίως στις γυναίκες, που επωμίζονται ανισομερώς τις οικογενειακές ευθύνες, την παραμονή και ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας και μετά την απόκτηση των τέκνων τους». Όπως τόνισε η υφυπουργός, «προωθούμε μέτρα για την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και την ουσιαστική ισότητα των φύλων που δεν κάνει απλώς τη ζωή των γυναικών ευκολότερη, αλλά αποτελεί προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα και την ευημερία ολόκληρης της κοινωνίας».