Έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης και στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, διενεργούν οι αρχές. Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζεται επίσης αν υπήρχαν ελλείψεις στο σύστημα πυρασφάλειας του νοσοκομείου.

Όπως δήλωσε σήμερα το πρωί στο Protothema.gr ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής και συντονιστής Covid στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Διαμαντής Χλωρός, στο νοσοκομείο υπάρχει σύστημα πυρασφάλειας αλλά όχι πυρανίχνευσης.

«Δεν υπάρχει, δηλαδή, σύστημα καπνού. Είναι παλιό το κτίριο και αυτές είναι μεγάλες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν μεγάλες εργασίες για να αποκτήσουμε πυρανίχνευση, όπως και πολλά άλλα που μας λείπουνε. Δυστυχώς, η πολυετής οικονομική κρίση, εμποδίζει απαραίτητες παρεμβάσεις στο δημόσιο σύστημα», είπε συγκεκριμένα ο κ. Χλωρος.

Περιγράφοντας τα όσα έγιναν χθες, ανέφερε ότι την ώρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά ήταν στο γραφείο του και τηλεφωνούσε για να ενημερωθεί πως έκλεισε η εφημερία του νοσοκομείου. «Στις 9 π.μ. ξέσπασε η πυρκαγιά και πολύ γρήγορα ο καπνός επεκτάθηκε και γέμισε τον διάδρομο. Ήταν αδύνατον να βγω από το γραφείο μου, αποκλείστηκα εκεί και άνοιξα το παράθυρο», σημείωσε.

«Εκ των υστέρων διαπίστωσα ότι ο θάλαμος 206 με τρεις αρρώστους ήτανε η εστία της πυρκαγιάς, η οποία, ευτυχώς, περιορίστηκε εκεί αλλά ο καπνός εμπόδισε κάθε προσπάθεια διακομιδής των άλλων ασθενών, η οποία έγινε σιγά σιγά και βοήθησε κυρίως η πυροσβεστική η οποία έφτασε πολύ γρήγορα», επεσήμανε.



Όπως είπε στη συνέχεια, υπήρξαν κάποιοι νοσηλευτές, ιατροί και βοηθοί θαλάμων που εισεπνευσαν αρκετό καπνό και δύο από αυτούς σήμερα νοσηλεύονται σε καλύτερη κατάσταση. «Από τους 23 αρρώστους της συγκεκριμένης κλινικής, οι 4 διακομιστηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με σοβαρά προβλήματα, ο ένας με εγκαύματα ο οποίος κατέληξε».

Όσον αφορά τις καταγγελίες για διαρροή οξυγόνου, ο κ. Χλωρος απάντησε ότι αυτό δεν ισχύει, προσθέτοντας ότι «το οξυγόνο που υπάρχει σε όλους τους θαλάμους και ειδικά σε αυτόν τον όροφο που ήτανε για τους βαρύτερα ασθενείς, γινόταν σε άφθονη ποσότητα. Δηλαδή, μόνο ο ασθενής που κατέληξε έπαιρνε μια ροή οξυγόνου πάνω από 30 λίτρα το λεπτό. Αυτό τροφοδότησε τη φωτιά και, φυσικά, εύφλεκτα υλικά όπως είναι κουβέρτες και κλινοσκεπάσματα».

Όπως έκανε γνωστό, η κλινική έχει πλέον αχρηστευθεί και 33 από τα 80 συνολικά κρεβάτια δεν είναι λειτουργικά. «Έχουμε αυτή τη στιγμή 48 ασθενείς, ένας ήδη φιλοξενείται αλλού και θα πρέπει να γίνει κάποια μετακίνηση», είπε. Δώδεκα ασθενείς αναμένεται να μετακινηθούν σήμερα στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.



Θυμίζουμε ότι νωρίς το πρωί, περίπου στις 06.30, κατέληξε ο ένας από τους τραυματίες της φωτιάς που ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης στη Β’ Πνευμονολογική πτέρυγα του νοσοκομείου «Παπανικολάου» και έτσι ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε στους δύο.

Πρόκειται για έναν 52χρονο, ο οποίος ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και έχασε τη μάχη για τη ζωή τα ξημερώματα της Πέμπτης. Ήταν ένας από τους τρεις που νοσηλευόντουσαν στο θάλαμο 206 όπου ξέσπασε η πυρκαγιά. Ο τρίτος ασθενής του ίδιου θαλάμου, ένας 72χρονος, που είχε τραυματιστεί, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Υπενθυμίζεται ότι οι πυροσβέστες κατά την επιχείρηση κατάσβεσης είχαν εντοπίσει νεκρό έναν 79χρονο.

Σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο Σταύρος Τρύφων, διευθυντής Πνευμονολογίας στην κλινική του ΕΣΥ, ο οποίος ήταν αυτός που προσπάθησε να σώσει τους ασθενείς από τα πρώτα δευτερόλεπτα του περιστατικού, ο 52χρονος ασθενής που τελικά κατέληξε, του είπε ότι από αυτόν ξεκίνησε η πυρκαγιά όταν έσκασε το κινητό του τηλέφωνο.