Ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας: Αρνητικά τα τρία «πιθανά κρούσματα» που ελέγχθησαν
Δεν πληρούν τα τυπικά κριτήρια της νόσου, η οποία ανησυχεί διεθνώς τους ειδικούς επιστήμονες
Μπορεί κάποιο παιδάκι να εμφανίζει εκείνα τα συμπτώματα της ηπατίτιδας, δηλαδή της φλεγμονής στο ήπαρ, και μάλιστα σε οξεία εκδήλωσή τους, τέτοια που να καθιστούν το παιδί ένα «πιθανό κρούσμα» της αγνώστου αιτιολογίας οξείας ηπατίτιδας, νόσος η οποία έχει καταγράψει διεθνώς περισσότερα από 360 κρούσματα και ανησυχεί σφόδρα τους ειδικούς ολόκληρου του πλανήτη, καθώς, παρά τους μαζικούς και επισταμένους εργαστηριακούς και κλινικούς ελέγχους, η αιτία ατής της οξείας ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη, αλλά το παιδάκι να μην αποτελεί τελικά τυπικό κρούσμα της αγνώστου αιτιολογίας οξείας ηπατίτιδας;
Σαφέστατα μπορεί και είναι τρεις τέτοιες περιπτώσεις που ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Συγκεκριμένα, τρία παιδάκια, τα οποία πληρούσαν τα κριτήρια του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για «πιθανά κρούσματα» της αγνώστου αιτιολογίας οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, ηλικίας έως 16 ετών, έχουν ήδη ελεγχθεί εργαστηριακώς στη χώρα μας και απεδείχθη τελικά ότι αυτά δεν πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια της νόσου, η οποία ανησυχεί διεθνώς τους ειδικούς επιστήμονες, αλλά και τους γονείς και τους κηδεμόνες.
Τι ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ
Αυτά τα στοιχεία ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ και η σχετική επιδημιολογική έκθεση του Οργανισμού για τη χώρα μας και την συγκεκριμένη νόσο, έχει ως εξής:
«Στη χώρα μας, μετά από ενεργή αναζήτηση των κρουσμάτων, εντοπίστηκαν τρία περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα που πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος», σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml). Το άλλο παιδί ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο. Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2. Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση».
Στον κόσμο
Επίσης, όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα της αγνώστου αιτιολογίας οξείας ηπατίτιδας στον πλανήτη, ο ΕΟΔΥ αναφέρει τα εξής:
«Στις αρχές Απριλίου, παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας, σε παιδιά. Σε κανένα περιστατικό δεν τεκμηριώθηκε λοίμωξη από ιούς ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση με ταξίδια ή έκθεση σε τοξικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, με τις περισσότερες περιπτώσεις να είναι ηλικίας 2 έως 5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο και συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (εμέτους ως προεξάρχον σύμπτωμα), που προηγούνται του ικτέρου.
Μετά την ανακοίνωση των περιστατικών από τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν αναφερθεί ανάλογα περιστατικά σε 16 ευρωπαϊκές χώρες όπως και σε ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη. Ο συνολικός αριθμός περιστατικών παγκοσμίως είναι εξαιρετικά μικρός. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 300 περιστατικά, εκ των οποίων τα 163 έχουν δηλωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και προστίθενται χώρες με ύποπτα κρούσματα, δεν φαίνεται να αυξάνεται ο αριθμός των περιστατικών ανά χώρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διασπορά είναι περιορισμένη.
Τα περισσότερα από τα παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία, ορισμένα χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και ένα μικρό ποσοστό υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος.
Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει εντοπιστεί αδενοϊός και/ή ιός SARS-CoV-2, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά. Συνεπώς, η υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος, άγνωστη. Σε εξέλιξη βρίσκεται περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των περιστατικών που εντοπίστηκαν, για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικούς παράγοντες και τοξίνες».