Την αυξημένη ετοιμότητα και διαρκή εγρήγορση της Ελλάδας εξαιτίας της δύσκολης χρονικής συγκυρίας στο διεθνή περίγυρο επισήμανε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που συνδιοργάνωσαν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και οι Δήμοι Καρπάθου και Χανίων, με αφορμή τη συμπλήρωση 16 ετών από το θάνατο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, του Ήρωα Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη και πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Μνημείου του, στο λιμάνι της Καρπάθου.

«Διάγουμε αναμφισβήτητα μια δύσκολη χρονική συγκυρία, όπου η γεωπολιτική ρευστότητα, οι υβριδικές απειλές και τα προβλήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας, δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό, αντιθέτως απαιτούν αυξημένη ετοιμότητα και διαρκή εγρήγορση» τόνισε χαρακτηριστικώς ο ΥΦΕΘΑ, προσθέτοντας: «Σε αυτό το πλαίσιο, κυβέρνηση και ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, έχουμε θέσει ως προμετωπίδα των ενεργειών μας, τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, με την αποτροπή να συνιστά το κέντρο βάρους του αμυντικού σχεδιασμού μας. Αναβαθμίζουμε συνεχώς τις Ένοπλες Δυνάμεις σε ανθρώπινο δυναμικό, σε μέσα και υποδομές, ενώ ταυτόχρονα τις θωρακίζουμε με τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα, ενισχύοντας κατακόρυφα τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες και το αποτρεπτικό τους στίγμα. Προκρίνουμε επιπλέον την ενεργή αμυντική διπλωματία, έχοντας πετύχει τη δημιουργία ενός ισχυρού πλέγματος συμμαχιών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για επαύξηση της Εθνικής Ισχύος».


Στο πλαίσιο της προαναφερθείσης εκδηλώσεως, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμαρχος Καρπάθου Ιωάννης Νισύριος, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο αδελφός του πεσόντος Ήρωος Φίλιππος Ηλιάκης και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Στην εκδήλωση, παρέστησαν επίσης συγγενείς του νεκρού Ήρωος, οι Βουλευτές Δωδεκανήσου Ιωάννης Παππάς (ως Εκπρόσωπος της Βουλής), Εμμανουήλ Κόνσολας, Βασίλειος - Νικόλαος Υψηλάντης, Νεκτάριος Σαντορινιός και Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας, ο οποίος τότε ως Αντισμήναροχς ήταν ο Μοίραρχος του Ηλιάκη στην 343 Μοίρα, o Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοικήσεως Εσωτερικού & Νήσων Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο Επίτιμος Α/ΓΕΑ Πτέραρχος (Ι) ε.α. Γεώργιος Αυλωνίτης, ο οποίος τότε ήταν ο εν ενεργεία Αρχηγός, η Έπαρχος Καρπάθου - Ηρωικής Νήσου Κάσου Καλλιόπη Νικολαΐδου, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στον τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωνσταντίνος Γύπαρης, αντιπροσωπείες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ανώτατοι και ανώτεροι εν αποστρατεία αξιωματικοί της Π.Α και άλλοι.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων στην Κάρπαθο, ο ΥΦΕΘΑ, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ, μετέβη στη νήσο Κίναρο, όπου σε ένδειξη τιμής και μνήμης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των τριών Ηρώων Πεσόντων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στις 11 Φεβρουαρίου 2016, ως μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου «ΠΝ-28» (Υποπλοίαρχοι Αναστάσιος Τουλίτσης και Κωνσταντίνος Πανανάς, καθώς και ο Ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου), που συνετρίβη στο νησί. Παρόντες ήταν επίσης, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Ιωάννης Παππάς, ο Διοικητής της 80 Ανωτέρας Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής (80 ΑΔΤΕ) Ταξίαρχος Σπυρίδων Κογιάννης, η μοναδική κάτοικος του νησιού, η κυρά Ρηνιώ (Ειρήνη Κατσοτούρχη) και ο γιός της Γεώργιος Κατσοτούρχης. Επιπλέον, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συνάντηση με την κυρά Ρηνιώ, από την οποία ενημερώθηκε για την καθημερινότητά της στο νησί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά το τραγικό συμβάν της απώλειας του Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη, ο οποίος έπεσε στις 23 Μαΐου 2006 υπερασπιζόμενος τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια αναχαιτίσεως σχηματισμού τριών τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία είχαν παραβιάσει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο έχοντας εισβάλλει στο FIR Αθηνών με κατεύθυνση προς την Κρήτη, όταν ένας εκ των τριών Τούρκων πιλότων, επιδεικνύοντας παντελή έλλειψη επαγγελματισμού και σεβασμού στους κανόνες ασφαλείας, πραγματοποίησε επικίνδυνο ελιγμό προκαλώντας τη σύγκρουση και την πτώση του ελληνικού F-16 της 343 Μοίρας, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κάρπαθο, και επί Αρχηγίας του τότε Α/ΓΕΑ Πτεράρχου (Ι) ε.α. Γεωργίου Αυλωνίτης, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις:

  • Η αίθουσα συνεδριάσεων του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ) μετονομάστηκε σε «Αίθουσα Σμηναγού (Ι) Κ.Ηλιάκη».
  • Έγινε πρόταση από πλευράς ΓΕΑ προς την τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και της Βουλής των Ελλήνων, όπως η τελευταία αναλάβει το μεγάλωμα των δύο ανήλικων τότε τέκνων του Σμηναγού μέχρις ενηλικιώσεώς τους, όπερ και εγένετο.
  • Με πρωτοβουλία του ΓΕΑ προς την τότε Διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας έχει καθοριστεί επισήμως από τότε σε όλους τους αεροπορικούς χάρτες, ως υποχρεωτικό σημείο αναφοράς όλων των διερχόμενων αεροσκαφών από το σημείο της πτώσεώς του στα νότια της Καρπάθου, ώστε να διατηρηθεί εσαεί το όνομα «Ηλιάκης» στην αεροπορική κοινότητα.
  • Με πρόταση του Πτεράρχου Αυλωνίτη, προς τον Δήμο Καρπάθου, αποφασίστηκε και χτίστηκε επιβλητικό Μνημείο στην παραλία της πρωτεύουσας του νησιού σε σχέδια του Υποπτεράρχου (Ι) ε.α. Ήμελλου, που ολοκληρώθηκε επί αρχηγίας του Πτεράρχου (Ι) ε.α. Γ.Γιάγκου. · Στις 28 Δεκεμβρίου 2006, στην καθιερωμένη τελετή απονομής μεταλλίων και βραβείων από την Ακαδημία Αθηνών, του απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο αρετής και αυτοθυσίας.
  • Οδοί με το όνομα του «Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη», υπάρχουν προς τιμήν του στην πόλη της Καρπάθου και στο Ηράκλειο Αττικής.