Χιωτάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Η ανακύκλωση πρέπει να είναι μια καθημερινή συνήθεια - Πως θα λειτουργεί το σύστημα επιστροφής εγγύησης
Τι είπε ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ για τα τέλη καθαριότητας
Σε ειδικά σημεία
Αναφορικά με το σύστημα επιστροφής εγγύησης, ο κ. Χιωτάκης είπε ότι οι πολίτες θα επιστρέφουν πλαστικό, αλουμίνιο και γυαλί σε ειδικά σημεία συλλογής και θα παίρνουν χρήματα. Στη συνέχεια τόνισε πως ο πολίτης θα πληρώνει τέλη καθαριότητας ανάλογα με τα σκουπίδια που θα πετάει και θα ανακυκλώνει.Η συνέντευξη
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Νίκος Χιωτάκης, είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:
Για την ανακύκλωση: Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης έχει απλωθεί σε όλη την Ελλάδα για να μπορέσουμε να κάνουμε μεγαλύτερα ποσοστά ανακύκλωσης. Η ανακύκλωση είναι μια πράξη καθημερινή και δίνει τη δυνατότητα στον καθένα από εμάς πραγματικά να προστατεύσει το περιβάλλον. Και το λεω αυτό γιατί με την ανακύκλωση χρησιμοποιούμε τις πρώτες ύλες και τρεις και τέσσερις και πέντε φορές ανάλογα με τι είναι αυτό άρα έτσι μειώνουμε την εκταμίευση των πρώτων υλών. Δεύτερον, δεν μολύνουμε το περιβάλλον κάνοντας χώρους υγειονομικής ταφής και χωματερές γενικότερα σε όλη τη χώρα που αυτά είναι και μόλυνση του εδάφους, και του υπεδάφους και του αέρα και κινδυνεύουμε από πυρκαγιές όπου όλα αυτά τα υλικά μπορεί να κάνουν και αυτανάφλεξη με τις υψηλές θερμοκρασίες. Άρα η ανακύκλωση πρέπει να είναι μια καθημερινή συνήθεια για όλους μας και πρέπει να ξεκινήσει και στους μεγάλους γιατί στους μικρούς έχει πετύχει.
Για το πως θα κινητοποιηθούν οι πολίτες: Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι κάθε ένας πολίτης μπορεί να κάνει την ανακύκλωσή με την ευαισθητοποίηση του στο περιβάλλον και πράγματι αυτό το έχουμε πετύχει σε μεγάλο ποσοστό όμως η καθημερινότητα και οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής δεν μας επιτρέπουν ακριβώς να κανουμε διαχωρισμό ανακυκλώσιμων στην πηγή, δεν μας επιτρέπει πολλά πράγματα να τα κάνουμε και χρειάζεται ένα κίνητρο. Το κίνητρο αυτό έχει αποδειχθεί από την ευρωπαϊκή πρακτική ότι είναι οικονομικό δηλαδή ή σου δίνει πίσω λεφτά ή σου αποτρέπει να κάνεις κάτι που είναι εις βάρος της ανακύκλωσης πληρώνοντας ένα περιβαλλοντικό τέλος. Στην Ελλάδα αποδείχτηκε ότι με το περιβαλλοντικό τέλος στην πλαστική σακούλα στα super market ότι μειώθηκε 20% η κατανάλωση της πλαστικής σακούλας. Το δεύτερο σημαντικό κίνητρο είναι να σου ανταποδίδει κάτι επιστρέφοντας ένα ανακυκλώσιμο προϊόν. Δηλαδή το γυαλί, το πλαστικό μπουκάλι, το αλουμινένιο του αναψυκτικού όλα αυτά όταν τα βάζεις στα ειδικά μηχανήματα σου επιστρέφουν αντίτιμο, αυτό είναι το πιο σημαντικό κίνητρο για να αυξηθεί η ανακύκλωση. Εντάξει πάντα κάποιοι θα είναι που δεν θα την κάνουν αλλά νομίζω ότι με αυτό το κίνητρο το ανταποδοτικό στον κάθε πολίτη θα είναι πολύ μεγαλύτερο κι αυτό το έχει αποδείξει η ευρωπαϊκή πρακτική και η Αμερική.
Για το σύστημα επιστροφής εγγύησης: Ήδη εφαρμόζεται. Πρόσφατα σε ένα ταξίδι που έκανα στην έκθεση στο Μόναχο πληρώνοντας ένα μπουκαλάκι νερό έπρεπε να πληρώσεις και 0.15 λεπτά περισσότερο τα οποία στα επέστρεφε μετά όταν γύριζες το μπουκαλάκι. Είναι το σύστημα επιστρεφόμενης εγγύησης. Στον επόμενο χρόνο θα πρέπει να εφαρμοστεί το σύστημα της επιστρεφόμενης εγγύησης, δηλαδή θα επιστρέφεις το πλαστικό αναψυκτικού, νερού ή οτιδήποτε άλλου, το αλουμίνιο και το γυαλί σε ειδικά σημεία που θα τα μαζεύουν πίσω, συλλογής είτε είναι μηχανήματα αυτόματα που κάνουν και διαχωρισμό, είτε μπορεί να είναι ένα μαγαζί που δεν το έχει ακόμα το μηχάνημα και εκεί με την επιστροφή αυτή θα εισπράττεις τα λεφτά. Έτσι θα χρησιμοποιούνται όλες αυτές οι συσκευασίες ως υλικά, δεν θα είναι σκουπίδια και το υλικό έχει μια αξία και η αξία αυτή θα επιστρέφεται στον καταναλωτή. Πιστεύω ότι ο Έλληνας απ’ εδω και στο εξής αλλά και οι ξένοι που έρχονται στην Ελλάδα και είναι κι αυτοί ευαισθητοποιημένοι θα αξιοποιήσουν την επιστρεφόμενη εγγύηση και την ανταπόδοση των χρημάτων τους όταν κάνουν ανακύκλωση και με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσουμε το ποσοστό.
Για την χαμηλή θέση που κατέχει η χώρα μας στην ανακύκλωση μέσα στην ΕΕ: Είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο. Κατ’ αρχήν να πω ότι ο Κυριακός Μητσοτάκης από την εποχή που ήταν βουλευτής ακόμα είχε ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα περιβάλλοντος και ανακύκλωσης, ήταν από τους πρώτους που ως βουλευτής είχε επισκεφτεί τα ΧΥΤΑ της Φυλής και είχε ξεναγηθεί και είχε μάθει πως γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων και σήμερα με τις αποφάσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση πράγματι έχει εκσυγχρονίσει το νομοθετικό καθεστώς κι έχει δώσει δυνατότητες παντού. Τον είδαμε και πρόσφατα που πήγε και στην Αστυπάλαια και πάει παντού σε οτιδήποτε περιβαλλοντικό άρα έχουμε μια κυβέρνηση πολύ φιλική προς την οικολογία και τη προστασία του περιβάλλοντος. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι υπάρχει μια σειρά μέτρων τα οποία δείχνουν ότι μπορούμε να αυξήσουμε την ανακύκλωση. Το πρώτο είναι αυτό που σας είπα η επιστρεφόμενη εγγύηση, η ανταπόδοση δηλαδή μέσο της ανταποδοτικής ανακύκλωσης χρημάτων στους πολίτες που κάνουν ανακύκλωση. Το επόμενο το οποίο κι αυτό θεσμοθετήθηκε είναι ότι απ’ εδω και στο εξής ο πολίτης θα πληρώνει δημοτικά τέλη καθαριότητος ανάλογα με τα σκουπίδια που πετάει στον κοινό κάδο. Έχει περαστεί με τον νόμο 4819 του Σκρέκα το «πληρώνω όσο πετάω» δηλαδή οι πολίτες θα πρέπει να διαχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα σε χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο στο σπίτι, στο γραφείο, στην επιχείρηση, να ξεχωρίζουν και τα βιοαπόβλητα τα όποια είναι τα πράσινα απόβλητα, τα αποφάγια κτλ κι όλο το υπόλοιπο να πηγαίνει στον κάδο των σύμμικτων . Αυτό και μόνο αυτό θα πληρώνουν οι πολίτες στον δήμο κι όχι δημοτικά τέλη ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα. Κι αυτό θα εφαρμοστεί σε 2 χρόνια αρχικά στους μεγάλους δήμους και μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε σε όλη την Ελλάδα. Άρα λοιπόν εάν εμείς ξεκινήσουμε που το έχουμε αυτή τη στιγμή στα υπόψη του ελληνικού οργανισμού ανακύκλωσης, και του υπουργείου περιβάλλοντος και ενεργείας την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε όλα αυτά και κάνουμε ένα πρώτο βήμα μαζί σας να ενημερώσουμε τον κόσμο για το τι μέλλει γενέσθαι νομίζω με την καμπάνια αυτή θα πειστεί περισσότερο ο κόσμος και από την συνείδηση του την περιβαλλοντολογική αλλά κυρίως κι από τα αντικίνητρα στο να πετάξει τα σκουπίδια απ’ εδω κι από εκεί, τα κίνητρα να κάνει ανακύκλωση κι έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα πιάσουμε το μέσο όρο της ΕΕ για να φτάσουμε στο τέλος της δεκαετίας, το 2030 όπως είναι κι ο στόχος να θάβουμε λιγότερο από 20% των απορριμμάτων που παράγουμε.