Τα αδέλφια Κοσκωτά σε... business
Ο Σταύρος επιστρέφει ελεύθερος στην Ελλάδα έπειτα από 25 χρόνια
Της Στέλλας Νοβάκη
Στιγμάτισε μια ολόκληρη εποχή στην πολιτική ιστορία της χώρας. Αποτέλεσε την πιο πολύκροτη υπόθεση στα ελληνικά δικαστήρια. Το Χόλιγουντ ενδιαφέρθηκε να την κάνει ταινία και έψαξε σε βάθος το πιο μεγάλο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο της Ελλάδας, που ξέσπασε τη δεκαετία του 1980. Ηταν τόσο έντονοι οι κλυδωνισμοί που προκάλεσε η συγκεκριμένη υπόθεση, που οι πρωταγωνιστές της ταυτίστηκαν με τη λέξη σκάνδαλο. Ακόμη και σήμερα, αν πληκτρολογήσει κανείς στο Διαδίκτυο τη λέξη «σκάνδαλο», το πρώτο αποτέλεσμα που εμφανίζει η μηχανή αναζήτησης είναι το όνομα Κοσκωτάς.
Ο Γιώργος Κοσκωτάς υπήρξε το κεντρικό πρόσωπο της εν λόγω υπόθεσης, αφού κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για υπεξαίρεση 36 δισεκατομμυρίων από την Τράπεζα Κρήτης. Στο μέγα σκάνδαλο, όμως, είχαν εμπλακεί επιχειρηματίες, τραπεζίτες, πολιτικοί, υπουργοί, ακόμη και ο τότε πρωθυπουργός, αλλά και κορυφαία στελέχη της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα, ο Γιώργος Κοσκωτάς είναι ελεύθερος. Αποφυλακίστηκε το 2001, αφού εξέτισε τα 3/5 της ποινής του. Ζει μόνος του, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.
Ο ΑΔΕΛΦΟΣ
Στο σκάνδαλο Κοσκωτά, όμως, δεν ήταν αυτός ο μοναδικός πρωταγωνιστής. Ο μικρός του αδελφός, Σταύρος, ήταν ένας από τους κύριους συνεργούς του και κατηγορούμενους, αλλά δεν συνελήφθη ποτέ, καθώς διέφυγε στο εξωτερικό. Υπάρχουν όμως... καλά νέα για την οικογένεια, καθώς ο Σταύρος Κοσκωτάς είναι ελεύθερος πια να επιστρέψει στη χώρα μας, αφού τόσο οι κατηγορίες για το αδίκημα της κατάχρησης όσο και το ένταλμα σύλληψής του έχουν παραγραφεί μετά από 25 χρόνια, όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική επιστολή του.
Ετσι, τα δύο αδέλφια θα ξανανταμώσουν μετά από δύο δεκαετίες και φαίνεται ότι τα σχέδια του Γιώργου Κοσκωτά, να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση από το μηδέν, θα βρουν ανταπόκριση και από τον αδελφό του.
Ηδη τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος Κοσκωτάς προσπαθεί να ξαναχτίσει τη δική του αυτοκρατορία στον χρηματοοικονομικό τομέα, ιδρύοντας εταιρεία οικονομικών συμβούλων με πελάτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο Σταύρος ετοιμάζεται να έρθει και να αναλάβει διοικητικό ρόλο στην επιχείρηση.
ΑΝΟΙΞΕ ΔΡΟΜΟ
Ο Σταύρος Κοσκωτάς, διάσημος για το όνομά του, αλλά και τη μυθιστορηματική του εξαφάνιση, ανήκει στην κατηγορία αυτών που ο νομικός κόσμος της χώρας αποκαλεί «VIP φυγάδες». Μάλιστα, είναι ένας από τους πρώτους που άνοιξαν αυτό τον δρόμο του στρίβειν στο εξωτερικό, μαζί με τον αδελφό του, Γιώργο. Με το πέρασμα του χρόνου ακολούθησαν πολλοί τα βήματά τους, όπως ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, η Αντωνία Ηλία κ.ά.
Τον Νοέμβριο του 1988, όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης των 36 δισεκατομμυρίων δραχμών, ο Γιώργος και ο Σταύρος αποφάσισαν να μη λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και να διαφύγουν στο εξωτερικό.
Ο Γ. Κοσκωτάς εντοπίσθηκε στη Βραζιλία λίγες ημέρες μετά, συνελήφθη τελικά στη Βοστώνη των ΗΠΑ λίγες ημέρες αργότερα και το καλοκαίρι του 1991 εκδόθηκε στην Ελλάδα, ύστερα από μια αστυνομική επιχείρηση «χολιγουντιανού» τύπου.
Ο Σταύρος Κοσκωτάς είχε διαφορετική τύχη. Κατηγορήθηκε ως συνεργός του αδελφού του, καθώς ήταν όχι μόνο το δεξί του χέρι σε όλες τις business, αλλά και αντιπρόεδρος στις παντοειδείς τραπεζικές, εκδοτικές και αθλητικές επιχειρήσεις του. Οι εφημερίδες της εποχής επέμεναν ότι πιθανόν είχε καταφύγει στην... Κολομβία. Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, γιατί ποτέ δεν συνελήφθη, παρ ότι ήταν υπόδικος. Εναντίον του είχε εκδοθεί ένταλμα συλλήψεως το 1990 «για την αξιόποινη πράξη της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος εξακολουθητικής κακουργηματικής υπεξαιρέσεως ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας από ιδιοτέλεια, κατ εξακολούθηση και από κοινού, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος ελληνικής τράπεζας», κατά το χρονικό διάστημα από 25.07.1986 έως 30.10.1988.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Παρά τις κινητοποιήσεις και το δικαστικό βούλευμα εναντίον του για να διατηρηθεί σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης, δεν εντοπίστηκε ούτε στην Ελλάδα ούτε σε ευρωπαϊκή ή αμερικανική χώρα, στις οποίες ήδη το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε σχετική ενημέρωση ότι ο Σταύρος Κοσκωτάς δεν καταδιώκεται πλέον.
Αλλωστε, ο Γιώργος Κοσκωτάς, ως μεγάλος αδελφός, είχε εξομολογηθεί πολλές φορές σε συνεντεύξεις του, την εποχή που μεσουρανούσε στα media και στην οικονομία της χώρας, ότι πάντα ένιωθε την υποχρέωση να προστατεύει τον μικρό του αδελφό.
Σύμφωνα με τον συνήγορό του, Τάκη Μιχαλόλια, σε λιγότερο από δέκα ημέρες, «ο Σταύρος Κοσκωτάς θα είναι ελεύθερος στην Ελλάδα. Ολοκλήρωσα τη διαδικασία παραγραφής των κατηγοριών εναντίον του και πια είναι ελεύθερος».
Σήμερα, ο Σταύρος Κοσκωτάς είναι απαλλαγμένος από κάθε κατηγορία και η σχετική δικογραφία θα τεθεί στο αρχείο, όπως και τα εντάλματα συλλήψεως.
Η «Δίκη του αιώνα»
Η αποκάλυψη του σκανδάλου Κοσκωτά και η μυθιστορηματική απόδραση των δύο πρωταγωνιστών του, του Γιώργου και του Σταύρου Κοσκωτά, είχαν προκαλέσει εκείνη την εποχή πολιτικό σεισμό, που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον πρωθυπουργό της χώρας και κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης στο Ειδικό Δικαστήριο. Η αφετηρία του σκανδάλου ήταν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Γιώργου Κοσκωτά. Τη διετία 1983 και 1984 αγόρασε τον δημοσιογραφικό και εκδοτικό οργανισμό «Γραμμή Α.Ε.» καθώς και το 56% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κρήτης. Εγινε παντοδύναμος τραπεζίτης και εκδότης. Η κυβέρνηση έβλεπε στο πρόσωπό του έναν πανίσχυρο εκδότη, που θα της παρείχε στήριξη, με αντάλλαγμα την πολιτική κάλυψη των δραστηριοτήτων του. Τον Οκτώβριο του 1987 άρχισαν να έρχονται στο φως αποκαλύψεις. Υπό το βάρος των συνεχών αποκαλύψεων, τον Ιούλιο του 1988 ο εισαγγελέας Εφετών, Δημήτρης Τσεβάς, διέταξε έλεγχο στην Τράπεζα Κρήτης. Αποκαλύφθηκε ότι ο Κοσκωτάς είχε κάνει συνολική υπεξαίρεση του ποσού των 33,5 δισεκατομμυρίων δραχμών και με τα χρήματα αυτά αγόρασε όλες τις επιχειρήσεις του, αλλά και δωροδοκούσε δημόσια πρόσωπα. Η εκδίκαση της υπόθεσης Κοσκωτά χαρακτηρίστηκε ως η «Δίκη του αιώνα». Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική έως τώρα δίκη στην Ελλάδα η οποία προβλήθηκε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση και βρέθηκε για μεγάλο διάστημα στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας.