Για το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, που αφορά έναν άνδρα ηλικίας 47 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Όπως διαβεβαίωσε η κ. Παγώνη μιλώντας στον ANT1, «δεν υπάρχει ανησυχία, είναι μία ιογενής λοίμωξη» και τόνισε ότι «δεν μεταδίδεται όπως ο κοροναϊός».

Παράλληλα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ συστήνει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν είμαστε σε επαφή με κρούσματα, ειδικά όταν έχουν εξανθήματα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η ίδια, οι πιο ευάλωτοι να κολλήσουν είναι τα παιδιά και οι έγκυες.

Ακόμη υπενθύμισε ότι στα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, οι γνωστές αρχές υγιεινής, σχολαστικό πλύσιμο χεριών καθώς και εφαρμογή ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών.



Ξεκινά εβδομαδιαία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για τα περιστατικά

Το δεύτερο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων ανακοινώθηκε στη χώρα μας, γεγονός που σήμανε συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, έλεγχος δείγματος ασθενούς με κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων, για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων και ήταν θετικός.

Σημειώνεται ότι κάθε Πέμπτη θα γίνεται πλέον η εβδομαδιαία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα

Πλέον στην Ελλάδα έχουν διαγνωστεί με ευλογιά των πιθήκων δύο άνδρες.



Το πρώτο περιστατικό είναι ένας 59χρονος άνδρας που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» και το δεύτερο ένας άνδρας 47 ετών ο οποίος διαγνώστηκε με τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων, μετά από πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία.

Ο ασθενής εμφάνιζε πυρετό και το χαρακτηριστικό εξάνθημα στο δέρμα, δηλαδή κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων κι αυτό ήταν που σήμανε συναγερμό στους γιατρούς.

Η πρώτη εξέταση του γενετικού υλικού του ασθενή έγινε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, το Σάββατο (11/6). Το αποτέλεσμα ήταν θετικό για την οικογένεια των ιών non-Variola Orthopox, στην οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων.

Ο επιβεβαιωτικός έλεγχος -σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ- θα γίνει τις επόμενες μέρες από το εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και περιλαμβάνει τη φυλογενετική ανάλυση του δείγματος, αλλά και την ταυτοποίηση του είδους του ιού.

Στο μεταξύ, ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται από τους θεράποντες γιατρούς «σταθερή».


Θα αυξηθούν τα κρούσματα στην Ελλάδα

Την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται στην Ευρώπη, οι ειδικοί στη χώρα μας θεωρούν πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα.

«Θα έχουμε περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, είναι δεδομένο αυτό. Φαίνεται ότι είναι μια νόσος που αυτή τη φορά ξέφυγε λίγο από τη συνήθη μετάδοσή της. Δεν πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα, η νόσος δεν έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, είναι εύκολο σχετικά να περιοριστεί. Επίσης, δεν έχει ασυμπτωματική μετάδοση. Τα συμπτώματα κάνουν να εμφανιστούν 1-2 εβδομάδες, ενώ είναι εύκολο σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα να εντοπίσουμε τις επαφές τους», ανέφερε μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ποια συμπτώματα μπορεί να έχει κάποιος που νοσεί

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες).

Αυτά μπορεί να είναι:
  • Πυρετός
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγίες
  • Οσφυαλγία
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
  • Ρίγος
  • Καταβολή δυνάμεων
Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.) Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμευλογιά