Πάτρα: «Καθαρό» το ξεχασμένο δείγμα αίματος της Τζωρτζίνας - «Καίει» την Πισπιρίγκου κατάθεση γιατρού
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις εξελίξεις το πανελλήνιο
Ραγδαίες είναι οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας στο «θρίλερ» με τους θανάτους των παιδιών από την Πάτρα. Όλα τα ξεχασμένα δείγματα αίματος της Τζωρτζίνας, που βρέθηκαν «ξαφνικά» από τα νοσοκομεία, στάλθηκαν για ανάλυση και είναι «καθαρά», καθώς η ουσία κεταμίνη δεν βρέθηκε.
Σε κανένα από τα οκτώ φιαλίδια, που η 18η ανακρίτρια είχε ζητήσει να ελεγχθούν για να εξακριβωθεί αν υπήρξε χορήγηση, και σε χρόνο προγενέστερο του θανάτου της, στην 9χρονη Τζωρτζίνα, δεν βρέθηκε η ουσία.
«Ήρθαν τα αποτελέσματα και δείχνουν πως δεν χορηγήθηκε καμία ουσία», είπε ο συνήγορος της 33χρονης, Όθων Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Live News.
Πρώτο και πιο κρίσιμο το – ξεχασμένο σε ψυγείο – φιαλίδιο του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου στην Πάτρα. Είναι το δείγμα που πήραν οι γιατροί στις 8 Απριλίου του 2021, λίγες ώρες μετά την εισαγωγή της Τζωρτζίνας στο νοσοκομείο και το πρώτο της επεισόδιο, μέσα στη νύχτα, στο σπίτι, όπως είχε υποστηρίξει η Ρούλα Πισπιρίγκου.
Οι γιατροί δεν μπορούσαν να βρουν τι έχει και παίρνουν δείγμα αίματος για να κάνουν εξετάσεις. Ένα χρόνο μετά, αυτό το δείγμα που εντοπίζεται ξεχασμένο στο ψυγείο, βγαίνει καθαρό, χωρίς ίχνος κεταμίνης, με τους ειδικούς να διατηρούν μια επιφύλαξη για το αποτέλεσμα.
«Δεν είναι θέμα παλαιότητας, είναι θέμα συντήρησης και αν ήταν ορός ή πλάσμα. Δεν έχει να κάνει με την παλαιότητα ως προς τον χρόνο», εξήγησε η ιατροδικαστής, Ελπίδα Σπανουδάκη.
Οι εξετάσεις που βγήκαν μόλις προχθές, 15 Ιουνίου, είναι πεντακάθαρες, με την υποσημείωση όμως ότι το αρνητικό αποτέλεσμα δεν υποδηλώνει απαραίτητα και τη μη λήψη κάποιου φαρμάκου ή άλλης χημικής ουσίας.
Η μη ανίχνευση της τυχόν ληφθείσας ουσίας μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια (το είδος του δείγματος, τη ληφθείσα μικρή δόση, το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τη λήψη της ουσίας ως τη δειγματοληψία, τις συνθήκες δειγματοληψίας και τη διαθέσιμη μεθοδολογία).
Τι βρέθηκε στα φιαλίδια Ωνασείου και Αγλαΐα Κυριακού
Η ομάδα του Νίκου Ράικου εξέτασε και τα φιαλίδια που είχαν φυλαχτεί από το Ωνάσειο και το Αγλαΐα Κυριακού, στα οποία επίσης δεν βρέθηκε κεταμίνη.
Και στις δύο τοξικολογικές βρέθηκαν μόνο τα φάρμακα που δόθηκαν και περιλήφθηκαν στον ιατρικό φάκελο της Τζωρτζίνας, όπως διαζεπάμη, μιδαζολάμη και αντιεπιληπτικά.
«Σίγουρα δίνει πληροφορίες ως προς την εγκυρότητα ανεύρεσης της φαρμακευτικής ουσίας, αφού διασταυρώνεται με τον ιατρικό φάκελο της μικρής», αναφέρει η ιατροδικαστής.
Τα δείγματα λαμβάνονταν κάθε φορά που το παιδί εμφάνιζε σπασμούς, αλλά σε κανένα από αυτά – ούτε καν προπαραμονή και παραμονή του θανάτου της – δεν εντοπίστηκε κεταμίνη.
Πώς θα κινηθεί η υπερασπιστική γραμμή
Αυτά τα ευρήματα κλονίζουν τα σενάρια που ήθελαν την Ρούλα Πισπιρίγκου να δηλητηριάζει σταδιακά την 9χρονη κόρη της, προκαλώντας έτσι τα επεισόδια στο παιδί.
«Ακούστηκε ότι όχι μόνο δολοφονήθηκε από τη μάνα, αλλά και βασανίστηκε σταδιακά με χορήγηση ουσιών. Έχουμε ιστορικό καρδιολογικών επεισοδίων, το οποίο δεν μπορεί να αποδοθεί σε εγκληματική ενέργεια και δεν μπορεί να εξηγηθεί», σημείωσε ο Όθων Παπαδόπουλος.
Άγνωστο παραμένει, πάντως, γιατί δεν έχει ζητηθεί ακόμα η ανάλυση των τριχών της Τζωρτζίνας, που είχαν ληφθεί λίγο πριν οδηγηθεί στη ΜΕΘ Πατρών τον Απρίλιο του 2021.
«Καίει» την Πισπιρίγκου νέα κατάθεση
Εν τω μεταξύ, μια νέα αποκάλυψη φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Live News. Η διευθύντρια της Παιδιατρικής Παίδων αποκαλύπτει στην κατάθεσή της πως ήδη, από τον Ιανουάριο του 2022, έβρισκε ανεξήγητους τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας:
«Πληροφορήθηκα από τους γονείς για το ιστορικό των δύο προηγούμενων παιδιών που είχαν πεθάνει, το πρώτο από την ηπατική ανεπάρκεια, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, το οποίο δεν εξηγούσε, κατά την άποψή μου, τον θάνατο του παιδιού. Αυτό το λέω, γιατί δεν γίνεται να πεθαίνει ένα παιδί ξαφνικά από ηπατική ανεπάρκεια. Το δεύτερο παιδί της οικογένειας, πληροφορήθηκα ότι πέθανε αιφνίδια στο σπίτι και ότι στη νεκροτομή βρέθηκε αγενεσία φλεβόκομβου, το οποίο επίσης μας προβλημάτισε – εμένα και τους υπόλοιπους γιατρούς της ομάδας – σαν αιτία θανάτου», αναφέρει η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων στην κατάθεσή της.
Δυσεξήγητη όμως της φάνηκε και η πρώτη ανακοπή της Τζωρτζίνας, που άφησε την άτυχη 9χρονη τετραπληγική.
«Για την πρώτη ανακοπή της Τζωρτζίνας, η μητέρα μού είπε ότι είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο, επειδή το βράδυ εμφάνισε ένα επεισόδιο στο σπίτι, κατά τον ύπνο του, που το παιδί ξαφνικά άρχισε να τρέμει. Στην ερώτησή μου, αν το παιδί είχε χάσει και τις αισθήσεις του, είπε ‘όχι, ήταν σαν μια εικόνα πανικού’. Από τα λεγόμενα της μητέρας δεν μπόρεσα να εξηγήσω ούτε την ανακοπή της Τζωρτζίνας, ούτε τους θανάτους των προηγούμενων παιδιών. Εντύπωση μου έκανε ότι η μητέρα ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμη με όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Οι γιατροί θα παρατηρήσουν μόνο ταχυκαρδία στην Τζωρτζίνα, με την Ρούλα Πισπιρίγκου να τους διαβεβαιώνει πως θα ακολουθήσει και βραδυκαρδία.
«Μετά το δεύτερο ή τρίτο επεισόδιο, παρατηρήσαμε ότι στα επεισόδια είδαμε μόνο ταχυκαρδία και όχι βραδυκαρδία. Η μητέρα μας είπε, ‘το μεγάλο επεισόδιο με βραδυκαρδία δεν το έχει κάνει ακόμα, θα δείτε’».
Όπως υποστηρίζει στην κατάθεσή της, κανείς δεν μπορούσε να αποκλείσει πως τα επεισόδια, στα οποία μόνο η μητέρα ήταν παρούσα, μπορούσαν να προέρχονται από την εγκεφαλοπάθεια της μικρής.
«Η Γεωργία ήταν ένα παιδί με βαριά εγκεφαλοπάθεια. Δεν μπορούσαμε να αποκλείσουμε ότι τα επεισόδια προέρχονται από την εγκεφαλοπάθεια. Βέβαια, μετά την πολύωρη καταγραφή ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, δεν αποδείχθηκε ότι πρόκειται για επεισόδια σπασμών», λένε οι γιατροί.
Ξεχωριστή βαρύτητα θα έχουν και οι καταθέσεις 20 γιατρών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, που ακόμα δεν έχουν κληθεί, καθώς έζησαν την 9χρονη το κρίσιμο εκείνο διάστημα πριν μεταφερθεί στο Αγλαΐα Κυριακού.
«Η κεταμίνη έχει μια γρήγορη κάθαρση από το αίμα. Παίζει τεράστιο ρόλο ποια στιγμή ελήφθησαν τα δείγματα αίματος, που αναλύθηκαν εκ των υστέρων», εξήγησε ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης.
Επισήμανε πως εάν δεν έχει δοθεί μεγάλη ποσότητα κεταμίνης στον οργανισμό, υπάρχει πιθανότητα μέσα σε μία ώρα να έχει καταλήξει στα ούρα.
Πρόσθεσε πως ορθώς ο ιατροδικαστής κ. Μπουζιάνης ζήτησε τη λήψη τριχών από την Τζωρτζίνα, καθώς είναι το μόνο υλικό που μπορεί να μας «πάει πίσω στο χρόνο».
Αναφορικά με τον θάνατο της Μαλένας, ο κ. Γαλεντέρης δήλωσε επιφυλακτικός σχετικά με την ασφυξία ως αιτία θανάτου, σε αντίθεση με την Ίριδα, για την οποία θεωρείται η πιο πιθανή αιτία.