Κοροναϊός: Αναδύεται με ένταση το έκτο επιδημικό κύμα - Δεν επηρεάζονται ακόμη οι «σκληροί» δείκτες
Χρήση μάσκας συνιστούν οι ειδικοί επιστήμονες - Μιλούν στο parapolitika.gr η Βάνα Παπαευαγγέλου και η Γεωργία Γκιούλα
Είναι γνωστό ότι η διασπορά της υπομετάλλαξης Όμικρον 2 του νέου κοροναϊού είναι, σε γενικές γραμμές, αποσυνδεδεμένη από τις τιμές των «σκληρών» επιδημιολογικών δεικτών, τιμές ορισμένες από τις οποίες συνεχίζουν να αποκλιμακώνονται. Όμως, εάν η διασπορά της επιδημίας του νέου κοροναϊού συνεχίσει να αυξάνεται διαρκώς, τότε υπάρχει, ασφαλώς, ένα οριακό σημείο, πέραν του οποίου θα αρχίσουν να επηρεάζονται ευθέως και αυξητικά ακόμη και οι τιμές των πιο «σκληρών» επιδημιολογικών δεικτών, όπως είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο COVID – 19 και οι καθημερινές ανθρώπινες απώλειες από επιπλοκές της λοίμωξης.
Φυσικά, κρίσιμος παράγοντας έχει καταστεί πλέον η πραγματική εξάπλωση των υπερμεταδοτικών υπομεταλλάξεων Όμικρον 4 και Όμικρον 5, 135 κρούσματα των οποίων έχουν ήδη καταγραφεί στη χώρα μας, στο πλαίσιο της τυχαίας δειγματοληψίας για τις μεταλλάξεις, την οποία διενεργεί καθημερινά ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ). Τα σχετικά στοιχεία του ΕΟΔΥ έχουν επιβεβαιώσει μέχρι τώρα μία πραγματικά εκθετική διασπορά των υπομεταλλάξεων Όμικρον 4 και Όμικρον 5 στη χώρα μας, καθώς, από τα 12 τυχαίως καταγεγραμμένα κρούσματα των δύο υπομεταλλάξεων, μέσα σε μία εβδομάδα η χώρα μας ξεπέρασε τα 50, ενώ την αμέσως επόμενη εβδομάδα τα καταγεγραμμένα κρούσματα των δύο υπομεταλλάξεων έφτασαν τα 135, εκ των οποίων τα 92 εντοπίζονται στην Αττική και τα 18 στο Ηράκλειο.
Πράγματι, οι εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας αυξάνονται, και μάλιστα σε ποσοστό της τάξης ακόμη και πάνω από το 30%, σε σχέση με ό,τι συνέβαινε στις αρχές του τρέχοντος Ιουνίου, ενώ την περασμένη Κυριακή 19 Ιουνίου “εκτοξεύθηκαν” στις… 176, έναντι των 133 για το Σάββατο 18 Ιουνίου και διψήφιων αριθμών για την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Η πληρότητα για τις απλές κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με COVID – 19 στο ΕΣΥ της χώρας μας έχει φτάσει επίσης τις τελευταίες ημέρες πάνω από το 27%, σε σχέση με το 21% για τις αρχές του Ιουνίου. Χαμηλά, αλλά σταθερά αυξανόμενα τα σχετικά νούμερα…
Ακόμη, αύξηση κατά 39% εμφανίζει η διασπορά της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, σε σχέση με ό,τι συνέβαινε στις αρχές του Ιουνίου, ενώ μείωση κατά 24,8% παρουσιάζουν οι ανθρώπινες απώλειες και μείωση κατά 12% οι διασωληνωμένοι ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο COVID – 19.
Επίσης, σημαντική για τρίτη διαδοχική εβδομάδα είναι η αύξηση του δείκτη θετικότητας, αύξηση η οποία ξεπερνά ακόμη και τη μιάμιση ποσοστιαία μονάδα, για κάθε ημέρα, σε σχέση με τη θετικότητα της αντίστοιχης ημέρας κατά την προηγούμενη εβδομάδα.
Όσον αφορά τον ρυθμό μεταδοτικότητας, Rt, δείκτης ο οποίος, όμως, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τις υπερμεταδοτικές υπομεταλλάξεις της Όμικρον, αυτός έχει υπερβεί αισθητά το όριο του 1, έναντι του 0,96 για δύο εβδομάδες πριν και του 0,75 για τα μέσα του περασμένου Μαϊου…
Υπενθυμίζεται ότι χαρακτηριστικά στοιχεία της παραλλαγής Όμικρον του νέου κοροναϊού είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα και οι επαναλοιμώξεις, οι οποίες παραμένουν καθημερινά πάνω από τις 1.000, έναντι 500 για τον περασμένο Μάιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μάλιστα, ο αριθμός των επαναλοιμώξεων από την αρχή της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας εκτιμάται σε περισσότερες από 146.000, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί περίπου στο 4% επί του συνόλου των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα.
Μάσκες
Πάντως, υπάρχουν διαθέσιμοι τρόποι, με τους οποίους μπορούμε να προστατευτούμε από το επερχόμενο έκτο επιδημικό κύμα του νέου κοροναϊού.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γεωργία Γκιούλα, δηλώνει στα parapolitika.gr τα εξής σχετικά: «Το βασικό μέτρο που θα μας προστατέψει από την αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων, το επόμενο διάστημα και δεδομένου ότι είναι καλοκαίρι και ξεκινάει η τουριστική περίοδος, είναι η χρήση της μάσκας, κυρίως σε κλειστούς χώρους, αλλά και ανοιχτούς στους οποίους παρατηρείται συνωστισμός Να μην ξεχνάμε πως δεν έχει καταργηθεί η μάσκα, αλλά η υποχρεωτική της χρήση. Και φυσικά, η τρίτη δόση του εμβολίου για όσους δεν την έχουν ήδη κάνει».
Από τη δική της πλευρά, τέλος, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρει στα parapolitika.gr ότι: «Εκείνο το οποίο πρέπει να κάνουμε τώρα είναι υπομονή προς το παρόν και προσεκτική παρακολούθηση όλων των επιδημιολογικών δεικτών. Βεβαίως, υπάρχει σαφής αύξηση των κρουσμάτων, με πολλά από αυτά να μη δηλώνονται, αλλά η νόσος COVID – 19 παραμένει ήπια, ιδιαίτερα σε εμβολιασμένους υψηλού κινδύνου. Επίσης, έχουμε αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, αλλά όχι στις ΜΕΘ».