Γιώργος Τράγκας - Μαρία Καρρά: Έκρυβαν 14 εκατ. ευρώ σε μετρητά και ράβδους χρυσού σε θυρίδα στην τράπεζα Ρότσιλντ
Απίστευτες αποκαλύψεις από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
Το πόρισμα της Αρχής Ξεπλύματος Χρήματος για το ζεύγος Τράγκα «καίει» και τη Μαρία Καρρά, καθώς τονίζεται ότι υπήρξε απάτη από κοινού του ζευγαριού σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης αναφέρεται στην υπεξαίρεση 13 εκατομμυρίων ευρώ, στην έρευνα για άλλα περιουσιακά στοιχεία, αλλά και στο γεγονός ότι το ζευγάρι έκρυβε σε θυρίδα στην Τράπεζα των Ρότσιλντ στο Μονακό 14 εκατομμύρια ευρώ (11.437.647,03 ευρώ σε καταθέσεις και 2,5 εκατομμύρια σε ράβδους χρυσού). Η Αρχή περιγράφει διαδρομές χρήματος μέσα από εταιρείες, ακίνητα σε χώρες ανά τον κόσμο, ράβδους χρυσού, τραπεζικές θυρίδες, χρέη, κουρεμένα δάνεια, αλλά και υπερκέρδη μιας μυθικής περιουσίας.
Ο Γιώργος Τράγκας από το 2000 έως το 2020 δήλωνε εισόδημα 5,5 εκατ. ευρώ και η σύζυγός του 446.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία των ακινήτων που απέκτησαν εκείνο το διάστημα είναι 23 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η εμπορική αξία εκτιμάται να είναι τουλάχιστον πέντε φορές πάνω. Παράλληλα, υπάρχουν και εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικές καταθέσεις, καθώς και δύο θυρίδες στο Μονακό με άγνωστο περιεχόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα της Αρχής αναφέρονται ενδεικτικά 9 εταιρείες οι οποίες άφησαν χρέη προς το Δημόσιο άνω των 13 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, στην ανάλυσή του αναφέρει ότι η πραγματική περιουσία του εκλιπόντος είναι μεγαλύτερης αξίας, καθώς υπάρχουν υπόνοιες για ύπαρξη και άλλων περιουσιακών στοιχείων σε αρκετές χώρες του εξωτερικού που δεν κατέστη δυνατόν επί του παρόντος να εντοπιστούν.
Εκτός από τα ακίνητα όμως, στο πόρισμα αναφέρει πως τον Μάρτιο του 2013 ο Γιώργος Τράγκας εμφανίστηκε σε τράπεζα του Μονακό με ουκ ολίγες ράβδους χρυσού. Η τράπεζα αρνήθηκε να παραλάβει όλες όσες είχε κι έτσι δέχθηκε μόνο μερικές από αυτές, που αξίζουν περίπου 2,5 εκατ. ευρώ.
Οι ράβδοι χρυσού
«Ειδικότερα, ο Τράγκας Γεώργιος και η σύζυγός του Καρρά Μαρία από το 2002 έως το 2020 απέκτησαν αξιοσημείωτη περιουσία σε ακίνητα και μετρητά συνολικής αξίας τουλάχιστον 23.129.617,44 ευρώ, κατείχαν δύο θυρίδες στο πιστωτικό ίδρυμα Edmond De Rothschild του Μονακό με άγνωστο περιεχόμενο και ράβδους χρυσού τουλάχιστον αξίας 2.500.000,00 ευρώ.
Ειδικότερα, η ακίνητη περιουσία τους σε Ελλάδα, ΗΠΑ και Γαλλία είναι συνολικής αξίας τουλάχιστον 11.691.970,41 ευρώ, καθώς σε αρκετά από τα ακίνητα έχει υπολογιστεί η αντικειμενική και όχι η πραγματική αξία τους, και οι καταθέσεις τους σε κοινούς ή ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στη Γαλλία και το Μονακό, βάσει των υπολοίπων στις 21/11/2021, ανέρχονται στο ποσό των 11.437.647,03 ευρώ», αναφέρεται στο πόρισμα.
Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι «η πραγματική περιουσία εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερης αξίας, καθώς υπάρχουν υπόνοιες για την ύπαρξη επιπλέον περιουσιακών στοιχείων σε αρκετές χώρες του εξωτερικού που δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστούν. Από την άλλη πλευρά τα δηλωθέντα εισοδήματά τους για τα αντίστοιχα έτη από το 2002 έως το 2020 είναι 5.950.179,33 ευρώ (5,5 εκατ. ευρώ και η σύζυγός του 446.000 ευρώ) εμφανίζοντας τεράστια απόκλιση από τα αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία.
Ο τρόπος απόκτησης όλων των ακινήτων σε Ελλάδα και εξωτερικό πραγματοποιήθηκε με παρόμοια μεθοδολογία. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ακολουθήθηκε επαναλαμβανόμενη συστηματική πρακτική όπου τα ακίνητα αρχικά αποκτήθηκαν από εταιρίες του εξωτερικού, όπως Παναμά, Λιβερία κ.ά., που προφανώς είχαν ιδρύσει οι ίδιοι, καθώς είχαν τον ίδιο Έλληνα εκπρόσωπο. Η μεταβίβαση στα φυσικά πρόσωπα από τις εταιρείες πραγματοποιήθηκε το 2010 σε τιμή αντικειμενικής αξίας και όχι εμπορικής-πραγματικής. Οι εταιρείες με τη σειρά τους έκαναν αμέσως διακοπή εργασιών στην Ελλάδα, αφού προφανώς είχαν συστηθεί αποκλειστικά για την αγορά και διαχείριση των συγκεκριμένων ακινήτων. Στις ΗΠΑ, τα ακίνητα επίσης ανήκουν σε εταιρείες των οποίων πρόεδρος, διευθυντής ή μοναδικό μέλος είναι ο Γεώργιος Τράγκας και ένα από αυτά ανήκει σε εταιρεία που έχει έδρα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους με πρόεδρο επίσης τον Γιώργο Τράγκα. Εξαίρεση αποτελούν τα τρία ακίνητα στη Γαλλία, όπου στα δύο εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες ο Τράγκας Γεώργιος και η Μαρία Καρρά με ποσοστό 50% έκαστος και στο τρίτο ακίνητο εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης ο Τράγκας Γεώργιος»,
Παράλληλα στο στόχαστρο των αρμόδιων ελεγκτικών Αρχών που ερευνούν την περιουσία του Γιώργου Τράγκα αναμένεται να μπει και δάνειο ύψους 2 εκατ. ευρώ που φαίνεται να έλαβε ο δημοσιογράφος το 2008 από ελληνική τράπεζα. Το συγκεκριμένο δάνειο αποπληρώνεται το 2018 μετά από πολλές αναθεωρήσεις της σύμβασης και φαίνεται ότι δεν κατέβαλε το σύνολο του ποσού που χρωστούσε αλλά «κουρεύτηκαν» κοντά στις 600.000 ευρώ.
Επίσης, αναφέρεται ότι τόσο ο Γιώργος Τράγκας όσο και η σύζυγός του δεν υπέβαλαν δήλωση περιουσιακής κατάστασης του 2008, η Μαρία Καρρά ούτε το 2007, ενώ το ζευγάρι υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις για τα έτη 2008-2010. Τονίζεται ακόμα ότι «δημιουργούνται βάσιμες υπόνοιες ότι παράλληλα προβαίνει σε εξαπάτηση του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς εισπράττει τις συντάξεις από το 2004, ενώ όπως διαπιστώνεται εξακολουθεί να εργάζεται σε πλήθος Μέσων Ενημέρωσης χρησιμοποιώντας την ιδιότητα του κατοίκου εξωτερικού».
Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 11 Ιουλίου 2022