Ανησυχία στους ειδικούς έχει προκαλέσει η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του κοροναϊού, με το όνομα «Κένταυρος», σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι όταν η μεταδοτικότητά της είναι μεγάλη, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια. Γεγονός που μας κάνει «να μην ανησυχούμε, αν και δεν ξέρουμε πολλά για την μετάλλαξη Κένταυρος».

«Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Κένταυρος βρέθηκε στην Ινδία και δεν έχουμε πολλούς θανάτους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ειδικού, «έχουμε έναν μεταδοτικό ιό που δεν φαίνεται να είναι θανατηφόρος», τονίζοντας ότι είναι σημαντικό σε αυτήν τη φάση της πανδημίας να προστατεύσουμε τους ευάλωτους.


Γιατί κάποιοι δεν νοσούν με κοροναϊό

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς εξηγείται το ότι σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχει κολλήσει κοροναϊό, ο κ. Γουργουλιάνης επισήμανε ότι ο ιός για να περάσει στο κύτταρο, πρέπει να ταιριάζει.

«Μερικοί άνθρωποι είναι τυχεροί. Το ξέρουμε και για άλλα νοσήματα», τόνισε και συμπλήρωσε ότι οι ευάλωτοι άνθρωποι δεν πρέπει να το αφήνουν στην τύχη τους.

«Το όπλο για να προστατευτούμε είναι ο εμβολιασμός ακόμα και αν νοσήσουμε», συμπλήρωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.


«Τα νοσοκομεία γεμίζουν από υπερήλικες»

Μιλώντας για τη χρήση της μάσκας και πότε αυτή είναι απαραίτητη, με αφορμή εικόνες από το λιμάνι, όπου ελάχιστοι τηρούσαν τα υγειονομικά μέτρα, ο κ. Γουργουλιάνης υπογράμμισε ότι μετά την πανδημία, υπάρχουν σοβαρές νευρώσεις και τα νέα παιδιά θα πρέπει να πάνε να διασκεδάσουν μετά την πίεση των εξετάσεων.

«Από τον Ιανουάριο και μετά τα νοσοκομεία μας γεμίζουν από υπερήλικες ασθενείς. Έχουμε να δούμε νέους ανθρώπους αρκετούς μήνες. Αυτά τα παιδιά έχουν πρακτικά μικρό κίνδυνο να πάθουν οτιδήποτε σε αυτή τη φάση της πανδημίας», υποστήριξε.

Όπως είπε, μετά τον εμβολιασμό του πληθυσμού, έχουν αλλάξει όλα.

«Δεν πεθαίνουν νέοι, δεν έχουμε διακομιδές ασθενών από τα νησιά, δεν έχουμε ξενοδοχεία καραντίνας», σημείωσε ο κ. Γουργουλιάνης, προσθέτοντας ότι μετά από δυόμισι χρόνια πανδημία, «ο ιός άλλαξε. Είναι ηπιότερος».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι όλη η Ευρώπη ζει περίπου φυσιολογικά. «Η Όμικρον ουσιαστικά έκανε μια ενισχυτική δόση στους ανθρώπους τους τελευταίους μήνες», επισήμανε τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που είναι ευάλωτοι, δηλαδή τους μεγάλους ανθρώπους και όσους έχουν συννοσηρότητες.

«Οι παππούδες και οι γιαγιάδες στην κοινωνική τους ζωή να φοράνε μάσκα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γουργουλιάνης, προτρέποντας τα παιδιά να φοράνε τη μάσκα όταν τους επισκέπτονται.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε ότι «είμαστε πίσω στους εμβολιασμούς ακόμη και για την απλή γρίπη», γεγονός που μας κάνει να είμαστε περισσότεροι επιφυλακτικοί για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Από τον Ιανουάριο και μετά η κατάσταση θύμισε ενδημικότητα. Από τον Οκτώβριο που θα κλειστούμε μέσα πιθανότατα να έχουμε καμία έξαρση», συμπλήρωσε ο κ. Γουργουλιάνης.

Όσον αφορά το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κοροναϊό και το αν θα συμπεριλάβει και τη νέα μετάλλαξη τόνισε ότι θα είναι στοχευμένο και πιο αποτελεσματικά από τα προηγούμενα, γιατί «όπως εξελίσσεται η νόσος εξελίσσονται και τα εμβόλια».