Η παραλίες έχουν γίνει «τοπία τρόμου» και σε πραγματικό εφιάλτη έχει εξελιχθεί το καλοκαίρι για τους λουόμενους στις ελληνικές παραλίες μιας και σε αρκετές περιοχές της χώρας εκτός από της μωβ μέδουσες έχουν εμφανιστεί και τοξικοί λαγοκέφαλοι.

Ωστόσο, η ανησυχία για τους λουόμενους δεν σταματάει εδώ αφού στην Ελλάδα τα τελευταία 100 χρόνια έχουν εμφανιστεί 43 είδη καρχαριοειδών, τα οποία μόνο τα 40 είδη θεωρούνται μόνιμα είδη.

Επιπλέον, η φάλαινα φυσητήρας – ένα από τα πιο εντυπωσιακά θαλάσσια ζώα που μπορεί να ξεπεράσει σε μήκος τα 18 μέτρα – δείχνει μια προτίμηση στις ακτές της Νότιας Κρήτης. Ωστόσο τα ευρωπαϊκά πελάγη, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, δεν αποδεικνύονται ιδιαίτερα φιλόξενα.

Στον ιστότοπο inaturalist.org υπάρχει χάρτης που δείχνει σε ποιες περιοχές εντοπίζονται οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μωβ μεδουσών, για να ξέρουμε πού μπορούμε να κολυμπάμε άφοβα και πού πρέπει να προσέχουμε διπλά πριν πάρουμε την απόφαση να βουτήξουμε.

Capture-19-600x468-1

Τα ωκεάνια ψάρια που μετακόμισαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και έχουν κατακλύσει τις θαλάσσιες περιοχές της χώρας, είναι ένα είδος καταστροφικό για τα αλιεύματα των περιοχών, επικίνδυνο για τον άνθρωπο.

Μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τον θάνατο αν καταναλωθεί το κρέας του, καθώς φέρει μια νευροπαραλυτική τοξίνη.

Οι λαγοκέφαλοι είναι ένα από τα είδη ψαριών που έχουν μεταναστεύσει στις ελληνικές θάλασσες και είναι επικίνδυνα τόσο για την τοπική πανίδα όσο και για τον άνθρωπο.

Λεοντόψαρο, φεγγαρόψαρο και Plotosus lineatus, είναι τρία ψάρια εξίσου επικίνδυνα που κολυμπούν στις ελληνικές θάλασσες.

Τα λεοντόψαρα έχουν μεταναστεύσει επίσης από τη Διώρυγα του Σουέζ. Τα μεγάλα τους πτερύγια διαθέτουν ένα από τα ισχυρότερα δηλητήρια στη φύση, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο στον άνθρωπο.

Άνισο αγώνα δίνουν οι ψαράδες για να ξεπεράσουν το τεράστιο πρόβλημα της αντιμετώπισης των τοξικών λαγοκέφαλων που οι πληθυσμοί των οποίων έχουν πολλαπλασιαστεί. Οι λαγοκέφαλοι προκαλούν μεγάλες καταστροφές στα αλιευτικά εργαλεία αλλά και στα υπόλοιπα ψάρια που πιάνονται στα δίχτυα των ψαράδων.

Υπενθυμίζεται ότι οι λαγοκέφαλοι έχουν γεμίσει τη θάλασσα στη Ρόδο. Βίντεο που δημοσίευσε ψαράς στο Tik Tok με κοπάδι λαγοκέφαλων έχει γίνει viral.

Το βίντεο καταγράφηκε συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή προς τη Λίνδο όπου αλιεύουν οι ντόπιοι ψαράδες, οι οποίο τονίζουν ότι η κατάσταση πλέον στο νησί είναι τραγική, λόγω του μεγάλου πληθυσμού.

Το συγκεκριμένο είδος ψαριού θεωρείται επικίνδυνο για το θαλάσσιο οικοσύστημα, ενώ είναι άκρως τοξικό -χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή του- και το δάγκωμά του είναι πολύ ισχυρό.

Μάλιστα, μόλις χθες βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας αποκάλυψε λαγοκέφαλο «τέρας» που πιάστηκε στο αγκίστρι ψαρά στην Κάλυμνο. Μάλιστα επρόκειτο για τον μεγαλύτερο που έχει εντοπιστεί ποτέ στις ελληνικές θάλασσες, ζυγίζοντας πάνω από 6 κιλά.

Επίσης η μεγάλη αύξηση παρουσίας τους, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κω –Καλύμνου, είναι ανησυχητική και καθιστά μέχρι και αδύνατη την αλιεία, από του επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής.

Στο kalymnos-news.gr μίλησε για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου Μανώλης Κουλλιάς.

Ο κ. Κουλλιάς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου της μεγάλης αύξησης και του επικίνδυνου πολλαπλασιασμού των λαγοκεφάλων και των προβλημάτων που δημιουργούν.

Όπως είπε, το συγκεκριμένο είδος ψαριού θα πρέπει να επικηρυχθεί ,όπως έχει κάνει η Κύπρος εδώ και χρόνια και τώρα τελευταία και η Τουρκία, έτσι ώστε να φτιαχτούν ειδικά εργαλεία, διότι τα εργαλεία που έχουμε δεν μπορούν να τα πιάσουν. Να ασχοληθούν τα σκάφη να φτιάξουν ειδικά παραγάδια από σύρμα, ώστε να ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

@fishingingreece Τραγική η κατάσταση στη Ρόδο, έχει γεμίσει η #θαλασσα τοξικά #λαγοκέφαλα... #Ψάρεμα ♬ original sound - Fishing in Greece