Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, που έχει πάρει την ονομασία «Κένταυρος». Η μετάλλαξη, έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε 10 χώρες, χαρακτηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση».

Πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία στα μέσα Μαΐου και έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η νέα αυτή υποπαραλλαγή φαίνεται πως είναι εξαιρετικά μεταδοτική, καθώς και έχει εντοπιστεί ήδη σε 10 χώρες. Συγκεκριμένα, κρούσματα της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» έχουν εντοπιστεί σε περίπου 10 χώρες, ανάμεσά τους η Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία και ο Καναδάς.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) την χαρακτήρισε στις 7 Ιουλίου «παραλλαγή υπό παρακολούθηση», φέρει δηλαδή ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή νόσο, κάτι που ακόμα δεν δύναται να αξιολογηθεί.

Σε κοινό άξονα κινείται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ανακοινώνοντας ότι την παρακολουθεί στενά και αναμένει περισσότερα στοιχεία για την εκτίμηση της σοβαρότητάς της.

Οι επιστήμονες παρατηρούν και μελετούν την νέα μετάλλαξη και καταλήγουν σε κάποια πρώτα αποτελέσματα

Σύμφωνα με αυτά, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με των άλλων υποπαραλλαγών της Omicron και περιλαμβάνουν:

–βήχα

–πυρετό

–κόπωση

–πονοκέφαλο

–ρινική συμφόρηση και/ή καταρροή

Οι ειδικοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια από το σημερινό στέλεχος της Όμικρον, η οποία ωστόσο θα είναι πιο ήπια από τις προηγούμενες Δέλτα και Άλφα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν θα εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και γρίπη. Οι επικεφαλής της υγείας εξακολουθούν να τονίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι ο εμβολιασμός.

ECDC: Για τη νέα μετάλλαξη «Κένταυρος»

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) παρακολουθεί την εξέλιξη του «Κενταύρου» ήδη από την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που υποδεικνύει ότι υπάρχει ανησυχία τόσο για την ικανότητα μετάδοσής του όσο και για την πιθανότητα να προκαλεί βαρύτερη νόσο από τις πιο ήπιες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Το ίδιο ισχύει και για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο επικεφαλής του, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, δήλωσε την Τρίτη ότι «η πανδημία δεν πλησιάζει στο τέλος της» και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη, επισήμανε ότι σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά δεν μπορούμε να θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Επίσης, κάλεσε τις κυβερνήσεις να επιβάλουν τα δοκιμασμένα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της λοίμωξης, όπως είναι οι μάσκες, τα εκτεταμένα τεστ και ο καλός εξαερισμός.