Τον Οκτώβριο το εφάπαξ εµβόλιο - Θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και με υψηλή επάρκεια όλες τις μεταλλάξεις του κοροναϊού
Ένταξη επιπλέον 500 απλών κλινών νοσηλείας στα νοσοκομεία της Αθήνας «Σωτηρία», «Ευαγγελισμός» και «Αμαλία Φλέμιγκ»
Με το βλέµµα στραµµένο στο ερχόµενο φθινόπωρο, η κορύφωση του έκτου επιδηµικού κύµατος στη χώρα µας έχει µόλις παρέλθει και αναµένεται µέχρι το τέλος του Ιουλίου η έναρξη της αποκλιµάκωσής του, σύµφωνα µε τις σχετικές εκτιµήσεις του Εθνικού Οργανισµού ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Μέχρι το τέλος του Ιουλίου, επίσης, εκτιµάται ότι θα έχει επικρατήσει πλήρως σε όλη την Ευρώπη, συνεπώς και στην Ελλάδα, η υπερµεταδοτική υποµετάλλαξη Όµικρον 5, σύµφωνα µε τις σχετικές εκτιµήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων (ECDC).
Την ίδια στιγµή, µε χαµηλό, δυστυχώς, ρυθµό συνεχίζεται η χορήγηση της τέταρτης δόσης του εµβολίου κατά του νέου κορονοϊού στους πολίτες της χώρας µας ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς και στους ευπαθείς και ευάλωτους συνανθρώπους µας - αυτές οι πληθυσµιακές κατηγορίες απειλούνται περισσότερο από τις δύο υπερµεταδοτικές υποµεταλλάξεις. Από τα τέλη του ερχόµενου Οκτωβρίου, µάλιστα, διαφαίνεται ως πιθανό το ενδεχόµενο η ανθρωπότητα να έχει στη διάθεσή της νέα εµβόλια από τις φαρµακευτικές εταιρείες Pfi zer/BioNTech, τα οποία θα αντιµετωπίζουν αποτελεσµατικά και µε υψηλή επάρκεια όλες τις µεταλλάξεις και υποµεταλλάξεις του νέου κορονοϊού. Επίσης από την εταιρεία Moderna διαφαίνεται ως πιθανό το ενδεχόµενο να έχουµε τον ερχόµενο Νοέµβριο τέτοια εµβόλια, ενώ η εταιρεία Novavax φαίνεται ότι θα είναι έτοιµη το τελευταίο τρίµηνο του 2022, όπως έχουν δηλώσει σχετικά οι επικεφαλής της.
Με δεδοµένο ότι αναµένεται η έναρξη της αποκλιµάκωσης του έκτου επιδηµικού κύµατος στη χώρα µας, η δηµόσια συζήτηση σχετικά µε τη σκοπιµότητα της επαναφοράς της υποχρεωτικότητας στη χρήση της ατοµικής µάσκας προστασίας, εντός του καλοκαιριού, πυροδοτήθηκε ιδιαίτερα έντονα και την περασµένη εβδοµάδα, µε την κυβέρνηση να εξηγεί ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσει τώρα σε ένα τέτοιο διοικητικό µέτρο, καθώς παραµένει η ισχυρή σύσταση για χρήση της µάσκας σε εξωτερικούς, αλλά και σε εσωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει συνωστισµός.
Ετσι, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε σχετικά: «Ερχεται, λοιπόν, η κουβέντα για τα µέτρα, γιατί την ακούω αυτή την κουβέντα. Ποιο είναι, δηλαδή, το µέτρο; Εγώ έχω ρωτήσει και την αντιπολίτευση. Λένε να επαναφέρουµε τη µάσκα στους εσωτερικούς χώρους.
Αυτή τη στιγµή υπάρχει σύσταση µάσκας όπου υπάρχει συνωστισµός. Οµως η µετάδοση δεν γίνεται από τους κλειστούς χώρους. Στη χώρα µας αυτή την περίοδο οι κλειστοί χώροι είναι περιορισµένοι, η µετάδοση γίνεται κυρίως στους ανοιχτούς χώρους και στις µικρές ηλικίες, που υπάρχει έντονη διασκέδαση. Τι λέµε, λοιπόν, εµείς; Να τηρούνται τα µέτρα χωρίς την έννοια της υποχρεωτικότητας του διοικητικού προστίµου. (...) ποχρεωτικότητα έχουµε στα µέσα µαζικής µεταφοράς. Στα µέσα µαζικής µεταφοράς, που είναι χώρος µετάδοσης του κορονοϊού, εκεί πέρα έχει παραµείνει η υποχρεωτικότητα».
«Γιατί λέμε ''όχι''»
Γκίκας Μαγιορκίνης: Η εφαρµογή µη φαρµακευτικών παρεµβάσεων, κυρίως, επιπεδώνει την καµπύλη και δεν µειώνει δραµατικά τον αριθµό των µολύνσεων σε βάθος χρόνου
Εξάλλου, χαρακτηριστικά του προβληµατισµού της πλειονότητας των µελών της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας είναι όσα εξηγεί στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδηµιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και µέλος της Επιτροπής, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Συγκεκριµένα, ο κ. Μαγιορκίνης σηµειώνει σχετικά: «Η χρήση των µη φαρµακευτικών παρεµβάσεων (ΜΦΠ) στη φάση της πανδηµίας που βρισκόµαστε, όπου η εκρίζωση του νέου κορονοϊού δεν είναι εφικτή, έχει παρερµηνευθεί από πολλούς. Κάποιοι νοµίζουν ότι η έξαρση της πανδηµίας είναι µία ‘‘µπόρα που έρχεται και φεύγει’’ και, απλώς, πρέπει να προφυλαχθούµε µέσω ΜΦΠ και θα περάσει. Αυτό δεν ισχύει.
Η εφαρµογή ΜΦΠ κυρίως επιπεδώνει την καµπύλη, δεν µειώνει δραµατικά τον αριθµό των µολύνσεων σε βάθος χρόνου, καθώς µε την αναστροφή των εν λόγω µέτρων, που αργά ή γρήγορα πρέπει να κάνουµε, αµέσως θα δούµε πάλι έξαρση της επιδηµίας, µέχρι να επιτευχθεί το προσωρινό τείχος ανοσίας, το οποίο θα οδηγήσει τελικά την έξαρση σε ύφεση. Ο λόγος που εγκαταλείπονται όλα αυτά ως οριζόντια µέτρα, πλέον, είναι διότι αυτή τη στιγµή δεν διαφαίνεται να υπάρχει ανάγκη επιπέδωσης της καµπύλης. Επίσης, σε βάθος χρόνου οι συµπεριφορικές παρεµβάσεις, οι οποίες µειώνουν το επίπεδο της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, δεν απολαµβάνουν παρατεταµένης συµµόρφωσης. ∆εν µπορούµε να βάζουµε απέναντι τον κόσµο που έχει ‘‘κουραστεί’’, ύστερα από δύο χρόνια, και να τον ‘‘πυροβολούµε’’, δεν βοηθάει καθόλου σε αυτή τη φάση».
Προς το παρόν, παρά την ευρύτατη διασπορά του νέου κοροναϊού στην κοινότητα, ο αριθµός των ηµερήσιων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ, των διασωληνωµένων ασθενών, καθώς και των ηµερήσιων ανθρώπινων απωλειών δεν έχει επηρεαστεί καίρια.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Πλεύρης έχει ήδη εντάξει περίπου άλλες 500 απλές κλίνες νοσηλείας για ασθενείς µε COVID-19 στα νοσοκοµεία της Αθήνας «Σωτηρία», «Ευαγγελισµός» και «Αµαλία Φλέµιγκ», ενόψει της αναµενόµενης νέας, ήπιας πίεσης, την οποία θα δεχθεί τις προσεχείς δύο εβδοµάδες, κυρίως, το ΕΣΥ της Αττικής. Ο ίδιος επαναλαµβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι το ερχόµενο φθινόπωρο ενδέχεται να επανέλθει η εφαρµογή στοχευµένων µέτρων προστασίας για τους ευπαθείς και τους ευάλωτους κατοίκους της χώρας µας.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 16/7.