Για την αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα κοροναϊού και την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Ηρακλής Τσαγκάρης, υπογραμμίζοντας ότι τα στοιχεία είναι τα αναμενόμενα.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσαγκάρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, «η πανδημία είναι κάτι το εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί», επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό».

«Στην περιφέρεια οι υποδομές δεν μπορούν να υποστηρίξουν μια ασφαλή εφαρμογή των μέτρων. Η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων υπήρξε και παλαιότερα προσχηματική. Με τις συνθήκες της μεγάλης μολυσματικότητας των νέων στελεχών δεν είμαι βέβαιος ότι τα περιοριστικά μέτρα θα βοηθούσαν», σημείωσε.

Σχολιάζοντας τις νέες μεταλλάξεις, ο καθηγητής Πνευμονολογίας υποστήριξε ότι «σε κάθε καινούργιο στέλεχος του ιού ζούμε με την αγωνία του κατά πόσο αυτό θα συνεπάγεται αυξημένη νοσηρότητα ή θνητότητα».

Ακόμα, ο κ. Τσαγκάρης αναφέρθηκε και στα εμβόλια, τονίζοντας ότι μέχρι να βγει σε παραγωγή ένα νέο εμβόλιο, οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν κανονικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα με τα ήδη γνωστά σκευάσματα.

«Κάποιο καινούργιο εμβόλιο κάποια στιγμή θα έχουμε. Είμαστε σε μια φάση εδώ και περίπου έξι μήνες, στο οποίο πρέπει να υπάρξουν εξατομικευμένες αποφάσεις. Συμπολίτες πάνω από 60 ή με ανοσολογιακά ελλείμματα θα πρέπει να εμβολιαστούν», είπε χαρακτηριστικά.


Έρχεται η κορύφωση του κύματος

Την κορύφωση τους 6ου κύματος της πανδημίας περιμένει την επόμενη εβδομάδα ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας, ενώ ανέφερε πως αυτήν τη στιγμή ότι στο «κόκκινο» βρίσκεται και η Κρήτη λόγω τουρισμού.

Παράλληλα, ο καθηγητής πνευμονολογίας είπε πως οι θάνατοι μπορεί να φτάσουν μέχρι και τους 300 την εβδομάδα.

«Ίσως αυτήν ή την ερχόμενη βδομάδα να υπάρξει κορύφωση του 6ου κύματος, θα δούμε αύξηση στις διασωληνώσεις, δεν θα είναι πάνω από 130-140 αυτό που θα συμβεί δυστυχώς είναι ότι θα έχουμε παραπάνω θανάτους, δηλαδή 200-300 νεκρούς την εβδομάδα, γύρω στους 25-35 σε καθημερινή βάση», εκτίμησε.


Τι συμβαίνει με τις χιλιάδες επαναμολύνσεις

Μπορεί οι υποπαραλλαγές της Όμικρον με την προκαλούν σοβαρή νόσηση στους περισσότερους ασθενείς, ωστόσο, φαίνεται πως έχουν τη δυνατότητα να επαναμολύνουν ασθενείς με χαρακτηριστική ευκολία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που με τις αρχικές παραλλαγές της Όμικρον φαινόταν πως δεν ήταν εύκολες οι επαναμολύνσεις με τον ιό, η BA.5 φαίνεται να διαθέτει ένα ιδιαίτερα ισχυρό μείγμα μεταλλάξεων που «χτυπούν» το ανοσοποιητικό σύστημα.