Ανησυχία προκάλεσε η προειδοποίηση του EASA για πιθανή ανεξέλεγκτη επιστροφή στη Γη ενός κινεζικού πυραύλου.

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες και στη  χώρας μας, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη, καθώς μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να πέσουν στη Γη συντρίμμια από κινεζικό πύραυλο. Μάλιστα, η χώρα μας βρίσκεται στη ζώνη πρόσκρουσης.

Το αδέσποτο αντικείμενο είναι πιθανό να περάσει πάνω από την Ελλάδα, ωστόσο ο κίνδυνος κατάπτωσης είναι εξαιρετικά μικρός.

 Σύμφωνα με το CNN, ο πύραυλος Long March 5B μετέφερε εργαστηριακή μονάδα στο διαστημικό σταθμό που δημιουργεί η Κίνα. Αν και οι κίνδυνος είναι μικρός, κανείς δεν αποκλείει να πέσουν τμήματα του πυραύλου σε κατοικημένη περιοχή.

 Το πρόβλημα είναι ότι ο πύραυλος μήκους 30 μέτρων, ζυγίζει περίπου 22 τόνους και θεωρείται αρκετά δύσκολο, να διαλυθεί σε πολύ μικρά κομμάτια, όση ώρα περιστρέφεται στην τροχιά της Γης.

 Ταυτόχρονα, δεν διαθέτει το καθιερωμένο σύστημα ελέγχου, που δίνει την δυνατότητα σε κάποιον, να δώσει μια προκαθορισμένη πορεία πρόσκρουσης.

 Έτσι, το αντικείμενο εισέρχεται ανεξέλεγκτο στη Γη και είναι αβέβαιο το σημείο πρόσκρουσης του.


Μετεωρική πτώση

Το πρώτο στάδιο του πυραύλου Long March 5, ένας μεταλλικός σωλήνας μήκους περίπου 20 μέτρων και βάρους 23 τόνων, εκτιμάται ότι θα σπάσει σε κομμάτια που δεν θα καταστραφούν κατά τη μετεωρική κάθοδό τους στην ατμόσφαιρα και θα φτάσουν μέχρι την επιφάνεια της Γης.

Δεδομένου ότι το μεγάλο εξάρτημα κινείται ανεξέλεγκτο και περιστρέφεται, η ακριβής πρόβλεψη του πότε και του πού θα καταπέσουν τα συντρίμμια είναι αδύνατη.

Σύμφωνα με την Aerospace Corporation, μη κερδοσκοπικό ερευνητικό κέντρο της Καλιφόρνια που χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση, ο πύραυλος θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης στις 07.15 ώρα Ελλάδας την Κυριακή, συν ή πλην μία ώρα.

Η ζώνη όπου θα μπορούσαν να καταπέσουν συντρίμμια είναι μια γιγάντια περιοχή που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Αυστραλία, την Αφρική, τη Βραζιλία και τη Νοτιοανατολική Ασία, εκτιμά η Aerospace Corporation.

Μεγαλύτερη είναι η αβεβαιότητα στην εκτίμηση της Υπηρεσίας Ασφάλειας Αεροπορίας της ΕΕ (EASA), το διαστημικό σκουπίδι θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα κάποια στιγμή από τις 12.14 το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι τις 21.08 το βράδυ της Κυριακής.

H EASA «έχει εκτιμήσει μια σειρά πιθανών τροχιών επανεισόδου, μια από τις οποίες θα μπορούσε να επηρεάσει τον εναέριο χώρο της Νότιας Ευρώπης». «Περιοχές / εναέριοι χώροι που δυνητικά επηρεάζονται είναι η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Ισπανία».

Ο χάρτης που παρουσίασε η υπηρεσία δείχνει την πιθανή πορεία του δορυφόρου πάνω από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον βορρά και την Κρήτη στον Νότο.
artsi
Ωστόσο η EASA διευκρινίζει πως η πτώση του αντικειμένου «δεν θεωρείται μη ασφαλής κατάσταση» που θα δικαιολογούσε την ενεργοποίηση της διαδικασίας αντιμετώπισης απειλών στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

 Σε ποιες περιοχές μπορεί να πέσουν τα συντρίμμια

Σύμφωνα με ανάρτηση της ομάδας «Προμηθέας», που ανάρτησε σχετικά γραφήματα, το στάδιο του προωθητικού πυραύλου CZ-5B παραμένει σε μια αργά απομειούμενη χαμηλή τροχιά (κόκκινη γραμμή).

 Υπάρχει και ένα σημείο δεδομένων για ένα αντικείμενο συντριμμιών (πράσινο) του οποίου η φύση του οποίου δεν είναι σαφής.

 Παράλληλα, δημοσιεύτηκε ένας πρώτος μη λεπτομερής χάρτης για τις πιθανές περιοχές πτώσης του πυραύλου. H επανείσοδος υπολογίζεται να γίνει στις 31 Ιουλίου 2022, σύμφωνα με τον αστροφυσικό Jonathan McDowel.

 Η ημέρα που αναμένεται να προσγειωθεί ο πύραυλος στην Γη φαίνεται να έχει «κλειδώσει» με βάση τους επιστήμονες και είναι η 31 Ιουλίου, ενώ οι υποψήφιες περιοχές στις οποίες θα προσγειωθούν τα συντρίμμια, εναλλάσσονται διαρκώς.


 Οι πρώτες εκτιμήσεις έδιναν ένα εύρος που εκτείνονταν από τον Ατλαντικό Ωκεανό, μέχρι και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Σύμφωνα όμως με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (European Union Aviation Safety Agency – EASA), φαίνεται ότι τα συντρίμμια αναμένεται να πέσουν σε μια περιοχή που εκτείνεται από τις Αζόρες στον Ατλαντικό και επεκτείνεται έως και την Ελλάδα.


 Η πιο πρόσφατη πρόβλεψη λοιπόν, αναφέρει ότι κομμάτια του πυραύλου ενδέχεται να πέσουν είτε στην Ισπανία, είτε στην Πορτογαλία, είτε στη Μάλτα, είτε στην Ιταλία, είτε στην Ελλάδα.

 Όσον αφορά την Ελλάδα, οι υποψήφιες περιοχές στις οποίες ενδέχεται να προσγειωθούν συντρίμμια είναι η Βόρεια Ελλάδα και η Κρήτη. Παρόλα αυτά, δεν θεωρείται βέβαιο ακόμα, εάν θα πέσουν σε κάποιες από τις παραπάνω χώρες, καθώς η έκταση της πρόσκρουσης καλύπτει ένα τεράστιο θαλάσσιο τμήμα, με αποτέλεσμα να κομμάτια να μπορεί να προσγειωθούν στο νερό.