Ιός του Δυτικού Νείλου: Στα 87 τα κρούσματα, 5 οι απώλειες σε Μακεδονία και Θεσσαλίας
Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από το 2010 έως το 2022
Στα 87 έχουν φτάσει τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου για φέτος στη χώρα μας, όλα εντοπισμένα στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, ενώ πέντε είναι οι ασθενείς οι οποίοι έχουν καταλήξει από τη νόσο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα πάντα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, η χώρα μας είχε σημειώσει το 2018 ένα θλιβερό «ρεκόρ δεκαετίας», όταν κατέγραψε 317 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και 51 νεκρούς από τη νόσο, έναντι μίας επίσης πολύ υψηλής επίδοσης για το 2019, όταν κατέγραψε 227 κρούσματα και 35 νεκρούς.
Τέτοια υψηλά επίπεδα επιπολασμού του ιού του Δυτικού Νείλου και νεκρών από τη νόσο είχε να δει η Ελλάδα από το 2010, όταν είχαν σημειωθεί 262 κρούσματα και 35 νεκροί, ενώ, αξίζει να υπογραμμίσουμε, το 2015 και το 2016 η χώρα μας είχε μηδενικά κρούσματα, καθώς είχε επιτύχει να εκμηδενίσει τον επιπολασμό του ιού του Δυτικού Νείλου.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών.
Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.
Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.
Σοβαρή νόσος μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, ωστόσο άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 50 ετών, κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα, όπως κακοήθειες, αιματολογικές διαταραχές, σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, νεφρική νόσος, κατάχρηση αλκοόλ, γενετικοί παράγοντες, μεταμοσχευθέντες ασθενείς, κ.ά.
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συμπτώματα περνούν μόνα τους. Τα πιο σοβαρά περιστατικά χρειάζεται να νοσηλευθούν και να λάβουν υποστηρικτική θεραπεία, όπως χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών, ενώ τα πολύ σοβαρά περιστατικά μπορεί να χρειασθούν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για μηχανική αναπνευστική υποστήριξη κλπ.
ΠΡΟΛΗΨΗ
* Φοράτε κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος γίνεται, μακριά μανίκια και παντελόνια, όταν αυτό είναι ανεκτό. Πιο κατάλληλα είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
* Χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά σώματος, σε μορφή σπρέι, λοσιόν ή άλλη, στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα.
* Kάνετε συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα, καθώς ο ιδρώτας προσελκύει τα κουνούπια.
* Τοποθετείστε και χρησιμοποιείτε αντικουνουπικά πλέγματα, σήτες, σε παράθυρα, μπαλκονόπορτες, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού ή άλλα ανοίγματα του σπιτιού. Ελέγχετε τακτικά και επιδιορθώνετε τις σήτες.
* Χρησιμοποιείτε κουνουπιέρα, ιδίως σε περιοχές με πολλά κουνούπια ή όταν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα προστατευτικά μέσα. Για παράδειγμα σε βρέφη βάζετε κουνουπιέρα στις κούνιες και τα καρότσια τους. Σιγουρευτείτε ότι δεν έχουν εγκλωβιστεί κουνούπια στην κουνουπιέρα.
* Χρησιμοποιείτε εντομοκτόνα/ εντομοαπωθητικά χώρου, όπως ηλεκτροθερμαινόμενες ταμπλέτες ή υγρά στην πρίζα, «φιδάκια», αεροζόλ κλπ.
* Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών και δυσχεραίνει την προσέγγισή τους.
Πίνακας. Αριθμός δηλωθέντων κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ), με και χωρίς προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), και αριθμός θανάτων σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, Ελλάδα, 2010 – 2021
Πηγή: ΕΟΔΥ