Κοροναϊός - Γρίπη: Ανησυχούν οι ειδικοί επιστήμονες για την ταυτόχρονη κυκλοφορία των δύο ιών
Ερώτημα πότε θα αρχίσει για φέτος ο αντιγριπικός εμβολιασμός, καθώς και εάν θα είναι μερικώς υποχρεωτικός
Για το ισχυρό ενδεχόμενο να επανακάμψει με σφοδρότητα τον ερχόμενο χειμώνα ο ιός της γρίπης, σε συνδυασμό με ένα νέο, έβδομο κύμα έξαρσης του νέου κοροναϊού, ανησυχούν ιδιαιτέρως οι της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, οι οποίοι απεύχονται την πιθανότητα των κλινικών και των επιδημιολογικών περιπλοκών, εξαιτίας της τυχόν ταυτόχρονης κυκλοφορίας των δύο ιών στη χώρα μας.
Η εξασθένηση των ταξιδιωτικών περιορισμών, αλλά και των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κοροναϊού, όπως η χρήση μάσκας, εντείνει τις ανησυχίες.
Μάλιστα, μία ιδιαιτέρως σημαντική παράμετρος είναι η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν έρθει σε επαφή με τη γρίπη τα τελευταία χρόνια, συνεπώς δεν είναι «ανοσολογικά εκπαιδευμένοι». Υπάρχουν, εξάλλου, ήδη δεδομένα από όλο τον κόσμο για αυξημένη κυκλοφορία των ιών γρίπης H3N2, H1N1 και B, ενώ ένα κύμα μολύνσεων από τη γρίπη Β, κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2019 – 2020, συνέβαλε στην καταγραφή αριθμού ρεκόρ για τους θανάτους παιδιών από γρίπη.
Όλα τα ως άνω στοιχεία αποτελούν λόγους, οι οποίοι καθιστούν τον εμβολιασμό έναντι της γρίπης ιδιαίτερα σημαντικό για φέτος, ενώ ο ερωτήματα παραμένουν τόσο εάν ο φετινός αντιγριπικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει πριν από την έναρξη του ερχομένου Οκτωβρίου όσο και εάν θα τεθεί θέμα υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τους ευπαθείς και ευάλωτους εκ των συμπολιτών μας.
ΠΕΡΙΠΛΟΚΕΣ
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.
Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι, όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη και επαπειλείται το ενδεχόμενο της νοσηλείας τους σε κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).
Έτσι, πέραν από το γεγονός ότι η ταυτόχρονη κυκλοφορία του ιού της γρίπης και του νέου κοροναϊού ενδέχεται να οδηγήσει σε πραγματικό αδιέξοδο όλες τις πνευμονολογικές κλινικές των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας, μείζον πρόβλημα θα εμφανισθεί, σε αυτή την περίπτωση, και για την επάρκεια του ΕΣΥ σε κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), εξαιτίας της ταυτόχρονης νοσηλείας ασθενών με γρίπη και ασθενών με νόσο COVID – 19.
ΕΜΒΟΛΙΟ
Όπως είχε υπενθυμίζει πριν από πολλούς μήνες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Θεοδωρίδου:
«Η γρίπη είναι απρόβλεπτη. Πάντα ετοιμαζόμαστε για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων. Ο φόβος της συνκυκλοφορίας των δύο ιών, δηλαδή και της Covid και της γρίπης, υπήρχε πέρσι. Υπάρχει και φέτος. Άρα προβλέψεις δεν μπορούμε να κάνουμε, αλλά εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμβολιαστούμε σαν να είναι επί θύρας ο εχθρός: ο ιός της γρίπης. Και μακάρι να υπάρχει και φέτος η ίδια επιδημιολογία, όπως και πέρυσι. Επομένως, οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για την γρίπη θα πρέπει, και μάλιστα με αυτή τη μεταβολή του καιρού που ζούμε, να αρχίσουν να εμβολιάζονται».